Η σημερινή εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη με διοργανώτρια την Άννα Διαμαντοπούλου και με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι εκδήλωση για την νίκη του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και της εγκαθίδρυσης ενός συνεκτικού συστήματος εξουσίας, απέναντι σε κάθε τι αριστερό ή σοσιαλιστικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει την σημερινή του θέση σε μεγάλο βαθμό στον Κώστα Σημίτη. Είναι ο άνθρωπος που τον στήριξε με κάθε τρόπο απο το φθινόπωρο του 2015, ηταν ο μεγάλος σύμβουλος του, ήταν αυτός που του έδωσε ένα συμπαγές σύστημα ανθρώπων για να μπορέσει να διοικήσει. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ηταν αυτός που εκθίαζε τον Κ. Σημίτη.
Η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται από το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, δηλαδή από την Άννα Διαμαντοπούλου. Ο πρωθυπουργός φρόντισε να επιστρέψει κάτι ώρες νωρίτερα από την Κίνα για να παραβρεθεί στην εκδήλωση, όπως και σε εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου.
Όλα όσα σχεδιάστηκαν το 2015
Ηταν το δραματικό 2015 που προβλημάτισε όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Πρώτον γιατί είχε χρεοκοπήσει οικονομικά και θεσμικά, δεύτερον ότι για πρώτη φορά ήταν στην διακυβέρνηση ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρήθηκε εχθρός του συστήματος. Αν και η εκλογική νίκη τον Ιανουάριο του 2015 είχε προβλεφθεί, η παραμονή του στην εξουσία και μετά το Δημοψήφισμα, ήταν μη αναμενώμενη. Κρατήστε τις ημερομηνίες. Ήταν Νοέμβριος του 2015, λίγο μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε αιφνιδίως να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ.
Ο Κώστας Σημίτης αφού δεν κατάφερε να μετασχηματίσει το ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των “58” ή με σχήματα τύπου “Ελιάς”, ευλόγησε την δημιουργία του Ποταμιού το οποίο ξεκίνησε δυναμικά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ομως, μετά την εδραίωση του Αλέξη Τσίπρα στην διακυβέρνηση, τόσο ο ίδιος όσο και διάφοροι άλλοι παράγοντες, θέλησαν να δημιουργηθεί ένα Κόμμα των ευρωπαϊκών δυνάμεων, με χαρακτήρα φιλελεύθερο, με το Ποτάμι, ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και απο ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας που δεν εκφράζεται απο την λεγόμενη λαϊκή δεξιά.
Ο Κώστας Σημίτης είδε (επέλεξε) πως ο καταλληλοτερος να ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό γιατί εκφράζει με συνέπεια τις φιλελεύθερες απόψεις, πολύ κοντά σ αυτές που εκφράζουν συγγενείς δυνάμεις στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και αλλες χώρες του βορρά. Για πολλούς η στηριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη απο τον Κώστα Σημίτη ηταν κάτι το αδιανόητο, όμως υπήρχαν οι μαρτυρίες που οδηγούσαν στην επαλήθευση του γεγονότος.
Είχαμε γράψει τότε (Νοέμβριος του 2015) για τις επιλογές Σημίτη. Η συνέχεια απέδειξε πλήρως την επιλογή Σημίτη, με την δημιουργία του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Αν κάποιος ψάξει βαθύτερα, αν πάει πίσω στα γεγονότα της εποχής, θα διαπιστώσει ότι εκείνη την εποχή, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, διχάστηκαν. Αλλοι επέλεξαν την ανοχή στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, ενα ισχυρό κομματι όμως αντέδρασε αναζητώντας άλλες λύσεις. Ολοι εκτιμούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει στο 5μηνο. Το Δημοψήφισμα, το 62% κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την Μέρκελ να παραμερίζει τους πάντες για να διαπραγματευτεί πλέον η ίδια με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το 62% οδήγησε στο ...αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Το "Μένουμε Ευρώπη" έγινε "Αντι..." προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό σύστημα εξουσίας.
Μετα την εκλογή Μητσοτάκη στην ΝΔ, οργανώθηκε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Στο οποίο συμμετείχαν η ΝΔ, τελικώς το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, και με το ΚΚΕ να είναι εχθρικό πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ολα τα "οργανα", θεσμοί, οικονομικοί παράγοντες, πολιτικοί κάθε επιπέδου και επιρροής, κλπ, κλπ, αρχισαν να κινούνται συντονισμένα με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηταν ο Κ. Σημίτης που στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ήταν αυτός που του βρήκε πολλούς συνεργάτες εντός και εκτός κρατικού μηχανισμού, ανθρώπους με επιρροή στους θεσμούς, ακόμα και οικονομικούς παράγοντες με επιρροή. Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι το λεγόμενο σημιτικό ΠΑΣΟΚ, κούμπωσε στο σύστημα Μητσοτάκη.
Δυστυχως τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το 2019, επέφεραν την απόλυτη επικράτηση όσων σχεδιάστηκαν απο το καλοκαίρι έως τον Νοέμβριο του 2015.