Του Στράτου Βαλτινού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πρώτα διοχέτευσε στα ΜΜΕ την υποτιθέμενη οργή του για την κατάρρευση του κράτους στη Θεσσαλία, προετοίμασε την κοινή γνώμη για ανασχηματισμό, ώστε να απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι. Μεταξύ αυτών, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φλώρος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κικίλιας, υποψίες υπήρχαν για το υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος . Η ανατροπή ήταν άμεση όμως, μετά από μια περίεργη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κικίλια “ο ανασχηματισμός μπήκε στον πάγο”.
Εκβιάζεται ο Μητσοτάκης; ίσως. Λεπτομέρειες με ισχυρούς συμβολισμούς: ο Βαρβιτσιώτης αποπέμφθηκε επειδή εξίσωσε τον θύτη με το θύμα -Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά ο Κικίλιας που απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί μια εθνική καταστροφή είναι στη θέση του και μάλιστα εκβιαστικά. Ο Πατούλης καρατομήθηκε για ένα ζεϊμπέκικο, αλλά ο Αγοραστός του χάους, παραμένει επιλογή της ΝΔ. Ο κατάλογος τεράστιος, με 16 νεκρούς και γύρω στα 7 δις κόστος. Πρώτο, άμεσο συμπέρασμα: ανάλογα με το πρόσωπο ο Μητσοτάκης αποπέμπει ή φοβάται, επαναφέρει άλλους σαν να μετακομίζουν από κτίριο σε κτίριο, δίνοντας την εικόνα ενός πρωθυπουργού υπό ομηρία.
Η παραμονή του ανεκδιήγητου και παρακολουθούμενου αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι εθνικό μυστήριο. Αλλά οι ίδιοι κάτι ξέρουν και ο λαός κάτι υποψιάζεται. Είμαστε μήπως προ των πυλών μιας κυβερνητικής κρίσης; Ένα άλλο ζήτημα προέκυψε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Φλωρίδη για αλλαγή του Κώδικα σχετικά με την ασυλία των τραπεζιτών. Ο Μαρινάκης είπε ότι το θέμα αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα και δεν έχει συζητηθεί καν στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι βέβαια σε όλη την Ελλάδα γνωστό ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει διακοσμητικό ρόλο και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Μαξίμου. Ωστόσο περιμένουμε την συνέχεια με ενδιαφέρον...
Η κυβέρνηση , η μεγαλύτερη ίσως σε αριθμό υπουργών και υφυπουργών στην Ευρώπη, μοιάζει με ξεκούρδιστη μπάντα. Δεν είναι όμως απλές παραφωνίες, είναι συμπτώματα μιας κρίσης που γίνεται ορατή κάθε φορά που συμβαίνει ένα μεγάλο γεγονός, κυρίως τραγικό. Προφανέστατα στις εκλογές η ψήφος των πολιτών δεν έλαβε υπόψη της τα φαινόμενα διάλυσης που προκάλεσαν την τραγωδία των Τεμπών, των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων, του ΕΣΥ κλπ.
Τώρα όμως όλα αυτά , όπως είχαμε προβλέψει από την πρώτη ημέρα των εκλογών, αθροίζονται. Και πάλι στο τέλος, στο στόχαστρο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός, αυτή είναι η φυσιολογική κατάληξη μιας πορείας φθοράς.
Πριν λίγες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμοιαζε ατσαλάκωτος, αγέρωχος, αήττητος , ηγεμόνας. Τρείς μήνες μετά τις εκλογές, είναι αδύναμος κοινωνικά, η ηγεμονία αμφισβητείται σοβαρά , δεν είναι σε θέση να επιβληθεί σε πρόσωπα και καταστάσεις. Η φθορά είναι ορατή, η διαχείριση της φθοράς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες . Ωστόσο, η πραγματική κατάσταση της κυβέρνησης, θα καταγραφεί μετά την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν δηλαδή θα υπάρχει αντιπαράθεση σε νέα βάση και με νέα πρόσωπα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντεπιτεθεί ενωμένος και δεν πείσει ότι αποτελεί διέξοδο και λύση, η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα κρατήσουν πολύ ακόμη...