Αυτό που μάθαμε απο την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι πως υπάρχει μια αρχική συμφωνία για διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας για όλα τα θέματα! Η συνάντηση στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στο "Σπίτι της Τουρκίας" , επιβεβαίωσε αυτή την διαπίστωση , συγχρόνως επιβεβαίωσε και τα πάμπολλα ερωτήματα που δημιουργεί η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συνάντηση που κράτησε μόνο μία ώρα (δηλαδή μισή λόγω της μετάφρασης), ήταν μια επιβεβαίωση της αρχικής συμφωνίας που περιγράφεται στον λεγόμενο Οδικό Χάρτη, για τις επόμενες κινήσεις. Πρακτικά, στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου, υπάρχουν και όλες οι απαιτήσεις της Τουρκίας. Είναι επίσης σαφές πως το Κυπριακό είναι εκτός ελληνοτουρκικής συζήτησης! Το βασικότερο ερώτημα αφορά την ουσία της αρχικής συμφωνίας, που συμβολίζεται απο τον λεγόμενο Οδικό Χάρτη: Εως που θα φτάσουν τα δύο μέρη; Ποια ζητήματα επιδιώκουν να διευθετήσουν;
Υποσύνολο της διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Δύση
Και για τις δύο κυβερνήσεις, η διαπραγμάτευση εξυπηρετεί τις τακτικές έναντι του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και της ΕΕ.
Για τον Ερντογάν η συζήτηση με την Ελλάδα, είναι υποσύνολο της γενικότερης διαπραγμάτευσης που κάνει με την Δύση. Θέλει αυτονομία κινήσεων και συμφωνιών, ανεξαρτήτως τι θέλει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ (π.χ. για την Ρωσία) θέλει όμως F-16 και τα λεφτά της Τελωνειακής Ένωσης, με τους δικούς του όμως όρους.
Προχωρά σε ήρεμα νερά με την Ελλάδα (όχι με την Κύπρο), διαμηνύοντας στο ΝΑΤΟ ότι δεν πρόκειται να διαταράξει την νοτιοανατολική του πτέρυγα (που είναι εγγύς της Μαύρης Θάλασσας και του ουκρανικού μετώπου), αρκεί να του δοθούν τα F-16 και η αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση.
Συγχρόνως όμως ο κ. Ερντογάν εξαιρεί απο αυτή την τακτική του το Κυπριακό. Δηλώνοντας απο το βήμα του ΟΗΕ, οτι υπάρχουν δυο κράτη στην Κύπρο, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, πλην την αναγνώρισης αυτής της πραγματικότητας , δηλαδή των δυο πλέον κρατών πάνω στο νησί.
Δυστυχώς το Κυπριακό, είναι πλέον εκτός της ελληνοτουρκικής συζήτησης, με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ένα πόκερ με πολλά αγκάθια
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η διαπραγμάτευση, είναι έμπρακτη απόδειξη ότι θα επιδιώξει να βρει συμφωνία με την Τουρκία, πρωτίστως για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, ώστε αυτοί να κατευθυνθούν στην Ευρώπη.
Φυσικά δεν μπορεί να προχωρήσει διευθέτηση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων, χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία για τις "θαλάσσιες ζώνες" (όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης).
Το μεγάλο θέμα είναι πάντα πως ο πολιτικός διάλογος, που έχει αποφασιστεί απο την συνάντηση στο Βίλνιους (Σύνοδος του ΝΑΤΟ), για την Τουρκία, περιλαμβάνει όλες τις απαιτήσεις της (αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες, εύρος χωρικών υδάτων κλπ) σε αντίθεση με την Ελλάδα που θέτει μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Με ποια εντολή θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου η κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αυτό θα το μάθουμε σταδιακά στην πράξη. Υποθέσεις ή πληροφορίες υπάρχουν πολλές, αλλά το θέμα είναι σύνθετο, για αυτό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τα ελληνικά συμφέροντα.
Η Κύπρος είναι μακριά
Ο Ερντογάν έχει επιβάλλει την εξαίρεση του Κυπριακού με την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ, απο την εποχή του Τραμπ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδεχθεί αυτή την τακτική των δύο παράλληλων διαβουλεύσεων. Με οτι αυτό σημαίνει για το Κυπριακό.
Ο οδικός χάρτης
Στην Νέα Υόρκη επιβεβαιώθηκε λοιπόν ότι αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου ο πολιτικός διάλογος, με όλα τα θέματα στο τραπέζι. Διότι η Τουρκία έρχεται με τις απαιτήσεις της και με τους δικούς της Χάρτες για το Αιγαίο, τις θαλάσσιες ζώνες, μαζί με τα διάφορα άλλα θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών ή την μειονότητα στην Θράκη.
Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θέμα που έχει συμφωνηθεί δεκάδες φορές χωρίς πρακτική αξία.
Στις 7 Δεκεμβρίου θα συναντηθούν αντιπροσωπείες των δυο κυβερνήσεων στην Θεσσαλονίκη για θέματα οικονομία, εμπορίου, τουρισμού κα.
Ετέθη όμως και το μεταναστευτικό, με τους Γεραπετρίτη και Φιντάν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας. Το θέμα συνδέεται με την συνολική διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Και η κα Μελόνι συζήτησε το ίδιο θέμα με τον Ερντογάν σε μια προσπάθεια ενδεχόμενης συμφωνίας.
Υπομονή, τα νέα θα είναι πιο ορατά απο τις 16 Οκτωβρίου και μετά.