Του Στράτου Βαλτινού
Με τα άλλοθι να στερεύουν, την ανεπάρκεια να γίνεται ολοφάνερη, η χώρα να είναι ανοχύρωτη, τα επικοινωνιακά τρικ να καταρρέουν , ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μεταθέσει για αργότερα την μετάβασή του στη ΔΕΘ . Πρόκειται για πολιτική λιποταξία, για επιλογές υπό το κράτος πανικού, που έχουν αποκλειστικά ιδιοτελή χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διασώσει την εικόνα του , να αποφύγει να κάνει απολογισμό σε δημόσια θέα και επινοεί κινήσεις αυτοπροστασίας. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός , αντί της Θεσσαλονίκης θα μεταβεί τις πληγείσες περιοχές. Την Παρασκευή θα επισκεφθεί τον Έβρο, πολλές ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στις περιοχές των πλημμυρών.
Αλλά αυτό που λείπει , δεν είναι μια περιήγηση του πρωθυπουργού, που έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Οφείλει να πάει στη ΔΕΘ και να αναλύσει τις επιπτώσεις στην οικονομία, την γεωργία, την κτηνοτροφία κλπ, να θέσει το θέμα της εθνικής στρατηγικής Πολιτικής Προστασίας που έχει ανάγκη η χώρα πλέον, αλλά και να απολογηθεί για την διάλυση του κράτους. Πολλές φορές ο Μητσοτάκης βρέθηκε σε δυσχερή θέση, ήταν πάντα επιθετικός και εριστικός,οπότε τέτοια άτακτη οπισθοχώρηση, πρώτη φορά καταγράφεται. Σημειωτέον ότι η ΕΕ είχε προειδοποιήσει τη χώρα μας για τον κίνδυνο πλημμυρών. Η πολιτική κυριαρχία έχει ρήγματα….
Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑήλωση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Φλώρινας Πέτης Πέρκα σχετικά με τις πλημμύρες, η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες απόρροια της κλιματικής κρίσης και δεν είχε κάνει τίποτα απολύτως για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων, βάσει των νέων δεδομένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 (προειδοποιητική επιστολή - 258 ΣΛΕΕ- INFR(2021)2254), ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ).
Το κοινωνικό κλίμα επιδεινώνεται για την κυβέρνηση , αλλά και για την εικόνα του πρωθυπουργού. Η διαρκής μετακύλιση ευθυνών έχει κάνει τον κύκλο της και τώρα είναι ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών. Η τακτική όλων των υπουργών να μην αναλαμβάνουν ποτέ καμία ευθύνη , κάνει επίσης τον κύκλο της. Αλλά η ακύρωση της μετάβασης στη ΔΕΘ, είναι μήνυμα και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και σηματοδοτεί την αδυναμία του ίδιου του πρωθυπουργού να διαχειριστεί την εικόνα και του εαυτού του και της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα στην κοινωνία, διαφαίνεται μια ισχυρή δόση κόπωσης από τις διαρκείς κυβερνητικές δικαιολογίες και τα άλλοθι. Κόπωση υπάρχει και για την συνεχή και πολυετή τακτική της κυβέρνησης να αντιληφθεί το νόημα και την σημασία του κοινωνικού κράτους, το οποίο με δικές του αποφάσεις ίσα που δίνει σημεία ζωής.
Όλα αυτά αποτελούν μια νέα ευκαιρία για την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα την προοδευτική να θέσει εκ νέου το θέμα του κοινωνικού κράτους. Ισχυρό σύστημα Πολιτικής Προστασίας είναι πολιτική κοινωνικού κράτους, με δημόσια χαρακτηριστικά, που πρέπει να γίνει σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτεται τώρα, μετά το δραματικό καλοκαίρι, ότι δεν είχε κάνει κανένα λάθος προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τόνιζε και επέμεινε για το κοινωνικό κράτος και το είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα. Αποδεικνύεται επίσης ότι η πραγματική τοξική πολιτική , δεν ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε την διάλυση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους γενικότερα, αλλά η πολιτική Μητσοτάκη.
Παραδόξως η συζήτηση για το τι Πολιτική Προστασία θέλουμε δεν γίνεται. Αυτή είναι η στιγμή να γίνει και είναι μια πολύ χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση. Η κλιματική αλλαγή, οι ανισότητες , τα εκρηκτικά περιβαλλοντικά προβλήματα, η ερημοποίηση κλπ απαιτούν κρατική παρέμβαση, σχέδιο και πόρους, που μόνο το δημόσιο μπορεί να προωθήσει. Κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί. Δεν είναι πολιτικές για κέρδος, οπότε κανένας ιδιώτης δεν θα ενδιαφερθεί . Ο πρωθυπουργός δεν θέλει τους ιδιώτες στα δάση ή στο ΕΚΑΒ ή αλλού για να υπερασπιστεί τα δημόσια αγαθά. Είναι η λογική της μπίζνας , του κέρδους, του κομματικού κέρδους μέσω της στήριξης του κεφαλαίου .
Του χρόνου θα συζητάμε τα ίδια ή και χειρότερα ή θα διορθώσουμε την πορεία μας;