Αναγκάστηκε να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του, χωρίς να δώσει πειστικές απαντήσεις και γι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο χαμένος του debate, των πολιτικών αρχηγών. Απέτυχε να υπερασπιστεί την πολιτική του σε όλα τα επίπεδα, εμφανίστηκε διστακτικός αν όχι φοβισμένος και πάντως πολύ μακριά απο το ηγεμονικό συνήθως στιλ που προσπαθεί να εμφανίσει. Η επισήμανση δε, του Νίκου Ανδρουλάκη οτι "Πρέπει να μπουν φυλακή αυτοί που έστησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών", έδωσε τέλος στην όποια προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου. Στην συζήτηση με όρους ισοτιμίας, ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρυφτεί, δεν μπόρεσε να εμφανιστεί κυρίαρχος και επιτυχημένος. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας, επέμενε στην πολιτική της ενότητας και των συνεργασιών, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να φύγει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί απευθύνθηκαν στο δικό τους κοινό. Αν και ελάχιστα πειστικός εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δεν απέφυγε τον πειρασμό να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον... Τσίπρα.
Τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να αποφύγει να εμφανισθεί απολογούμενος για τις υποκλοπές, σε αυτή την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, δέκα μόλις μέρες πριν απο τις εκλογές.
"Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την Δημοκρατία, το έχουν καταλάβει όλοι οι πολίτες, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Γι αυτό με παρακολούθησαν. Βέβαια αυτό που είπε δεν φτάνει. Πρέπει να μπουν φυλακή αυτοί που έστησαν αυτό το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στη χώρα και μας εξέθεσαν» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης , κτυπώντας στην κυριολεξία "στο δόξα πατρί" τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Φάνηκε έτσι ότι η σχέση (η προσωπική σχέση" Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μακριά απο αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να ακούμε. Οχι μόνο δεν μπόρεσε να παρουσιάσει την πολιτική του ως την απολύτως σωστή και αποτελεσματική, δεν μπόρεσε να εμφανιστεί με το γνωστό στυλ του, που παραπέμπει στην υπεροχή ή υπεροψία ή αλαζονεία.
To debate δεν καθορίζει την έκβαση των εκλογών, δεν διαμορφώνει εκλογική τάση. Αν κάποιος όμως έκανε λάθη χθες αυτός ήταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
"Κάποτε έλεγαν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς, σήμερα με κατηγορούν ότι κλέβω συνθήματα. Προσέξτε οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα, όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Και σήμερα γίνονται ξανά επίκαιρα ακριβώς επειδή η δεξιά του κ. Μητσοτάκη τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα". Η απάντηση αυτή του Αλ. Τσίπρα στην ερώτηση ποιόν θαυμάζει περισσότερο τον Ανδρέα ή τον Χαρίλαο Φλωράκη, έδειξε την σιγουριά του και την άνεση του. Ο Αλ. Τσίπρας είχε σαφή στρατηγική να ασχοληθεί μόνο με τον Κ. Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας σε όλους τους τομείς την πολιτική του, με τρόπο πειστικό για κοινό πέρα της αριστεράς.
Και την ίδια ώρα έδειξε πίστη στην πρόταση του για κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν ξεχνά τις υποκλοπές. Κατά τα άλλα όμως επεδίωξε να τονίσει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας με δικούς του όρους. Οι θέσεις του ηταν αρκετά στρογγυλεμένες , που σημαίνει οτι συνεχίζει να έχει την προσοχή του στις ισορροπίες που πρέπει να κρατά και στο ίδιο του το κόμμα.
Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, δεν μπόρεσε να πείσει να για τον ρεαλισμό των θέσεων του. Δεν έδειξε όμως ότι τον ενδιαφέρει να πείσει για κάτι τέτοιο. Ήταν σκληρά προσηλωμένος στον ...Αλ. Τσίπρα. Και μπορεί αυτό να είναι και το μεγάλο λάθος του Περισσού, που μπορεί να φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα απο αυτά που προσδοκά.
Ο Κ. Βελόπουλος ηταν αποφασισμένος αν υπερτονίσει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του. Πατρίδα, Θρησκεία, οικογένεια, χαρακτηριστικά που κερδίζουν και ένα τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ. Παρουσιάστηκε ως ένα ακραιφνώς δεξιό κόμμα, στοχεύοντας σε πολύ συγκεκριμένα κοινά.
Ο Γ. Βαρουφάκης δεν έκανε το λάθος του Δ. Κουτσούμπα να ασχοληθεί με τον Τσίπρα, αλλά και αυτός παρουσίασε θέσεις για συγκεκριμένα κοινά. Κάποιες απο τις απαντήσεις τους (οπως αυτή που αφορούσε το ενδεχόμενο τουρκικής επίθεση η την ενέργεια και την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας) δείχνουν και την περιορισμένη στόχευση που μπορεί αν έχουν οι θέσεις του MERA25-Ρήξη. Εδωσε όμως και απαντήσεις (οικονομία) που ανατρέπουν τα προπαγανδιστικά κλισέ της ΝΔ.