O πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi) θα βρεθεί την Παρασκευή (25.8) στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Κ. Μητσοτάκη, προερχόμενος από την Νότια Αφρική, από την Σύνοδο Κορυφής των BRICS. Η τελευταία φορά που βρέθηκε ινδός πρωθυπουργός στην Αθήνα, ήταν πριν από 40 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1983 και ηταν η Ίντιρα Γκάντι, προσκεκλημένη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν ενας άλλος κόσμος, εποχή Ψυχρού Πολέμου, με τον Ανδρέα και την Ιντιρα (μαζί και ο Σουηδός Πάλμε κα) να προσπαθούν να σπάσουν την πολεμοκάπηλη που υψωνε ο Ντόναλντ Ρήγκαν. Σήμερα είναι και πάλι η Ουάσιγκτον που υψώνει τείχη ψυχροπολεμικά. Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μόντι είναι στο πλαίσιο της δυτικής πολιτικής να αντισταθμίσει την σταδιακή μείωση των σχέσεων με την Κίνα, με την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία. Γιατί και σήμερα ο Τζό Μπάϊντεν προωθεί τον νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Η Ινδία επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ισορροπιστή μεταξύ «ανατολής» και «δύσης», σε μια νέα πραγματικότητα. Στα χναρια των Γκάντι και Νεχρού, της Ιντιρα. Οι σημερινοί ηγέτες της μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις, διατηρώντας πάντα ανεξάρτητη και αδέσμευτη πολιτική. Η Ινδία που σήμερα δεν συγκαταλέγεται στον λεγόμενο κάποτε τρίτο κόσμο, είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής.
«Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας αναφορικά με την επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα.
Συμφωνα με την δήλωση η Ινδία και η Ελλάδα απολαμβάνουν πολιτισμικούς δεσμούς, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μέσω της συνεργασίας σε τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις και οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων. Η Ελλάδα είναι μια «σημαντική θαλάσσια δύναμη». Είπε ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας λόγω της ναυτικής ικανότητας της Ελλάδας, και αυτή θα περιλαμβάνει εκπαίδευση προσωπικού, κοινή ανάπτυξη και συμπαραγωγή. «Η άμυνα και η ασφάλεια θα είναι στο επίκεντρο των δεσμών και η συζήτηση θα είναι ουσιαστική και προσανατολισμένη στο μέλλον», είπε.
Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά σημαντική από πολλές απόψεις. Η Αθήνα προσπαθεί να αναπτύξει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με την Ινδία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει και τις σχέσεις με την Κίνα. Είναι αυτή η γραμμή αλλωστε της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα και η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία.
Η Ίντιρα Γκάντι, ήταν η τελευταία ινδή πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Ελλάδα, τον μακρινό Σεπτέμβριο του 1983. Ήταν προσκεκλημένη του Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλαίσιο της αδέσμευτης πολιτικής του, η οποία περιελάμβανε το άνοιγμα και την συνεργασία με τον λεγόμενο τότε τρίτο κόσμο. Πολιτική διαμόρφωσης ενός πόλου φιλειρηνικού, κόντρα στο ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε επισκεφθεί την Ινδία τρεις φορές, χωρίς δυστυχώς να τον υποδεχθεί η Ίντιρα Γκάντι εν ζωή, γιατί δολοφονήθηκε από φανατικούς Σιχ. Ο Ανδρέας πήγε πρώτη φορά στην Ινδία ως πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 1984 για την κηδεία της Indira Gandhi. τον Ιανουάριο του 1985 για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Και τον Ιανουάριο του 1986 ως επικεφαλής προσκεκλημένος για τη γιορτή της Δημοκρατίας.
Και μετά την Ίντιρα Γκάντι, η Ινδία, μαζί με με την Σουηδία, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Τανζανία και φυσικά την Ελλάδα, συνέχισε την προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών Ειρήνης και αφοπλισμού, σε συνθήκες ακόμα τότε Ψυχρού Πολέμου, κόντρα στην πολιτική του Ρήγκαν.
Η Πρωτοβουλία των 6 για την Ειρήνη, έγινε από τους πρωθυπουργούς Ανδρέα Παπανδρέου, τον Ούλοφ Πάλμε, την Ίντιρα Γκάντι, και τους Προέδρους του Μεξικού Μιγέλ ντε λα Μαδρίδ, της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν και της Τανζανίας Τζούλιους Νυερέρε.
Η πρωτοβουλία των 6 , συνάντησε την απόλυτη εχθρότητα του Ρήγκαν, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πολεμήθηκε ωσαν να ήταν συνεργάτης της Μόσχας.
Κατά μια διαβολική συγκυρία, η Ίντιρα Γκάντι και ο Ούλαφ Πάλμε δολοφονήθηκαν, με αποτέλεσμα η Πρωτοβουλία να διαλυθεί.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο.