Πάλι καλά που ο Μπάϊντεν δεν θυμήθηκε το περίφημο δόγμα «7 προς 10» σε ότι αφορά την ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας για τα εξοπλιστικά. Η δήλωση του όμως, λίγες ώρες πριν από τις συναντήσεις και τα παζάρια στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ δείχνει ότι προτεραιότητα για τον Λευκό Οίκο είναι η συμφωνία με την Άγκυρα από την ώρα που η Αθήνα είναι δεδομένη. Και την ίδια ώρα ο Ερντογάν τους τρελαίνει όλους με τα παζάρια του, ζητώντας να ενταχθεί εδω και τώρα η Τουρκία στην ΕΕ και η Ουκρανία στο ...ΝΑΤΟ!
«Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί». Αυτά είπε ο Πρόεδρος Μπάϊντεν, λίγο πριν φτάσει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εξισώνοντας και πάλι την Ελλάδα με την Τουρκία.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Για την εξίσωση με την Τουρκία. Διότι υποτίθεται ότι αυτή η σχέση είχε αλλάξει, ότι η Ελλάδα πήρε και F-16 θα πάρει και F-35 ότι η Ελλάδα είναι στον βασικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή κλπ, κλπ. Ξαφνικά όμως ο Πρόεδρος Μπάϊντεν προσπαθεί να παράσχει ανταλλάγματα στην Άγκυρα προκειμένου να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση της Αθήνας; Θα αφήσει, ως συνήθως, τα πράγματα ως έχουν , περιμένοντας τυχόν αποτυχία στο παζάρι του Ερντογάν ή θα προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις; Το πιθανότερο είναι θα αφήσει τις εξελίξεις ως έχουν.
«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά ας ανοίξουμε τον δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε τον δρόμο για τη Φινλανδία» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν μεταβεί στο Βίλνιους, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ξέρουμε ότι το παζάρι του Ερντογάν δεν έχει τέλος, όμως με την συγκεκριμένη του δήλωση-απαίτηση, κινδυνεύουν με εγκεφαλικό όλοι και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Μια χώρα που με το ζόρι τηρεί τους κανόνες του ΝΑΤΟ, που απειλεί να προκαλέσει πόλεμο μέσα στο ΝΑΤΟ, μια χώρα που δεν σέβεται τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές, ζητά να ενταχθεί στην ΕΕ και συγχρόνως προτείνει αν ενταχθεί η ...Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Μιλάμε για χλευασμό της διπλωματίας και των σχέσεων μεταξύ κρατών. Η πρόταση Ερντογάν δείχνει επι της ουσίας ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ μακριά από να βρεθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ και για τα F-16 και για το κουρδικό και για την Συρία και για τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Ο Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα ξεκινήσει ένα ακόμα μεγάλο παζάρι. Σίγουρα θέλει να πάρει αυτά που ζητάει που δεν είναι μόνο οπλικά συστήματα, πιο συγκεκριμένα αεροπλάνα. Το δεύτερο μεγάλο θέμα του είναι οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία.