Η Δύση στο σύνολό της για να υπερασπιστεί την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ, από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι την Ουκρανία και την Ταϊβάν, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα επιλογής, οπότε δεν πέφτει λόγος στην Ρωσία. Με την σειρά της η Μόσχα θεωρώντας ότι η Ουκρανία δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, έκανε την εισβολή με τις γνωστές τραγικές συνέπειες για όλους. Τώρα , η Ουάσιγκτον βιώνει το δικό της σοκ καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Πεκίνο και Αβάνα έχουν ήδη συμφωνήσει για την κατασκευή κατασκοπευτικής βάσης στην Κούβα.
Έχει η Κούβα το δικαίωμα επιλογής όπως η Ουκρανία ή η Ταϊβάν; ας μην ξεχνάμε ότι πλέον η Ρωσία , η Κίνα και οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ισχυρών αντιπερισπασμών και αμφισβητούν απροκάλυπτα την αμερικανική κυριαρχία. Το ίδιο σκηνικό γεωπολιτικής ανατροπής παρατηρείται και στον αραβικό κόσμο που πλησιάζει την Κίνα και την Ρωσία, ενώ οι Αμερικανοί προφανώς αγχωμένοι αναβαθμίζουν συνεχώς τις βάσεις τους στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κίνα είναι έτοιμη να διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία εγκαταστάσεων από τις οποίες θα κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ, πλοία, αεροσκάφη και επικοινωνίες, διεγείροντας τα αμερικανικά αντανακλαστικά. Η κρίση της Κούβας το 1963, όταν η Σοβιετική Ένωση είχε εγκαταστήσει βάσεις πυραύλων, έληξε με νίκη των ΗΠΑ. Τώρα όμως και ενώ οι Αμερικανοί έχουν κάνει παγκόσμια σημαία την στήριξη της Ουκρανίας, τι θα πουν; και προφανώς η Κίνα δεν επιδίωξε να δημιουργήσει βάση στην Κούβα για να τιμωρήσει τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, αλλά για να στείλει ένα σήμα στην αλαζονεία των Αμερικανών ότι αν η Ουάσιγκτον θέλει να χρησιμοποιήσει την Ταιβάν για να αποσταθεροποιήσει την Κίνα, η απάντηση είναι η Κούβα. Πρόκειται για διπλωματία παγκόσμιας εμβέλειας.
«Αν και δεν μπορώ να μιλήσω για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, γνωρίζουμε καλά -και έχουμε μιλήσει πολλές φορές- για τις προσπάθειες της Κίνας να επενδύσει σε υποδομές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και σε αυτό το ημισφαίριο», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα βρίσκεται η βάση και για το αν ξεκίνησε η κατασκευή της.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ουίλιαμ Μπερνς, σε μυστικό ταξίδι στο Πεκίνο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, είχε συνομιλίες με κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στη Βιέννη. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν η παραπάνω πληροφορία συμπεριλήφθηκε στις συζητήσεις.
«Μια εγκατάσταση στην Κούβα καθιστά σαφές τι επιθυμεί να κάνει η Κίνα στην πίσω αυλή της Αμερικής», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, συνεργάτης στο Ιδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, μια δεξαμενή σκέψης για την εθνική ασφάλεια. «Η δημιουργία αυτής της εγκατάστασης σηματοδοτεί μια νέα, κλιμακούμενη φάση στην ευρύτερη αμυντική στρατηγική της Κίνας. Είναι κάτι που αλλάζει το παιχνίδι», δήλωσε ο Σίνγκλετον.
Αν επιβεβαιωθούν και επίσημα οι πληροφορίες, τότε είναι προφανές ότι το παγκόσμιο παιχνίδι αλλάζει . Οι ισορροπίες αλλάζουν και η Κίνα, όχι μόνο ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τις ΗΠΑ οικονομικά και τεχνολογικά, αλλά πλέον και διπλωματικά και γεωπολιτικά.
Είναι ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι που θα είναι ευτύχημα αν αντιμετωπιστεί με διάλογο και όχι με επίδειξη ισχύος. Που πλέον είναι μοιρασμένη και οι ΗΠΑ παίρνουν ένα ακόμη μήνυμα ότι ήδη η παγκόσμια κυριαρχία τους έχει υποστεί πολλά πλήγματα. Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα που ενεργεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ , οφείλει να λάβει υπόψη της τι μπορεί να σημάνει για την ασφάλεια της χώρας μας μια θερμή αντιπαράθεση μετά των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Μια επανεξέταση ορισμένων πτυχών των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι εθνικό ζήτημα που σίγουρα , ο μόνος Έλληνας που δεν θα την κάνει είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ας την κάνουν όμως όλοι οι άλλοι…..