Του Σωτήρη Σιδέρη
Δυναμική νίκης από τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει η Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μetron Analysis για το Βήμα της Κυριακής . Αυτό παρά το γεγονός ότι κανείς από τους υποψήφιους δεν δείχνει έτοιμος οργανωτικά, επικοινωνιακά και πολιτικά καθώς οι μέχρι τώρα εμφανίσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις είναι σχεδόν τυποποιημένες και ξύλινες.
Αυτό που ζητούν οι ψηφοφόροι και τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η αφοσίωση στο τυπολατρικό κομματικό λεξιλόγιο, αλλά η παρουσίαση νέων ιδεών που θα δώσουν δυναμική στο κόμμα και θα το κινητοποιήσουν ενόψει των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση και των ευρωεκλογών του επομένου έτους. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναμένονταν η Αχτσιόγλου καταγράφει ήδη ένα υψηλό ποσοστό αποδοχής που φθάνει στο 62% με τους υπόλοιπους να ακολουθούν από μεγάλη απόσταση. Ειδικότερα:
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η Έφη Αχτσιόγλου υπερτερεί όλων των εσωκομματικών αντιπάλων της, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά και Στέφανου Τζουμάκα, και μάλιστα σε όλα τα σημεία
Συγκεκριμένα η Έφη Ατσιόγλου επιλέγεται ως πρόεδρος από το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και από το 57% όσων θα πάνε σίγουρα ή πιθανόν να ψηφίσουν.
Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επιλέγεται ως πρόεδρος από το 15% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και από το 14% όσων πιθανόν ή σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.
Στην τρίτη θέση έρχεται ο Νίκος Παππάς που επιλέγεται ως πρόεδρος από το 11% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και από 12% όσων πιθανόν ή σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.
Τέλος, στην τέταρτη θέση έρχεται ο Στέφανος Τζουμάκας, που τον επιλέγει ως πρόεδρο το 4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 9% όσων πιθανόν ή σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έφη Αχτσιόγλου υπερτερεί και στο σύνολο των ψηφοφόρων ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης, καθώς την προτιμά για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το 40%, με δεύτερο τον Τσακαλώτο που τον προτιμά το 19% ενώ ακολουθούν οι κ. Παππάς και Τζουμάκας με 4%.
Στην πορεία , το ποσοστό της Αχτσιόγλου ενδέχεται να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με το πόσο σωστές ή λάθος κινήσεις κάνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απειλείται. Η ίδια , υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί στην εικόνα άνετης νίκης και να υποβαθμίσει τη σημασία του μηνύματος που παίρνει από τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά και ευρύτερα. Με απλά λόγια, ακριβώς λόγω της κυριαρχίας της η Αχτσιόγλου πρέπει πλέον να απευθύνεται όχι μόνο στο κομματικό ακροατήριο, όπως είναι θεμιτό να κάνει, αλλά σε ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο και να δώσει ενδείξεις ηγετικότητας. Ακόμη και έτσι, οι αποστάσεις από τους άλλους διεκδικητές είναι μεγάλη και σε αυτό το πεδίο.
Πάντως, οι έως τώρα ΄παρεμβάσεις της είναι ιδεολογικά και ΄πολιτικά αδύναμες. Προφανώς είναι νωρίς, είναι και οι συνθήκες στη χώρα δύσκολες, οπότε υπάρχει , λίγος καιρός ακόμη.