Οι δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς είναι μία ευθεία πρόκληση για τη χώρα μας, πριν απ όλα όμως είναι συγκάληψη της νεοφασιστικής βίας, που απλώνεται σ όλοκληρη την Ευρώπη. Και είναι αυτός ο λόγος που απαιτούν μια πολιτική απάντηση και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τον «ευρωπαικό τρόπο ζωής», Μαργαρίτη Σχοινά. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που καλείται να απαντήσει πολιτικά στον κ. Μιλάνοβιτς, του οποίου οι δηλώσεις καλύπτουν τη βία και προωθούν «τρόπο ζωής» που στηρίζεται στην βία. Ο κ. Μιλάνοβιτς δεν είναι νομικός συμπαραστάτης κατηγορουμένων, είναι εκπρόσωπος ευρωπαϊκής χώρας. Και η απάντηση δεν μπορεί να περιορίζεται στο «η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».
«Δεν πρόκειται για κράτος δικαίου! Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι εύκολο. Αυτό είναι στα όρια του δικαίου του πολέμου. Τους αντιμετωπίζουν σαν αιχμάλωτη μονάδα», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε την συμπαράσταση του στους Bad Blue Boys, τους νεοφασίστες κροάτες που κρύβονται πίσω από δήθεν οπαδικά αισθήματα. Μεταξύ άλλων τόνισε ακόμα ότι πριν λίγες μέρες είχε εκφράσει τον φόβο ότι θα τους επιβληθεί μια «συλλογική ηθική τιμωρία ».
Από τον κ. Μιλάνοβιτς κρατάει αποστάσεις ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος είπε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.
Οι δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου συνολικά, δείχνουν το κλίμα που επικρατεί στην συγκεκριμένη χώρα, δυστυχώς δείχνουν ότι οι Bad Blue Boys, έχουν την κάλυψη ενός μέρους του πολιτικού συστήματος. Ειτε για λόγους ψηφοθηρικούς, είτε γιατί έχουν ακροδεξιά ατζέντα. Δείχνουν, γιατί οι ακροδεξιές απόψεις κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην Ευρωπαική Ενωση.
Και είναι αυτός ο λόγος που και ο Επίτροπος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, καλείται να δώσει απαντήσεις. Είναι ο κόσμος του κ. Μιλάνοβιτς, ο ευρωπαικός τρόπος ζωής; Για να μη μιλήσουμε για την ΟΥΕΦΑ και τον τρόπο που επίσης αντιμετωπίζει την βία.
Το ερώτημα είναι αν η Αθήνα δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις. Αν ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για την νεοφαστική βία, για την βία που σκεπάζει μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής και της ελληνικής καθημερινότητας.
Οφείλει και μπορεί να δώσει απαντήσεις, μιλώντας για την σημερινή ευρωπαϊκή πράγματικότητα. Η απάντηση έχει να κάνει με την κάλυψη της βίας , της νεοφασιστικής βίας, της βίας που συνδέει την πολιτική με το ποδόσφαιρο, τελικώς με την καθημερινότητα της κοινωνίας. Η απάντηση είναι, πως δεν μπορεί οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες να καλύπτουν ή να δείχνουν ότι καλύπτουν την νεοφασιστική βία.
Είναι υποκρισία ότι η συζήτηση περιορίζεται σε θέματα νομικά ή στις συνθήκες κράτησεις των 100 κροάτων, που ήρθαν οργανωμένα και σε συνεργασία με έλληνες, για να προκαλέσουν επεισόδια. Οι δηλώσεις Μιλάνοβιτς είναι δηλώσεις Προέδρου χώρας μέλους της ΕΕ. Όχι προέδρου σωματείου φιλάθλων. Δεν είναι δηλώσεις δικηγόρου κάποιων εκ των συλληφθέντων.
Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει. Το κοινωνικό ζήτημα είναι η βία, είναι η ιδεολογική και η πολιτική κάλυψη της βίας. Είναι η κάλυψη από σωματεία, από συλλόγους και πάνω απ όλα από θεσμούς. Το θέμα είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και των πρακτικών της. Η οποία τρέφει και τρέφεται από την κοινωνική βία. Μπορεί να μιλήσει γι αυτά η κα Σακελαροπούλου; Θέλει να απαντήσει ο ελληνας πρωθυπουργός; Αισθάνεται υποχρεωμένος να απαντήσει ο κ. Σχοινάς;