Του Στράτου Βαλτινού
Έμεινε στην ιστορία η φράση που διαδόθηκε από τον Γιάννη Τσαρούχη ότι “στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις”. Την πρωτοείπε ο Τζαβαλά Καρούσο, ηθοποιός και αγωνιστής της Αριστεράς που είχε υποστεί και πολλές διώξεις. Με τα λόγια αυτά, πάντως ο πνευματικός κόσμος ήθελε να χλευάσει την έπαρση των νεοελλήνων και την πραγματική η υποτιθέμενη σχέση με την εξουσία. Ήταν συχνό το φαινόμενο πριν και μετά την μεταπολίτευση πολίτες, παράγοντες και αλλοπαρμένοι να αντιδρούν με την φράση “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” προκειμένου να πείσουν ότι διαθέτουν εξουσία που δεν είχαν , γνώσεις που δεν είχαν κατακτήσει και επιρροή που δεν διέθεταν. Σήμερα η ίδια φράση υπονοείται από πολλούς με νοοτροπία Λουδοβίκου ότι “το κράτος είμαι εγώ”. Σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη που συμπεριφέρεται ως υπεράνω όλων, κράτους, κοινωνίας και θεσμών, έχοντας δύο ταυτότητες. Την πραγματική, αυτήν της αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και την ψεύτικη, αυτή που προβάλλει. Σε αυτή την εκστρατεία ελέγχου της σκέψης και ισοπέδωσης της κρίσης, απαιτούνται ισχυρές αντιστάσεις για να διακρίνει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός είναι Ιανός της πολιτικής. Και μάλλον η απάντηση είναι ότι “ξέρουμε ποιος είσαι…”
Εννοείται ότι υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν σοσιαλιστές, αλλά συμπεριφέρονται ως τραπεζίτες, άλλοι δηλώνουν φιλελεύθεροι αλλά λειτουργούν ως χουντικοί, άλλοι είναι υπέρ της της ελεύθερης διακίνησης απόψεων και ιδεών , αρκεί να συμφωνούν με τις δικές τους, άλλοι δηλώνουν ευαίσθητοι ενώ είναι αναίσθητοι ή βαφτίζουν τα ψεύδη τους ρεαλισμό και κανονικότητα, συνήθως με την φράση “αυτή η πραγματικότητα” που χρησιμοποιεί συχνά η οικογένεια Μητσοτάκη. Ας δούμε αν στην Ελλάδα σήμερα, είσαι ό,τι δηλώσεις ή ό,τι κάνεις…
Στην πολιτική, η φράση “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”, έχει πλέον εξαφανιστεί, αλλά η “αύρα” της παραμένει ισχυρή και συχνά η νοοτροπία που εκπέμπει, εκδηλώνεται , με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από ανθρώπους που έχουν ή νομίζουν ότι διαθέτουν εξουσία και τη νομιμοποίηση να επιβάλλουν ό,τι τους συμφέρει. Κάπως έτσι συμπυκνώνεται η τετραετία Μητσοτάκη:
1. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ανήξερος για τις υποκλοπές, ενώ γίνονταν από το Μέγαρο Μαξίμου.
2. Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θα ξαναφέρει τα μνημόνια εκφράζοντας υποτίθεται την αντίθεσή του σε αυτά, ενώ τα μνημόνια ήταν και είναι οι πεποιθήσεις του.
3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται νέο δημόσιο ΕΣΥ την στιγμή που ο ίδιος το οδήγησε σε κατάρρευση εν καιρώ πανδημίας μάλιστα και το ιδιωτικοποιεί.
4. Θεσμοθέτησε το Επιτελικό Κράτος , ενώ είναι υπέρ του κομματικού κράτους και συχνά υπέρ της οικογενειοκρατίας.
5. Μιλάει για ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμό , ενώ νομοθετεί υπέρ των καρτέλ.
6. Ο πρωθυπουργός μιλάει για ίσες ευκαιρίες και διορίζει μέλη της οικογένειάς του, την κόρη του και τον γιό του σε θέσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν. Αυτό ισχύει και για το στελεχικό δυναμικό του κόμματος, επιδεικνύοντας νοοτροπία ιδιοκτησίας του κράτους.
7. Προεδρεύει ενός χρεοκοπημένου κόμματος που μένει ανέγγιχτο, ενώ με τον νέο πτωχευτικό νόμο κλείνουν επιχειρήσεις και εκατονταπλάσια μικρότερα χρέη. Άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα για να δώσει ασυλία στους τραπεζίτες και μιλάει για την υποχρέωση των άλλων να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
8. Ο Μητσοτάκης έχει σπίτια που αγοράστηκαν με αδιευκρίνιστο πόθεν έσχες , ενώ πλειστηριάζονται χιλιάδες σπίτια ανθρώπων που δεν ευθύνονται μάλιστα.
9. Ο πρωθυπουργός δηλώνει οπαδός της διαφάνειας και στην πράξη είναι παράγοντας που επιχειρεί διαρκή χειραγώγηση της δικαιοσύνης, συγκροτεί Επιτροπή που ελέγχει για να διερευνηθεί το δυστύχημα των Τεμπών, υποδεικνύει στους εισαγγελείς τι να κάνουν.
10. Έκανε ανοιχτό πόλεμο κατά των Ανεξάρτητων Αρχών όταν η εργασία τους δεν τον βόλευαν. Άλλαζε ονομασία σε υπηρεσίες, συγχώνευσε άλλες ώστε να ελέγχει το κράτος και ταυτόχρονα δήλωνε υπερασπιστής των Αρχών.
11. Καταγγέλλεται διεθνώς ότι προσβάλλει το κράτος δικαίου, αλλά αδιαφορεί και διακηρύσσει την πίστη του στη Δικαιοσύνη. Όταν δεν τον βολεύει κάνει , μέσω Γεραπετρίτη ραντεβού με εισαγγελείς για να τους νουθετήσει…
12. Ως υπουργός και ως πρωθυπουργός αρχικά πολέμησε τους μισθούς των εργαζομένων και στην συνέχεια τους καθήλωσε. Ήταν υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά γέμισε τις δημόσιες υπηρεσίες με κομματικά μέλη και στελέχη.
13. Προεκλογικά, τώρα δηλαδή, υπόσχεται αυξήσεις ρεκόρ , ενώ ξέρει ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλλει λιτότητα και αρνείται την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων που θα ήταν μια εγγύηση.
14. Σε όλα τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν δήλωνε άμεσα “όλα στο φως” , αλλά στην πράξη κάνει τα πάντα για να μείνουν όλα στο σκοτάδι και καταγγέλλεται διεθνώς γι αυτό.
15. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοσυστήνεται ως κεντρώος, Ευρωπαίος, δημοκράτης, φιλελεύθερος, αλλά φλερτάρει με την ακροδεξιά, με τους φιλοβασιλικούς, με καρτέλ, εξυπηρετεί κάθε είδους συμφέροντα, χρησιμοποιεί τους πόρους του κράτος ως ιδιωτική περιουσία, αθωώνει ενόχους, επιτίθεται στη Δικαιοσύνη όταν δεν τον βολεύει, ψεύδεται ασύστολα δημοσίως, διαστρεβλώνει θέσεις και απόψεις των άλλων, είναι σε σύγκρουση με ευρωπαικούς θεσμούς επειδή τον κατηγορούν για κατάρρευση του κράτους δικαίου.
Ακριβώς επειδή το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” χάθηκε στην ροή του χρόνου , στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα άξιζε να πάρει την απάντηση “ξέρουμε ποιος είσαι...”