Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι είναι οπαδός της σταθερότητας και απειλεί με τρίτες εκλογές αν δεν κερδίσει την αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου. Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης στρώνει το έδαφος για μια νέα κυβέρνηση με άκαμπτο αυταρχισμό, χωρίς λογοδοσία, την οποία ούτως ή άλλως απεχθάνεται, με εδραίωση της πολιτικής των ανισοτήτων και με ανεξέλεγκτη διαχείριση των πόρων της χώρας. Να μην διαφεύγει ότι τα πιο σταθερά καθεστώτα στον κόσμο είναι τα πλέον αυταρχικά. Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, Ερντογάν, Όρμπαν κλπ. Φυσικά άλλο πράγμα η αριθμητική σταθερότητα μιας κυβέρνησης, άλλο η πολιτική σταθερότητα.
Στον δυτικό κόσμο που λειτουργεί ακόμη η Δημοκρατία οι κυβερνήσεις συνεργασίας μια χαρά αποδίδουν έργο και έχουν και διάρκεια, καθώς οι θεσμοί είναι σεβαστοί , τα κοινοβούλια παράγουν έργο, η λογοδοσία είναι ισχυρή. Η θεοποίηση της σταθερότητας από τον Μητσοτάκη όμως είναι προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Προς την εδραίωση του αυταρχισμού, της αδιαφάνειας και της περιφρόνησης του κράτους δικαίου και αυτό διαφαίνεται από τον εκβιασμό που επιχειρεί για τρίτες εκλογές. Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε λήθαργο, ακόμη να αντιδράσει.
Σε συνέντευξή του στο MEGA, ο Μητσοτάκης με ωμότητα επανέλαβε τον εκβιασμό για τρίτες εκλογές τον Αύγουστο. Για να αποφευχθούν ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν τώρα την αυτοδυναμία , καθώς όπως είπε, «ο εφησυχασμός είναι πάντα κίνδυνος σε εκλογές που γίνονται το καλοκαίρι». Πρόσθεσε ότι πρέπει να επαναβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαίου στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, γιατί «δεν νομίζω ότι κανείς θέλει να πάει σε κάλπες Αυγουστιάτικα».
Η αδιαφορία του Μητσοτάκη για τους κανόνες της Δημοκρατίας αγγίζει τα όρια της πρόκλησης προς την κοινωνία. Κυβερνήσεις που στηρίχθηκαν σε βασικές προγραμματικές συμφωνίες , ούτε έπεσαν σε μια νύχτα, ούτε απειλήθηκε η συνοχή τους. Αυτό κατά συνέπεια που ζητάει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προσωπικά , είναι να του δοθεί λευκή επιταγή για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.
Κατά τα φαινόμενα όμως , η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει τα δισεκατομμύρια της πανδημίας που μοίραζε αφειδώς και έρχεται πολιτική λιτότητας από την ΕΕ. Η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η ΕΕ δεν είναι καθόλου ήσυχη. Άρα το Σύμφωνο Σταθερότητας θα επανεμφανιστεί απειλητικό και αυτό το κρύβει ο Μητσοτάκης. Όπως κρύβει τι ακριβώς θέλει να συζητήσει με τον Ερντογάν, καθώς για δεύτερη φορά δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Ο Ερντογάν θεωρεί τον Μητσοτάκη αναξιόπιστο συνομιλητή και να υπάρξει συνάντηση, είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει σκληρούς όρους, που σίγουρα δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης καθώς είναι σαφές εντός της ΝΔ ότι διάλογο δεν θα του επιτρέψουν να κάνει , όπως τουλάχιστον τον εννοεί η Τουρκία.
Η πρόθεση για αναθεώρηση του συντάγματος, νέοι νόμοι για την παιδεία και την υγεία , πιθανόν νέοι εργατικοί νόμοι κλπ ήδη βρίσκονται στην ατζέντα της ΝΔ.
Υπό αυτή την έννοια υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της σταθερότητας όπως την εννοεί ο Μητσοτάκης και της πολιτικής σταθερότητας. Η σταθερότητα Μητσοτάκη είναι μια ωδή στην ανεξέλεγκτη εξουσία , ώστε να διαχειριστεί χωρίς κανέναν έλεγχο με το νέο Επιτελικό Κράτος που θα οργανώσει τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας.
Η πολιτική σταθερότητα όμως δεν διασφαλίζεται μόνο με την αυτοδυναμία και την αριθμητική υπεροχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά με το πόσο ισχυρή θα είναι η πολιτική στην κοινωνία. Δηλαδή μια πανίσχυρη κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να καταρρεύσει αν χλευάσει και πάλι τη Δημοκρατία και απειλήσει με περισσότερες ανισότητες και πελατειακές σχέσεις. Αντίθετα , μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να αντέξει μια τετραετία, αν έχει κοινωνικές αναφορές και διαπραγματεύεται υπέρ των εθνικών συμφερόντων.
Έχουμε την αίσθηση ότι φαινόμενα τύπου Ουρούτς Ρέις, στεγανοποίησης της εξωτερικής πολιτικής, προσωπική διπλωματία κλπ έχουν κάνει τον κύκλο τους. Η Τουρκία είναι σε άλλο επίπεδο και ο Μητσοτάκης δεν έχει καταλάβει καν ότι ο Τούρκος πρόεδρος στην τελευταία του θητεία, θα επιδιώξει να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα, ακόμη και εις βάρος της Ελλάδας , αν χρειαστεί...