Του Σπύρου Σουρμελίδη
Ο εκσυγχρονισμός του Κώστα Σημίτη όπως και η επανίδρυση του κράτους του Κώστα Καραμανλή δεν έγιναν ποτέ. Οδηγηθήκαμε όμως στην …χρεοκοπία. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται τον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”. Οι Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ήταν η στιγμή, για να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης πως ηρθε η ωρα να αλλάξει το κράτος που δημιουργήθηκε στην μεταπολίτευση, δηλαδή το κράτος του ΠΑΣΟΚ, αυτό που δημιουργήθηκε βασικά επι Ανδρέα Παπανδρέου. Την μετατροπή, την βαφτίζει εκσυγχρονισμό, παραπέμποντας στο … όραμα του Κώστα Σημίτη, που πρώτος ήθελε να τελειώνει με το κράτος του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν το τόλμησε. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό δεν το εξηγεί. Σε κάθε περίπτωση παραπέμπει στα απωθημένα ενός συστήματος θεσμικού, πολιτικού και οικονομικού, που εδώ και 20-25 χρόνια προσπαθεί και υπόσχεται να προχωρήσει στην αλλαγή αυτού του κράτους. Μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και τώρα οι ίδιες δυνάμεις υπόσχονται ξανά ότι θα μας εκσυγχρονίσουν! Δυστυχώς η κεντροαριστερή αντιπολίτευση συνολικά, δεν έχει δικό της αφήγημα για την αλλαγή του κράτους.
Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής ανάλογος του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, Ο τελευταίος είναι ο πραγματικός του μέντορας, ο άνθρωπος που τον στήριξε να ανέλθει στην εξουσία.
Προσπάθησε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αφήγημα με ιδεολογικές αναφορές.
Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο του περιλαμβάνει στοχευμένες αλλαγές, στους θεσμούς, στην λειτουργία του κεντρικού κράτους, στην διάλυση του κοινωνικού κράτους και στην λειτουργία της οικονομίας σε θατσερικά πρότυπα. Μόνο που θα το επιδιώξει με καθυστέρηση δεκαετιών, την ώρα που ολη η ΕΕ οδηγείται σε αλλα μονοπάτια. Ενω ο πλανήτης πηγαίνει σε νέες συγκρούσεις που παραπέμπουν σε νέο διπολισμό, αντί της παγκοσμιοποίησης.
Ειναι και αυτό μια ακόμα ένδειξη οτι το ελληνικό σύστημα εξουσίας και διακυβέρνησης αρνείται να κατανοήσει την συγκυρία.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως αξιοποιώντας την πολιτική του υπεροχή μετά τις εκλογές, θα προχωρήσει σε μια μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση και πριν απ αυτό σε πολλές θεσμικές αλλαγές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόφαση του να εφαρμόσω άμεσα τα σχέδια του είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που δηλώνει ότι θα τα φέρει κόντρα στην συνταγματική επιταγή (μέσω του Άρθρου 28 αντί του 16).
Το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αφού αναφέρθηκε, στον αστικό εκσυγχρονισμό του Βενιζέλου, στον ανορθωτικό εκσυγχρονισμό του 50-60 (ας μη το σχολιάσουμε) και στον πολιτικό εκσυγχρονισμό της μεταπολίτευσης (Καραμανλής, Παπανδρέου και Σημίτης) , είπε πως ήρθε η ώρα ενός ακόμα βήματος: «Έχοντας, λοιπόν, αυτή την βαριά παράδοση η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, θα τον ονόμαζα ένα «Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό» και με αυτόν τον όρο εννοώ τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η χώρα μας, να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες σε πολλά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα, με την ταχύτητα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες έρχονται από το μέλλον».
Υπόσχεται ότι αυτό το βήμα θα είναι συμπεριληπτικό και θα περιέχει μια δίκαιη μοιρασιά του πλούτου! (Αυτό είναι που δέχεται πολλά ερωτήματα και αμφισβητήσεις)
«Αυτή είναι μια προσπάθεια η οποία δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και κοινωνική. Αφορά οριζόντια όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, έχοντας πάντα για επίκεντρο τον πολίτη. Μία προσπάθεια που πρέπει να είναι συμπεριληπτική, προστατεύοντας πρώτα και πάνω απ΄ όλα τους πιο αδύναμους και προσφέροντας ορατά δικαιώματα σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα τους θεωρούσαμε αόρατους.
Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι και φιλόδοξη, αλλά και δίκαιη, καθώς η ανάπτυξη αυξάνει τον εθνικό πλούτο. Πρέπει σε αυτόν τον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι μερίδιο».
Ολ αυτά και μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης που δεν αποσκοπεί μόνο στην αλλαγή του Άρθρου 16. Στοχεύει σε αλλαγές και σε άλλα άρθρα όπως το 24 (δάση) στο 106 (ορυκτός πλούτος) αλλά και στα άρθρα που αφορούν την δικαιοσύνη και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, όπως και των σχέσεων με την Εκκλησία.
Ακόμα και αν αυτά που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι τίποτα άλλο παρά κάποια σχέδια για επιμέρους αλλαγές, η αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ οπως και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παρουσιάσουν το δικό τους αφήγημα.
Ειναι δύσκολο να το περιμένει κανείς αυτή την ώρα απο τα δύο συγκεκριμένα κόμματα. Πολύ απλά να το είχαν θα το ξέραμε πριν από τις εκλογές.
Όμως η ζωή συνεχίζεται και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν πάντα την ευκαιρία να διαμορφώσουν σχέδια και οράματα.
Το μόνο που δεν πρέπει να κάνουν είναι να λένε απλώς “οχι” στο αφήγημα Μητσοτάκη. Το έκαναν και ξέρουμε το αποτέλεσμα.
Στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο omegapress, πριν απο λίγες μέρες “Αριστερά και η ξεχασμένη μάχη των ιδεών”, αυτό ακριβώς διαπραγματευτήκαμε. Πως το πρόβλημα για την Αριστερά είναι η έλλειψη αφηγήματος. Αφηγήματος που απαντά με σύγχρονο τρόπο στα σύγχρονα προβλήματα.
Η συζήτηση περι δοσολογίας (πόσες αριστερές, πόσες σοσιαλιστικές ή κεντρώες απόψεις κλπ) είναι ανούσια και οδηγεί στην ήττα.
(Διαβάστε ή ξαναδιαβάστε το άρθρο αναζητώντας το στην κατηγορία “Ρεπορτάζ”. ).