Σήμερα κρίνονται πολλά για την επόμενη μέρα στην Τουρκία, που μπορεί να έχει Πρόεδρο ή αίμα. Το διακυβευμα είναι αν θα παραμείνει (και πως;) ο Ερντογάν στην εξουσία, μετά απο 20 χρόνια διακυβέρνβησης ή όχι. Και αν χάσει, πως θα παραδώσει την εξουσία, ο ίδιος και ο "στρατός" του καθεστώτος, που έφτιαξε.  Μετά την αποχώρηση  του τρίτου υποψηφίου απο την προεδρική μάχη, του Μουααρέμ Ιντζέ (που οι δημοσκοπήσεις του έδιναν 2,2%-2,5%), είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα χρειαστεί Β γύρος  για την εκλογή προέδρου.  Το περίπου 4% που δίνουν τα γκάλοπς στον Σινάν Ογκάν, δεν φαίνεται ικανό να οδηγήσει σε ένα ακόμα γύρο.

 

Οι δημοσκοπήσεις εδω και βδομάδες έδιναν  προβάδισμα  στον υποψήφιο της συσπειρωμένης απέναντι στον Ερντογάν αντιπολίτευσης, στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το προβάδισμα δεν είναι μεγάλο, αλλά η ανησυχία όλων εστιάζεται στο αν οι σημερινές προεδρικές εκλογές θα είναι έντιμες ή νοθευμένες.

Το σύστημα Ερντογάν μετά απο 20 έτη στην εξουσία δεν πρόκειται να "παραδοθεί" τόσο εύκολα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες που το αποτελούν,  κινδυνεύσουν, αν αλλάξει χέρια η εξουσία. Και είναι αυτοί (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κομματάρχες, δικαστές, κρατικοί υπάλληλοι κα) που κάνουν τα πάντα για να μην χάσει ο δικός τους Ερντογάν. 

 

Μετά 20 έτη....

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυβερνά τη χώρα εδώ και 21 χρόνια. Για τους υποστηρικτές του είναι ο σύγχρονος «πατερούλης του έθνους» μετά τον Ατατούρκ, για τους επικριτές του είναι ο αυταρχικός ηγέτης που κυβέρνησε με υπέρμετρο εγωισμό και προσωπικές φιλοδοξίες. Δημιούργησε όμως ισχυρή βιομηχανία, μαζί και αμυντική βιομηχανία και έδωσε προνόμια στους πολύ φτωχούς. Δημιουργώντας μια νέα μικρομεσαία και μεσαία τάξη.

 Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είναι ο άνθρωπος που συσπείρωσε όλη την αντιπολίτευση, έφτιαξε το αντι-Ερντογάν Μέτωπο. 

Δήλωσε δημόσια ότι είναι Αλεβίτης, μια θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία που η σουνιτική πλειοψηφία έβλεπε πάντα με εχθρότητα.  Εκανε συμφωνία με τους Κούρδους , ενίσχυσε τους αριστερούς στους κόλπους του κόμματος του και είναι γνωστός ως «ο Γκάντι της Τουρκίας». 

Οι συνεργάτες  του Ερντογάν 

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  ακραίος εθνικιστής ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ),  συγκυβερνά με τον Ταγίπ Ερντογάν από το 2015. Δεν έχει καθίσει ποτέ σε κυβερνητικό θώκο, θεωρείται ωστόσο ο σκιώδης ισχυρός εταίρος της κυβέρνησης.

Οι άνθρωποι του Ερντογάν όμως είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν. Ειναι ο ισχυρότερος μετά τον Ερντογάν και για πολλούς ο διάδοχος του. Κρίσιμο ρόλο έχει ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Αμυνας, όπως και ο στρατηγικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν. 

Η αντιπολίτευση

 

Η Mεράλ Ακσενέρ, η επονομαζόμενη «Ασένα» (Λύκαινα) προέρχεται απο το κόμμα του Μπαχτσελί, αλλά εκανε το δικό της Κόμμα (Καλό Κόμμα) και είναι ισχυρός παίχτης στην πολιτική σκηνή. 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο 49χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι το πιο δημοφιλές πολιτικό πρόσωπο της Τουρκίας. Προβλέπεται να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. 

Ο Μανσούρ Γιαβάς, ο 67χρονος δήμαρχος της Άγκυρας, είναι επίσης δημοφιλής, προερχόμενος και αυτός  από το Εθνικιστικό Κίνημα του Μπαχτσελί, εντάχθηκε το 2013 στο κεμαλικό κόμμα CHP και το 2019 κέρδισε το δήμο της Άγκυρας. 

Ο Αλί Μπαμπατζάν, ο πρώην τσάρος της οικονομίας επί κυβέρνησης Ερντογάν, πέρασε στο αντίπαλο στρατόπεδο το 2019 κατόπιν διαφωνιών με τον Ταγίπ Ερντογάν για τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Ερντογάν, απομακρύνθηκε απο τον Ερντογάν το 2018.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), είναι ο άνθρωπος που κρατά το κλειδί των εκλογών.  Απο την φυλακή στήριξε την αντιπολίτευση, καλώντας τα 20 εκατομμύρια των Κούρδων να καταψηφίσουν τον  Ερντογάν. 

Ειναι οι ψήφοι που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών. 

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία