Κώστας Βενιζέλος
Η κατοχική πλευρά επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες, διά της προώθησης και επιβολής τετελεσμένων, της ασφυκτικής πίεσης, έχοντας ως στόχο να της… σερβιριστεί στο πιάτο η «κυριαρχική ισότητα». Η επιδίωξη της Άγκυρας είναι όπως επιβληθεί εν πολλοίς επί του εδάφους, από τις εξελίξεις ( ή τις μη εξελίξεις) ο στρατηγικός στόχος της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας. Είναι σαφές πως οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος, ευνοούν τον τουρκικό σχεδιασμό καθώς η Άγκυρα αξιοποιεί το γεγονός ότι η προσοχή είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή και διαμορφώνει τακτικές κινήσεις για ενίσχυση του δικού της αφηγήματος. Αυτό, δηλαδή, της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Και τούτο προκύπτει από μια σειρά από ενέργειες που γίνονται από την κατοχική πλευρά. Τόσο στην Κύπρο όσο και στο διεθνές πεδίο.
Με βάση αυτή την προσέγγιση, οι εντολές της Άγκυρας και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είναι να αναδειχθεί μέσα από τη διαχείριση σε όλα τα θέματα, από τα μικρότερα στα σημαντικότερα, «ο πρωταγωνιστικός ρόλος της τουρκοκυπριακής πλευράς». Η γραμμή Φιντάν είναι πως «τίποτε δεν μπορεί να γίνεται χωρίς τους Τουρκοκύπριους». Ένα παράδειγμα είναι και η νεκρή ζώνη. Δεν συζητά η Άγκυρα, ο στρατός κατοχής, αλλά επιχειρείται να κάνει παιχνίδι το κατοχικό καθεστώς. Στα πλαίσια αυτά επιχειρείται μάλιστα να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Παράδειγμα η Πύλα. Τα Ηνωμένα Έθνη, είτε έχουν παραπλανηθεί είτε επειδή σκοπίμως θέλουν να δεχθούν το τουρκικό αφήγημα, υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα δεν θέλει κρίση στην περιοχή και πως είναι ο Ερτογρούλογλου, ο οποίος την προκαλεί! Αυτό προφανώς και δεν ισχύει.
Σε διπλωματικό επίπεδο τα τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με οδηγίες της προεδρίας, υλοποιεί ένα σχεδιασμό για να συμμετάσχει σε διεθνή φόρα το κατοχικό καθεστώς. Επί του παρόντος οι κινήσεις αυτές αφορούν Οργανισμούς τουρκογενών κρατών. Η συμμετοχή της αποσχιστικής οντότητας, με καθεστώς παρατηρητή, δημιουργεί προηγούμενο και ενισχύει τις προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους
***Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Κύπρου