Οι πρέσβεις Βασίλης Κασκαρέλης και Παύλος Αποστολίδης, αν και απόστρατοι πλέον, πιθανόν να κληθούν να διαχειριστούν τα δύο κρίσιμα υπουργεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών και το Άμυνας αντίστοιχα. Ο Κασκαρέλης θα βρεθεί σε φίλιο έδαφος στο ΥΠΕΞ όπου υπηρέτησε, αλλά ένα γεγονός μπορεί να σημαδέψει τη θητεία του. Δεν είναι η Τουρκία, ούτε ο Ράμα , ούτε ο Μπλίνκεν που τον απειλούν. Είναι ο επικοινωνιακός τηλεβόας του Νίκου Δένδια. Ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες έχει πάρει σβάρνα τα ΜΜΕ και ανακοινώνει το τέλος του μοντέλου των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, γιατί θεωρεί ότι δεν αποδίδουν . Προτείνει όμως να αντικατασταθούν με μια νέα μέθοδο συνομιλιών την οποία όμως κρατά επτασφράγιστο μυστικό και ότι θα παραδώσει τον σχετικό φάκελο στον επόμενο ΥΠΕΞ, άρα στον Κασκαρέλη, ο οποίος θα τον παραδώσει στον υπουργό της επόμενης κυβέρνησης. Είναι να απορεί κανείς. Ωστόσο, πιο επικίνδυνη θα είναι η αποστολή του Αποστολίδη.
Ο Παύλος Αποστολίδης έχει διατελέσει επικεφαλής των ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές συνομιλίες για πολλά χρόνια και ίσως θα ήταν καλύτερα να είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον Δένδια και ο Κασκαρέλης να πάει στο Άμυνας, αλλά άλλοι αποφασίζουν. Πάντως, ένας διπλωμάτης σε στρατιωτικό περιβάλλον δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους στρατηγούς. Όπως θα ήταν επικίνδυνη αποστολή ένας στρατηγός να δίνει οδηγίες σε διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ….
Είναι εύκολη η απάντηση ότι και οι δύο θα είναι στα συγκεκριμένα υπουργεία απλά και μόνο για να γυρίζουν τα φύλα του επιτραπέζιου ημερολογίου μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί, τι μπορεί να προκύψει , οπότε θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν αποφάσεις,αν προκύψουν ζητήματα, φυσικά με την συνεργασία πολλών, αλλά όχι με άμεση και λειτουργική πολιτική διαδικασία.
Ο Νίκος Δένδιας δεν ξέρουμε , ίσως αποφασίσει όμως να συμπεριλάβει στον φάκελό του και άλλα ζητήματα. Όπως για παράδειγμα γιατί δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για την έναρξη συνομιλιών με την Αλβανία για την ΑΟΖ, γιατί δεν επέκτεινε τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη, γιατί απέκρυψε την πρόταση έξη σημείων της Τουρκίας που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση Μπούρα -Καλίν στις Βρυξέλλες κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, οι Κασκαρέλης και Αποστολίδης είναι ικανοί διπλωμάτες, και θα έχουν στήριξη από τα κόμματα. προφανώς οφείλουν να είναι προσεκτικοί καθώς η ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος δεν προσφέρεται για εφησυχασμό, προσεκτικοί και με το εσωτερικό πολιτικό κλίμα και κυρίως να μην λειτουργήσουν ως υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά όσο είναι εφικτό, ως πολιτικοί προιστάμενοι διπλωματών και στρατηγών.