Η δήλωση του προσωπάρχη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Στιάν Τζένσεν για παραχώρηση κατεχομένων εδαφών στην Ρωσία με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προκαλούν παγκόσμιο σάλο και κάνει συντρίμμια την εικόνα της Συμμαχίας. Κονιορτοποιεί όλα τα δόγματα της Συμμαχίας για ήττα και κατάρρευση της Ρωσίας και ουσιαστικά , προτείνει νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής!. Η Συμμαχία που ορκίζονταν ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κατοχή εδαφών, αξιωματούχος της δικαιώνει τον Πούτιν !. Γιατί αυτό σημαίνει παραδοχή της ήττας , όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Δύσης, σίγουρα της πολυδιαφημιζόμενης αντεπίθεσης.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και στη Δύση και στην Ουκρανία που αντέδρασε ήδη έντονα. Όμως η συζήτηση άνοιξε. Κανείς αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δεν κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις αν δεν έχει προηγηθεί το κλείσιμο του ματιού στο παρασκήνιο. Αλλά πέρα από τις σχέσεις Ρωσίας -ΝΑΤΟ, η ιδέα και μόνο προκαλεί τρόμο. Με την ίδια ευκολία το ΝΑΤΟ μπορεί να “πουλήσει” οποιονδήποτε σύμμαχο, να ταχθεί υπέρ της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και να κάνει σμπαράλια και τα δόγματά του και το διεθνές δίκαιο.
Στην συνέντευξή του στην νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang (VG), ο άμεσος συνεργάτης του γγ Γενς Στόλντεμπεργκ δήλωσε: «η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πρέπει να διαπραγματευτεί».
Το δημοσίευμα της Verdens Gang έχει τίτλο: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης εδάφους της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την ένταξη της στο ΝΑΤΟ»
Σύμφωνα και με το ΤASS, όταν ρωτήθηκε από το νορβηγικό μέσο, εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει τα εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο Στιαν Τζένσεν είπε ότι το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», εξήγησε.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν δήλωσε νωρίτερα στο TASS ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί να «αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Οργισμένη απάντηση του Κιέβου για τα περί παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Με μακροσκελή του ανάρτηση στο Twitter, ο σύμβουλος του Ζελένσκι κάνει λόγο για «γελοία πρόταση» και για «σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας».
Αναλυτικά τα όσα έγραψε:
«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;
Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν θα αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν θα τιμωρηθούν. Ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας “κακής ειρήνης” μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας “διαίρεσης της Ευρώπης”: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτική επιείκεια…».
Ο πόλεμος αυτός δεν προκάλεσε μόνο ανθρωπιστική τραγωδία, αλλά και διεθνή οικονομική κρίση. Το εμπάργκο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαική οικονομία , ενώ οι εξαγωγές μετάλλων και άλλων πρώτων υλών έχει προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στα προιόντα και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι προφανές ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης θέλουν διαπραγματεύσεις και συμφωνία γιατί οι επιπτώσεις είναι μεγάλες.
Το πρόβλημα τώρα είναι στο ΝΑΤΟ και δευτερευόντως στη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ μπαίνει σε περίοδο αναταράξεων εκεί που έδειχνε ότι είναι συμπαγές και άκαμπτο εναντίον της Ρωσίας. Τώρα ανοίγει ένα σοβαρό ρήγμα που πολλοί θα τρέξουν να κλείσουν. Το ρήγμα είναι επικίνδυνο για τον ρόλο που παίζει το ΝΑΤΟ στο διεθνές σύστημα ασφάλειας. Όταν δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα και σε κανέναν στην πράξη, γιατί άλλο πράγμα οι διακηρύξεις , άλλο ο πόλεμος, τότε προκαλεί ανασφάλεια . Η Ελλάδα γνωρίζει καλά την προβληματική στάση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ωστόσο επιμένει με τυφλή αφοσίωση στις ΗΠΑ να το υπηρετεί.
Ακόμη και αν οι δηλώσεις αυτές αποσυρθούν και υπάρξει αναδίπλωση, οι εντυπώσεις θα παραμείνουν . Το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικά σταθερό, αλλά διπλωματικά ασταθές. Οπότε καλό θα είναι να παρατηρήσουμε τις εξελίξεις γιατί ενδιαφέρον άμεσα όλα τα μέλη της Συμμαχίας και φυσικά και την Ελλάδα.