του Σπύρου Σουρμελίδη
Οι δημοσκοπήσεις έχουν βγάλει αποτέλεσμα. Νίκη της ΝΔ και μάλιστα με διαφορά. Ομως παρα τις βεβαιότητες που διαμόρφωσαν οι δημοσκοπήσεις, τα αληθινά ερωτήματα για τους ψηφοφόρους είναι πολλά και μάλλον δεν έχουν λάβει ακόμα ικανοποιητικές απαντήσεις. Γι αυτό και υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας. Όπως έχουμε ήδη γράψει, είναι εκλογές αρνησεων. Να φύγει ο Μητσοτάκης ή να μην επιστρέψει ο Τσίπρας. Λειπει το πραγματικά θετικό μήνυμα. Και γι αυτό υπάρχουν ερωτήματα σε οτι αφορά και την αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Το σίγουρο είναι πως για τους ψηφοφόρους υπάρχει Ανάβασις. Μια δύσκολη απόφαση και μια δύσκολη συνέχεια μετά την (πρώτη;) κάλπη.
Ειναι αξιοπερίεργο, οτι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα καλύτερα ποσοστά για τη ΝΔ, κάθε φορά που ο Μητσοτάκης ή ΝΔ βρέθηκε μπροστά σε ένα ολίσθημα ή σε κάποιο φάουλ. Μόνο μετά τα Τέμπη είδαμε μια σχετική κάμψη (χωρίς ανοδο του ΣΥΡΙΖΑ) η οποία στην συνέχεια ξεπεράστηκε. Η ΝΔ έχει ακόμα καλύτερα ποσοστά Τα τελευταία 24ωρα βρίσκουν μάλιστα ότι τελικώς το ποσοστό του Κ. Μητσοτάκη θα είναι και μεγάλο, γυρω στο 34%.
Και όμως τα ερωτήματα σε οτι αφορά τις διαπιστώσεις των δημοσκοπήσεων είναι ακόμα πολλά. Και παρα τις βεβαιότητες σε οτι αφορά την πρωτιά ακόμα και την μεγάλη διαφορά.
Ποια θα είναι η συμμετοχή; Ποιοι θα είναι αυτοί που δεν θα πάνε στην κάλπη; Θα είναι οι νέοι ψηφοφόροι; Θα είναι πολλοί πρώην ψηφοφόροι της ΝΔ που έχουν δυσαρεστηθεί απο τις επιδόσεις του πρωθυπουργού;
Θα πάρουν σημαντικά ποσοστά τα μικρότερα κόμματα ή θα μείνουν στα γνωστά χαμηλά τους;
Σε τι ποσοστό θα κινηθούν οι δύο μεγάλοι; Περιξ του 30%;
Ποια θα είναι τελικώς η διαφορά τους;
Τα αληθινά ερωτήματα δεν έχουν καν εξεταστεί
Φυσικά υπάρχουν και τα ουσιαστικά ερωτήματα. Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες σ αυτες τις εκλογές; Με κυρίαρχο κριτήριο την οικονομία; Με βάση την ακρίβεια;
Τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, δείχνουν οτι τα κριτήρια είναι οικονομικά, είναι όμως η γενικότερη ανασφάλεια. Ειναι η αδυναμία να βγει ο μήνας, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν βλέπουν ορίζοντα, δεν μπορούν να δουν (ελπίδα;) τι θα γίνει αύριο.
Αν είναι μόνο αυτό ή κυρίως αυτό, τότε πως εξηγείται το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ; Μόνο στο γεγονός οτι δεν τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται παντελώς ακατάλληλος; Αν αυτό συμβαίνει , τότε θα πάμε σε τοπίο 2012; Τότε που καταδικάστηκε μαζικά το ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ομως οι δημοσκοπήσεις δεν οδηγούν σε ένα άλλο τοπίο.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι ακόμα περισσότερα, τα οποία όμως δεν βρίσκουν αντιστοίχιση στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Ο προβληματισμός δεν αφορά τα επόμενα λίγα 24ωρα έως την κάλπη. Αφορά και την επόμενη μέρα. Ειτε δικαιωθούν είτε όχι, είτε εν μέρει αποδειχθούν σωστές οι δημοσκοπήσεις. Διότι η Ευρώπη και η χώρα μας, βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Βρισκόμαστε σε ένα ιδιόμορφο νέο διπολισμό, ένα καινούργιο “ψυχρό πόλεμο”, με τεράστιες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το κόστος της μετάβασης είναι μεγάλο και θα το πληρώσουν οι κοινωνίες πολλαπλώς.
Η αντιμετωπιση της πραγματικότητας στον δημόσιο λόγο, απο τα κόμματα, απο τους θεσμικούς παράγοντες, απο τους οικονομικούς παραγοντες, οπως και σε επίπεδο αναλυσης, είναι επιφανειακή. Φαίνεται αυτό και απο τι είδος των δημοσκοπήσεων.
Η Ανάβασις (πορεία δύσκολη με την ελπίδα να βρεθεί τελικώς η θάλασσα, οπως στην περιγραφή του Ξενοφώντος) είναι δεδομένη κα δύσκολη.
Προς το παρόν θα περιμένουμε την κάλπη και το αποτέλεσμα της για να έχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις.