Η αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα στην διακαναλική συνέντευξη την Κυριακή 18 Ιουνίου ταράζει περισσότερο τα ήδη ανήσυχα νερά της μειονοτικής πολιτικής στη Θράκη και κυρίως, αποκαλύπτει την εκτός ορίων και εκτός κάθε ηθικού πλαισίου, εγκληματική καμπάνια της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περίφημο δελτίο της ΕΥΠ προς τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι σε αυτό αναφέρονταν και ο υποψήφιος της ΝΔ για επαφές με το προξενείο, ωστόσο αυτό αφαιρέθηκε σκοπίμως από την προεκλογική ατζέντα της ΝΔ. Θυμίζουμε ότι ο Μουσταφά Κατραντζή, μιλώντας στην εφημερίδα «GUNDEM» είχε πει ότι «ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, έχουμε σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα που περίμεναν λύση εδώ και καιρό. Αυτό είναι σίγουρο».
Η αποκάλυψη του Τσίπρα καταδεικνύει ότι συνολικά η πολιτική της ΝΔ, αποσκοπούσε αφενός στο φλερτ με ακροδεξιά στοιχεία για να αφυπνίσει τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά της πολιτικής της ΝΔ και αφετέρου να αφυπνίσει τα αντιΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά τους για να προκαλέσει μίσος κατά της Αριστεράς ως δύναμη “εθνικής εξαίρεσης”. Είναι ευτύχημα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσε στην παγίδα, αντίθετα ο Μητσοτάκης έπεσε ο ίδιος μέσα…
Με απλά λόγια, ο ίδιος ο Μητσοτάκης προσπάθησε να αναδείξει σε απόλυτο ρυθμιστή και ενορχηστρωτή της πολιτικής στη Θράκη, το τουρκικό προξενείο κατασκευάζοντας ένα ζήτημα με κομματικά ιδιοτελή κριτήρια. Το πρόβλημα το περιέγραψε ιδανικά ο Τσίπρας:
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην συνέντευξή του:
«Λυπάμαι που το κάνω αλλά οφείλω να προχωρήσω σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω και να αποκαλύψω τα απύθμενα όρια του θράσους του κυρίου Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του. Το κάνω και για έναν ακόμα λόγο. Πέντε μέρες τώρα παριστάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν αυτή τη δήλωση του γαλάζιου υποψηφίου ο οποίος δεν μίλησε για τον εαυτό, άρα δεν είναι ατομικός προσδιορισμός, αλλά συλλογικός προσδιορισμός, μίλησε για Τούρκους τη δυτικής Θράκης σε τουρκικό ΜΜΕ. Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα από τον κύριο Μητσοτάκη να τον αποσύρω από τα ψηφοδέλτια ή να του ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Απλώς θέλω να καταγράψω την ανευθυνότητα και την υποκρισία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή. Τι μου ζητούσε εμένα να κάνω ο κύριος Μητσοτάκης μέσα από αυτό το τρικ, αυτό το σχέδιο, αυτή την παγίδα που έστησε; Μου ζητούσε να βγω και να πω ότι 20.000 – 25.000 Έλληνες πολίτες στη Θράκη είναι υποκινούμενοι και δεν έχουν ελευθερία κρίσης να κρίνουν ποιους πολιτικούς ψηφίζουν και άρα να δημιουργήσω μείζονα θεσμική κρίση, μείζονα κοινωνική κρίση και μείζονα εθνική κρίση. Δεν το έκανα γιατί προφανώς δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτόν το ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας. Πάει πολύ 10 μέρες τώρα να έχει αναγάγει αυτό σε κεντρικό ζήτημα με αφορμή ένα έγγραφο της ΕΥΠ στο ίδιο όμως έγγραφο που είναι σαφής η αναφορά σε σχέση με τον δικό του υποψήφιο βουλευτή. Προφανώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν το πρόσεξε, δεν το είδε. Αν υπήρχε Νόμπελ ανευθυνότητας, θα το είχε πάρει ο κύριος Μητσοτάκης σε ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα».
Πέραν αυτών, αίσθηση προκάλεσε επίσης η δήλωση Μητσοτάκη περί επαναπροσδιορισμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι μια διάτρητη από κάθε άποψη δήλωση γιατί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προσδιορίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Επίσης και από το δίκαιο της θάλασσας και από πλήθος διεθνών οργανισμών και κανόνων. Υπό αυτή την έννοια η δήλωση περί επαναπροσδιορισμού χρήζει περαιτέρω αποσαφήνισης, αν και το αυτονόητο είναι ότι στην προσπάθειά του να δείξει ότι κάτι σκέπτεται και κάτι έχει να πει, έκανε μια μεγάλη γκάφα.
Οι ημέρες της προεκλογικής περιόδου τελειώνουν. Η ασυλία , η ανοχή και η αίσθηση ότι οι πολιτικοί ηγέτες μπορούν να λένε και καμιά ανοησία, τελειώνουν. Σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι ημέρες της ευθύνης . Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι σε δύσκολους και σκληρούς ηγέτες και το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς τους δεν θα είναι διατεθειμένος να δείξει ανοχή. Τα διεθνή προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά διπλωματικά , γεωπολιτικά είναι τόσο μεγάλα που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και διαπραγματεύσεις. Και η Τουρκία περιμένει. ….