Του Στράτου Βαλτινού


Μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την κοινωνία, την οικονομία και παρέπεμπε στο 2015, σαν να ζούσαμε μια  οκταετία  πίσω. Μετά την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και πριν την τυπική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και αφού η απειλή εξαφανίστηκε, η ΝΔ ωθήθηκε από τη ζάλη της κυριαρχίας για να αποκαλύψει αυτά που πραγματικά πιστεύει. Ισοπέδωση των θεσμών, κατάργηση κάθε τι δημόσιου στην υγεία και την παιδεία, ακρότητες παντού, αλλά πλέον χωρίς αντίπαλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κυβερνητικό αφήγημα πλέον, οφείλει να αναδείξει μια και μόνη πολιτική. Την  ανάγκη αντίστασης και προστασίας των αδύναμων. Οι διεργασίες που ήδη συντελούνται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αμήχανες, ως ένα σημείο λογικό, αλλά δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου πλέον. Η Κεντρική Επιτροπή θα συγκληθεί την Πέμπτη 25 Μαίου, αλλά χωρίς πολιτική εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας κάτι θεσμικά κατοχυρωμένο, αλλά με κάποιο κείμενο του αφανούς Εκτελεστικού Γραφείου. Είναι λογικό ο Τσίπρας να θέλει ηρεμία για να κάνει το νέο εκλογικό αγώνα. Αλλά η αντίληψη ότι μπορεί μόνος του και όχι όλο μαζί το κόμμα, μπορεί να είναι εξίσου καταδικαστικό και στις επόμενες εκλογές.

ο καθένας μόνος ή "όλοι μαζί;"


Τα πρώτα 24ωρα ήταν υποδειγματικά για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν προκάλεσε, κανείς δεν έδειξε τάσεις πανικού και παραλογισμού. Είναι λάθος και ίσως και αδιανόητο δηλώσεις και φράσεις αυτοκριτικής να εκλείψουν από τον διάλογο. Δηλαδή οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις για τις ευθύνες και τα αίτια της ήττας, με κόσμιο τρόπο είναι επιβεβλημένο να γίνουν. Όχι όμως με γενικούς αφορισμούς και μετακύλιση ευθυνών. Ούτε από την πλευρά του  Τσίπρα προς τους άλλους, ούτε από τα κομματικά στελέχη προς τον Τσίπρα.  Στόχος είναι διόρθωση των ποσοστώνβ. Υπάρχει χρόνος μετά τις εκλογές για να τεθούν όλα επί τάπητος. Φυσικά ο ηγέτης έχει την κυρίαρχη ευθύνη. Αν όμως υπήρχε αλλαγή ηγεσίας, θα ήταν αποδεκτό να επιρριφθούν οι ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα. Από την στιγμή όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί στις νέες εκλογές με τον σημερινό πρόεδρό του στο τιμόνι, το “όλοι μαζί” έχει ουσιαστικό πολιτικό νόημα.


Η ΝΔ έχει αποκτήσει μια ανεξέλεγκτη εσωτερική δυναμική, απότοκο της οποίας ήταν η δήλωση Γεωργιάδη για την αλλαγή του συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να το αφήσει έτσι. Οφείλει να ζητήσει και να διεκδικήσει εγγυήσεις από τον Μητσοτάκη αν έχει ως στόχο να κινηθεί στο πνεύμα των δηλώσεων Γεωργιάδη ή όχι. Να μην αφήσει τις διαρροές να υποκαταστήσουν τις δημόσιες δεσμεύσεις, θα είναι λάθος. Επίσης οφείλει να ζητήσει το ίδιο και από το ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή η υγεία, η παιδεία, το νερό και ό, τι άλλο κρίνει , θα παραμείνουν ή όχι στο δημόσιο. Είναι η αδύνατη πλευρά της ΝΔ. Να μην ξεχνάμε πως το 60% του ελληνικού λαού αποδοκίμασε τη ΝΔ και σίγουρα θα υπάρχει ένα ακόμη ποσοστό που δεν θα δει με καλό μάτι την έπαρση μετά την μεγάλη νίκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να οριοθετήσει τις γραμμές του έναντι της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ 25 και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Όταν θέλεις να μοιάσεις ή και να αντιγράψεις το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να έχεις και την τύχη του. Οι σαφείς γραμμές,  είναι μεγάλο ζητούμενο. Όπως είναι σωστό, εκεί που υπάρχει συμφωνία θέσεων με οποιοδήποτε κόμμα, ακόμη και με τη ΝΔ να δηλώνεται με σαφήνεια.

Πρώτα απ όλα όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κλείσει την Πέμπτη στην Κεντρική Επιτροπή κάθε συζήτηση για τα εσωτερικά του και να επικεντρωθεί στον αγώνα του. Ήδη από τη ΝΔ προσπαθούν να μεταθέσουν την συζήτηση στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και στην αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην επόμενη ημέρα. Αυτοκριτική ενόψει νέων εκλογών σε λίγες ημέρες δεν νοείται. Και μάλιστα να την προκαλεί η ΝΔ που ποτέ στην ιστορία της δεν έχει κάνει αυτοκριτική.
Έσω και για μια φορά τα τελευταία χρόνια, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βάλει την ατζέντα και όχι η ΝΔ.

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία