Κώστας Βενιζέλος*
Η μεταφορά νέων εποίκων στα κατεχόμενα , γίνεται τα τελευταία χρόνια πιο συστηματικά και μεθοδευμένα από την Άγκυρα και συνδέεται με ένα διαχρονικό σχεδιασμό για τον πλήρη έλεγχο του νησιού. Κι αυτό, σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, μπορεί να γίνει και με τον πληθυσμιακό έλεγχο, επενδύοντας στο δημογραφικό, μέσω του οποίου θα επιβληθούν τετελεσμένα.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί από κοντά και με έντονη ανησυχία τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια- ειδικά την τελευταία περίοδο- από τουρκικής πλευράς. Διαπιστώνεται πως μετά από μια περίοδο μείωσης της ροής εποίκων, είναι σαφές πως τώρα υπάρχει επάνοδος στην πρακτική της καθόδου χιλιάδων υπηκόων από την Τουρκία για εγκατάσταση στα κατεχόμενα. Ρόλο συντονιστή έχει η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία αναλαμβάνει τα όσα πρακτικά ζητήματα προκύπτουν από την αναχώρησή τους μέχρι και την εγκατάσταση.
Είναι σαφές πως η ανατροπή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού γενικά, αλλά και ειδικά στα κατεχόμενα, συνδέεται και με την πολιτική των δυο κρατών και γενικά με τη λίστα αξιώσεων της τουρκικής πλευράς, που αφορά την αναγνώριση των τετελεσμένων. Η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στα κατεχόμενα, θεωρείται εργαλείο επίτευξης των στόχων και τούτο επιτυγχάνεται βαθμηδόν.
Με αφορμή τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, στις 14 Μαΐου 2023, επιβεβαιώθηκε, μέσα από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ότι υπήρξε μια αύξηση των εποίκων. Σε αυτές τις εκλογές, οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 140.111. Στις αντίστοιχες εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία το 2018, οι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα ήταν 106.446. Υπήρξε, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης των 39.769. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν όσους έχουν την τουρκική υπηκοότητα. Τη διπλή «υπηκοότητα» έχει ένας αριθμός, κυρίως πρώτης γενιάς, εποίκων.
Σημειώνεται συναφώς ότι μετά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία έχουν μεταφερθεί στα κατεχόμενα σεισμόπληκτοι. Τα στοιχεία του Μαρτίου του 2023, αναφέρονταν στο πρώτο κύμα μεταφοράς Τούρκων σεισμόπληκτων, που υπολογίζονται γύρω στις 10.000. Ενδέχεται ο αριθμός να είναι σήμερα μεγαλύτερος ενώ είναι σαφές πως αυτοί ήλθαν για να μείνουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί εγκαταστάθηκαν, με διευθετήσεις της «πρεσβείας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, σε διάφορες περιοχές. Με τους περισσότερους να εγκαθίστανται στις κατεχόμενες Λευκωσία και Κερύνεια, ενώ έχουν σταλεί και σε Αμμόχωστο, Μόρφου, Τρίκωμο και Λεύκα.
*** Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τον Φιλελεύθερο Κύπρου