Του Στράτου Βαλτινού
Μια ακόμη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών για την παράταση της φυλάκισης του Μπελέρη θα πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων στα Τίρανα, όπως πετάχθηκαν όλες οι προηγούμενες. Η Αθήνα όμως συνεχίζει σαν υπνωτισμένη να επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις επιβεβαιώνοντας μια κατάσταση παραλυσίας που άφησε πίσω του ο Δένδιας. Το σχέδιο του Έντι Ράμα για αποκαθήλωση, με κάθε τρόπο του Μπελέρη, που εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας , δεν αλλάζει, αλλά αυτό φαίνεται δεν είναι ικανό να αφυπνίσει την ελληνική εξωτερική πολιτική. Και ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Κασκαρέλης, συνεχίζει την κατευναστική πολιτική του Νίκου Δένδια, αν και έχει περιορισμένες δυνατότητες, τα πολιτικά κόμματα ζουν σε άλλο σύμπαν, ιδιαίτερα ο νικητής των εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης αδιαφορεί εντελώς και το σκηνικό μοιάζει καταθλιπτικό διπλωματικά.
Αν η περίπτωση Μπελέρη θα ήταν ικανή να φέρει ψήφους στη ΝΔ, ιδιαίτερα αν κάπου είχε εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε άλλου είδους αντιδράσεις. Άλλο Ροδόπη και ΣΥΡΙΖΑ , άλλο Μπελέρης και Μητσοτάκης… Η παραλυτική διπλωματία της Αθήνας έναντι των Τιράνων είναι ένα ακόμη μήνυμα για την εξωτερική πολιτική και της επόμενης κυβέρνησης. Ένα τεράστιο μηδενικό δηλαδή…
Το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “η σημερινή( σσ 20 Ιουνίου) απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέου Δημάρχου Χειμάρρας, παρεμποδίζει ευθέως την ορκωμοσία του και προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξη του. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας - θεμελιώδους στοιχείου του κράτους δικαίου - από τη γειτονική χώρα”.
Είναι μια διάτρητη ανακοίνωση που δεν έχει καμία αξία. Πρώτον, το τεκμήριο της αθωότητας έχει γίνει προ πολλού κουρέλια. Δεύτερο το κράτους δικαίου στην Αλβανία απλά δεν υφίσταται με τον τρόπο που τον εννοεί το ΥΠΕΞ. Τρίτον και χειρότερο: από την ανακοίνωση έχουν αφαιρεθεί προηγούμενες αναφορές και δηλώσεις ότι η υπόθεση Μπελέρη επηρεάζει τις ευρωαλβανικές σχέσεις. Δηλαδή εβδομάδες μετά την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη, η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν, για να μην πούμε ότι έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Να σημειωθεί ότι από τις αρχικές αναφορές ότι θα υπάρξουν συνέπειες στην πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, κανείς στην Ευρώπη δεν άκουσε, ούτε είδε τίποτα, ούτε κυρίως τα Τίρανα, πήραν κάποιο μήνυμα. Μια Ελλάδα, επαναλαμβάνουμε που δεν έχει το κύρος, το ειδικό βάρος, την αποφασιστικότητα και την πολιτική να υπερασπιστεί τα δίκαιά της, δεν έχει την παραμικρή επιδραστικότητα. Το σίριαλ των ανούσιων ανακοινώσεων, το επιβεβαιώνει.
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι εκλογές και η προεκλογική περίοδος. Το κύριο πρόβλημα είναι η απουσία σοβαρής, συνεκτικής, αξιόπιστης αποτελεσματικής πολιτικής στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απουσίασε κάθε αναφορά ακόμη και στην φαιδρή υπόθεση της συμφωνίας για παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης με στόχο την οριοθέτησης της ΑΟΖ. Και το ζήτημα δεν είναι αν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής “πουλάνε” ή όχι ενόψει των εκλογών. Αυτό αφορά τα τριτοκοσμικά και περιθωριοποιημένα κράτη. Γιατί τα σοβαρά κράτη διαμορφώνουν το μέλλον τους και με βάση της διακρατικές σχέσεις, τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα που προκαλούν εντάσεις και απειλούν την σταθερότητα και τα συζητούν πάντα προ των εκλογών.
Άλλο μπίζνες άλλο εξωτερική πολιτική. Οι πρώτες απαιτούν τα ελάχιστα, η δεύτερη απαιτεί ικανότητες και μέγιστη αφοσίωση και σχέδιο. Άλλο πράγμα ο πατριωτισμός στη Ροδόπη, άλλο πράγμα η Χειμάρρα. Ούτε σκέψη περί εθνικιστικής ή κακόβουλης πολιτικής. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ εθνικισμού και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία από ένα κράτος -παραβάτη , σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις και τους κανόνες διεθνών οργανισμών...
Και που να δούμε τον Μητσοτάκη να κυβερνά χωρίς αντιπολίτευση….