Του Σωτήρη Σιδέρη
Είναι λογικό να γίνονται πολλές αναφορές στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Αν όμως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δυσφορεί ή διαφωνεί με τον τρόπο που οι υποψήφιοι πρόεδροι αναφέρονται σε αυτόν, ειδική συζήτηση γίνεται για τον Κασσελάκη, οφείλει να το πει δημόσια. Έχουμε συνηθίσει και έχουμε νοιώσει αποστροφή από τις διαρροές πρώην πρωθυπουργών , περί ενόχλησης, διαφωνίας ή δυσφορίας για δηλώσεις ή ενέργειες των διαδόχων τους. Ας μην προστεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας στον μακρύ κατάλογο των μονίμως ενοχλημένων μέσω διαρροών, αλλά ουδέποτε δημοσίως,.
Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε πραγματικά ένα πολύ καλό αποτύπωμα πολιτικού ηγέτη, παρά τα λάθη του. Είχε και διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι, σχεδόν όλων των πρωθυπουργών, κυρίως έναντι του σημερινού. Ήταν σοβαρός, υπεύθυνος, έλυσε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στα βόρεια σύνορα της χώρας, το μακεδονικό , εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν αποτύχει παταγωδώς, δεν έδωσε δικαιώματα , δεν λειτούργησε με πελατειακά κριτήρια, δεν χρεοκόπησε τη χώρα, δεν κατασπατάλησε πόρους και ήταν ο μόνος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παρέδωσε γεμάτα τα δημόσια ταμεία.
Αν λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας διαφωνεί με τον Στέφανο Κασσελάκη , ή οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο , ας το διαμηνύσει ο ίδιος δημόσια. Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων προέδρων δεν έχει ξεφύγει, αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές στον τόνο, τον κομματικό πατριωτισμό, τις θέσεις τους, αλλά τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας είναι σεβαστά. Ο Κασσελάκης είναι διαφορετική περίπτωση, έχει άλλο προφίλ, έχουν ειπωθεί αυτά, αλλά δεν είναι απρεπής.
Ωστόσο, επειδή είναι βέβαιο ότι στο μέλλον πολλοί θα επικαλούνται ή θα αναφέρονται στον Αλέξη Τσίπρα, καλό για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν, να παρεμβαίνει ο ίδιος χωρίς μεσάζοντες και χωρίς ταχυδρόμους. Ακριβώς για να παραμείνει ψηλά στην συνείδηση των Αριστερών και της κοινωνίας, θέτοντας τα όρια των σχέσεών του, με τη νέα ηγεσία, με το κόμμα και την ελληνική κοινωνία. Ο νέος ρόλος πρέπει να αποσαφηνιστεί από τον ίδιο, γιατί τα δύσκολα θα συμβούν μετά την εκλογή προέδρου. Αν συνεχιστούν οι διαρροές ότι ενοχλείται ή δυσφορεί για το ένα ή το άλλο ζήτημα, θα είναι πολύ χειρότερα για όλους και η σημερινή τραυματική εικόνα θα χειροτερέψει.
Ο Τσίπρας έχει πολλά να προσφέρει ακόμη, αν κάνει τις σωστές επιλογές. Αν κάνει λάθος επιλογές και η δική του εικόνα θα δεχθεί τις επιπτώσεις και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογή προέδρου και η δυναμική που θα την συνοδεύει, αλλά και μια παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα για την οριοθέτηση των ρόλων και των καθηκόντων όλων, θα είναι μια ιδανική επανεκκίνηση για το κόμμα τους . Ας μην μας διαφεύγει ότι ο Τσίπρας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πολύ θετικό , αυτό να συνδυαστεί με την επίδειξη της αναγκαίας ενότητας και προσήλωσης. Ο πρόεδρος στα δικά του καθήκοντα, ο Τσίπρας στα δικά του, τα στελέχη και τα κομματικά όργανα στα δικά τους. Όλα αυτά δεν είναι ευθύνη ενός ανθρώπου, του Τσίπρα για παράδειγμα, αλλά όλων και κυρίως της νέας ηγεσίας.