Η παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο άτυπο δείπνο των ηγετών της βαλκανικής που παραθέτει απόψε ο Κ. Μητσοτάκης παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας (Σαρλ Μισέλ και Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν), επισκιάζει τα προβλήματα των βαλκανίων και την όποια ελληνική βαλκανική πολιτική. Ρίχνει στο παρασκήνιο την υπόθεση Μπελέρη, την καταπάτηση δηλαδή των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Για τον κ. Μητσοτάκη, προέχει η επικοινωνιακή τακτική σε όλα τα επίπεδα. Και είναι αυτό που οδηγεί σε διαρκή αδιέξοδα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τη ζωή μας μια τη θέση της Ελλάδας.
Είναι σαφές ότι όλα τα ΜΜΕ θα ασχοληθούν με τον κ. Ζελένσκι και το ουκρανικό. Δεν αποκλείεται ο κ. Ζελένσκι να ζητήσει και F-16 από την Ελλάδα (εχουμε καπου 30, παλαιότερων τύπων) όπως το έκανε από την Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τον κ. Μητσοτάκη προέχει να δείχνει σε αμερικανούς και ευρωπαίους ότι στηρίζει την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας, αρα περιμένει μια κάποια στήριξη στα ελληνοτουρκικά ή στα Βαλκάνια.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλει ο ίδιος να εμφανίζεται σαν πρωταγωνιστής των διεθνών εξελίξεων, αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα σε ότι αφορά την ελληνική θέση στην ευρύτερη περιοχή.
Αντιθέτως βλέπουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας να συναντά την ανοχή των δυτικών. Βλέπουμε επίσης την παρανομία βαλκάνιων ηγετών , πρωτίστως του κ. Ράμα, ο οποίος είναι αγαπητός σε ιταλούς, γερμανούς, αυστριακούς, αλλα σε αμερικανούς. Χωρίς να ξεχνάμε την υπόθεση του Κοσόβου σε αντιπαράθεση με την Σερβία.
Με την πολιτική της «φωτογραφίας» (foto opportunity) του κ. Μητσοτάκη, δεν βλέπουμε πως θα στηριχθούν τα ελληνικά συμφέροντα.
Ποια βαλκανική πολιτική;
Ποια είναι λοιπόν η βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης; Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του ατυπου δείπνου όπως και των κατ ιδίαν συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με βαλκάνιους ηγέτες.
Το θέμα Μπελέρη μπορεί να αναφερθεί , αλλά η αλβανική ηγεσία φρόντισε να μην παραβρίσκεται, δείχνοντας πρωτίστως ότι δεν ανησυχεί από τις κινήσεις της Ελλάδας.
Τι ακριβώς θα πει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ποιες είναι οι σχέσεις των δύο χωρών; Οι ευκαιρίες που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών έχουν εγκαταλειφθεί.
Τι θα ειπωθεί για το Κόσοβο και ταυτόχρονα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας; Μας απασχολεί η Σερβία ή όχι;
Το πιθανότερο είναι ότι το άτυπο δείπνο θα ασχοληθεί με την Ουκρανία και όχι με τα Βαλκάνια. Γιατί πολύ απλά και οι αλλοι βαλκάνιοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν πόσο στηρίζουν την Ουκρανία (πλην σερβων) αντί να μιλήσουν για τα απλυτα της περιοχής τους και των χωρών τους.