Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απείλησε και πάλι με εκλογές τον Αύγουστο αν δεν κερδίσει την αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου. Η μία όψη αυτής της θέσης είναι η περιφρόνηση στην κοινωνία , γιατί ενίοτε τα μηνύματα της κάλπης διαφέρουν από τις επιθυμίες του ηγέτη. Δηλαδή αφού δεν του δίνουν αυτοδυναμία, ας συνεργαστεί. Η σταθερότητα την οποία ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ένα πρόσχημα για να επιδεικνύει ασέβεια, γιατί να θυμίσουμε, σταθερές κυβερνήσεις χρεοκόπησαν την Ελλάδα και σταθερότατες ψήφισαν μνημόνια. Πέραν αυτών η συμπεριφορά Λουδοβίκου υποκρύπτει και έναν φόβο. Αν η ΝΔ δεν κερδίσει την αυτοδυναμία τώρα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συμβεί αυτό τον Αύγουστο, γιατί ο Μητσοτάκης θα έχει κουράσει τον λαό με τις εμμονές του. Αυτός είναι και ο ανομολόγητος φόβος του.
Αυτό που προκαλεί κατάπληξη είναι ότι σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η δυσφορία κατακλύζει την κοινωνία για την ακρίβεια, για την αδυναμία να πληρώνονται οι λογαριασμοί σε ποσοστά άνω του 70%, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών ψήφισαν ΝΔ. Αυτό σημαίνει πως οι έως τώρα αναλύσεις για την εκλογική συμπεριφορά , μπάζουν από παντού.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:
«Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, κ. Κουβαρά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε»
Καταρχάς είναι απλή πολιτική απάτη να λέει ένας ηγέτης ότι στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Στις εκλογές ψηφίζουμε κόμματα, πλήθος κομμάτων, άρα ψηφίζουμε και για κυβέρνηση και για αντιπολίτευση και για το αύριο της χώρας. Αν ήταν να ψηφίζουμε μόνο για κυβέρνηση θα γίνονταν ένα απλό δημοψήφισμα με τα ονόματα που θα μας κυβερνούσαν και δεν θα γίνονταν γενικές εκλογές. Ψηφίζουμε για βουλή και όχι για το Μέγαρο Μαξίμου και γι αυτό οι εκλογές ονομάζονται βουλευτικές εκλογές. Ψηφίζουμε και για πρωθυπουργό, όχι μονάρχη. Η διαρκής υποτίμηση του νοήματος των εκλογών και της σημασίας που έχουν για την λειτουργία της δημοκρατίας έχει γίνει εμμονή στον Μητσοτάκη.
Όμως, υπάρχει και η άλλη οπτική. Ο Μητσοτάκης θα είναι ο νικητής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θέλει όμως αυτοδυναμία.. Ακόμη και η σκέψη ότι μπορεί να μην είναι αυτοδύναμος, τον φοβίζει γιατί οι τρίτες εκλογές θα είναι πολύ πιο δύσκολες. Τόσο γιατί ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών, όσο και γιατί η κούραση από την πολύμηνη εκλογική αντιπαράθεση θα επιδράσει αρνητικά. Άρα οι φόβοι του είναι υπαρκτοί.
Ο εκβιασμός όμως είναι επίσης επικίνδυνος. Μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για τον Μητσοτάκη γιατί η χώρα δεν μπορεί να οδηγείται σε συνεχείς εκλογές για να είναι ο ίδιος ανεξέλεγκτος. Γιατί αν είναι ελάχιστα δύσκολο σε αυτές τις εκλογές να πάρει την αυτοδυναμία η συνέχεια θα είναι επώδυνη. Και αν αποτύχει και τον Αύγουστο θα κάνει τέταρτες εκλογές; Μάλλον τότε θα ψηφίζουμε μόνο για αντιπολίτευση και το κλίμα θα έχει αντιστραφεί πλήρως.
Τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου δεν εξέπληξαν. Η δυσφορία σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι τεράστια. Αυτό που μας εξέπληξε ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Γιατί πως είναι δυνατόν η δυσφορία με ποσοστά οργής μάλιστα να είναι τεράστια και ο λαός να επιβραβεύει την κυβέρνηση που έχει τεράστιες ευθύνες γι αυτά τα προβλήματα;
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 82% δηλώνει πως αντιμετωπίζει δυσκολίες προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς. Επίσης θηριώδες ποσοστό του 85% απάντησε ότι είναι πλήρως δυσαρεστημένο από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την αλματώδη ακρίβεια, ενώ το 78% δηλώνει δυσαρεστημένο και από την Ε.Ε. σχετικά με το ίδιο ζήτημα. Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κοινωνία και σε ότι αφορά ζητήματα Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 56% είναι μη ικανοποιημένο αναφορικά με τα δημοκρατικά δικαιώματα και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ενώ το 71% των Ελλήνων δήλωσε ότι είναι δυσαρεστημένο από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας.
Επίσης, το 76% δηλώνει ότι είναι «μη ικανοποιημένο» από την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης τα ΜΜΕ, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση αναφορικά με τη διαφθορά, αφού 8 στους δέκα πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την καταπολέμησή της από την κυβέρνηση.
Και όμως,, δεν φαίνεται όλα αυτά να επηρέασαν τα κριτήρια ψήφου. Τι θα συμβεί τώρα; μάλλον, πάνω κάτω τα ίδια. Ή οι έρευνες πάσχουν ή έχουν αλλάξει τα κριτήρια ψήφου και οι ερευνητές δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Μιας όμως και μπορεί να έχουμε κάθε μήνα εκλογές, περιμένουμε και την συνέχεια….