Πρωτοφανής ιστορικά είναι ο αριθμός των ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επίθεση της Χαμάς. Όπως έγινε γνωστό, πάνω από 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί , ξεπερνούν τους 100 οι αιχμάλωτοι , ενώ από την πλευρά των παλαιστινίων γίνεται λόγος για περισσότερους από 370 νεκρούς και περίπου 2.500 οι τραυματίες. Το Τελ Αβίβ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς, που μόλις άρχισε.
Ταυτόχρονα στα επιτελεία των μεγάλων χωρών γίνονται αναλύσεις και εκτιμήσεις για τις γεωπολιτικές συνέπειες του πολέμου. Ήδη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε αυτό που υποψιάστηκε από την αρχή όλος ο κόσμος, ότι πρώτο θύμα είναι η πορεία πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων Ισραήλ -Σαουδικής Αραβίας. Η Τουρκία όπως πάντα στη μέση, ζήτησε να διαμεσολαβήσει , αλλά το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση, προφανώς θέλει πρώτα να ισοπεδώσει την Λωρίδα της Γάζας. Η σύγχυση στη Δύση είναι τόσο ευανάγνωστη που δεν έχει ακουστεί η παραμικρή σοβαρή αντίδραση, πέραν των γνωστών σχολίων στήριξης του Ισραήλ, που έχει σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής συνοχής που προσπαθεί να λύσει ο “πυροκροτητής” Νετανιάχου με κυβέρνηση εθνικής ενότητας….
Σίγουρα γίνονται εκτιμήσεις και πως θα κινηθεί η Δύση έναντι της Τεχεράνης που ελέγχει και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία ήδη συμπαραστέκεται στους παλαιστίνιους..
Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Όπως μετέδωσε το Skynews οι ισραηλινοί εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές με «δεκάδες» πολεμικά αεροσκάφη εναντίον της Γάζας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ είναι ακόμη πιο αιφνιδιασμένη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αδυνατεί να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, μια θέση, να αναλάβει μια πρωτοβουλία. Η παρακμή της Δύσης αποτυπώνεται σε αυτές τις εξελίξεις.
Είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες το σκηνικό θα γίνει πιο σκοτεινό, καθώς το Ισραήλ θα προβεί σε πρωτοφανή αντίποινα. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τις δηλώσεις των αξιωματούχων του. Αυτό όμως θα προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και σε αυτό το αιματοβαμμένο πεδίο, θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή πολιτική παρέμβαση, όσο αναγκαία και αν είναι. Η πρόθεση των ΗΠΑ να στείλουν και στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, αποκαλύπτει ίσως το πρόβλημα. Ότι σε αυτόν τον πόλεμο η ισχύς της Χαμάς είναι αναβαθμισμένη και αυτό προκαλεί προβλήματα. Οπότε είναι βέβαιο πως οι σχέσεις και η αντίδραση προς το Ιράν, θα είναι κομβικής σημασίας για την ειρήνη ή για την διάχυση του πολέμου σε όλη την περιοχή.
Ήδη η Δύση, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δείχνουν εμφανή σημάδια κόπωσης από τον πόλεμο της Ουκρανίας και αναζητούν τρόπους απεγκλωβισμού τους με μια συμφωνία που δεν ικανοποιεί σε μεγάλο ποσοστό τον Ζελένσκι, αν παραμείνει για πολύ στην εξουσία.
Τα μέτωπα πολέμου αυξάνονται , η παγκόσμια ειρήνη προφανώς απειλείται και η λογική της βίας κυριαρχεί.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί στη δίνη των εντάσεων και των πολέμων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και για μια φορά, ας σκεφθεί τα ελληνικά συμφέροντα και ας μείνει ουδέτερη σε αυτόν τον πόλεμο που φαίνεται ότι δεν μοιάζει με τους προηγούμενους. Η ειρήνη είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αν η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει κάτι, ας το κάνει για την ειρήνη….