Του Σωτήρη Σιδέρη
Ογδόντα λέξεις για την Εξωτερική Πολιτική, 97 λέξεις για την Άμυνα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε λέξη απολογισμού για την στάση του στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε μια φράση για την εξαφάνιση της Ελλάδας από τα βαλκάνια, την οπισθοδρόμηση με την Αλβανία, τις ψυχρές σχέσεις με την Λευκωσία, την κρίση πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, το βατερλό του Ουρούτς Ρέϊς, την εθνική ήττα του Τουρκολιβυκού συμφώνου και την απογείωση της τουρκικής επιθετικότητας. Η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη 26 Απριλίου, ήταν ένα ακόμη δυσάρεστο γεγονός και προστίθεται στον μακρύ κατάλογο αποτυχιών ενός ανεπαρκούς και αδιάφορου πρωθυπουργού. Όπως και σε πλήθος θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ο πρωθυπουργός απέδειξε για μια ακόμη πόσο υποτιμητικά , ξεδιάντροπα και ανησυχητικά ανέμελα αντιμετωπίζει μείζονα ζητήματα του μέλλοντος της Ελλάδας. Η εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με την επίσημη ανάρτηση του προγράμματος στην ιστοσελίδα της ΝΔ καταγράφεται σε 80 λέξεις και σε 97 λέξεις η πολιτική για την Άμυνα, που καθόλου τυχαία, αναφέρεται στους εξοπλισμούς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα:
«Η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ενεργός συμμετοχή και συμβολή στον σχεδιασμό των νέων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, ιδίως στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση κρίσεων και νέων προκλήσεων ασφάλειας που απαιτούν τη συνεργασία των κρατών».
Ανασύσταση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού - Ανάδειξη ρόλου διπλωματίας διασποράς - για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων ανά την υφήλιο".
“Συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος και εξασφάλιση επάρκειας. Ενίσχυση Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με πενταετές σχέδιο για την περαιτέρω αναβάθμισή της.
Η Ελλάδα αποκτάει 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.
Αξιοποίηση στρατιωτικής θητείας για απόκτηση νέων δεξιοτήτων των οπλιτών που θα αξιοποιήσουν στη ζωή τους ως πολίτες.
Έμφαση στην προετοιμασία και στην αντιμετώπιση νέων απειλών και υβριδικών μεθόδων πολέμου”.
Σε έναν κόσμο που μαίνονται πόλεμοι, νέοι συνασπισμοί δημιουργούνται και τεράστιας σημασίας γεωπολιτικές αλλαγές συντελούνται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλον με παροιμιώδη αδιαφορία. Έχει εκχωρήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν φυλάκιό τους. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε μια χώρα σαν να μην έχει οντότητα, πολιτική, διπλωματική, γεωπολιτική και περιγράφει ουσιαστικά έναν εθνικό μηδενισμό , την παραίτηση της χώρας από τον αυτονόητο ρόλο της, στην ασφάλεια, την επιρροή, την ανάπτυξη, τις συμμαχίες και τις στρατηγικές που οφείλει να σχεδιάσει για το μέλλον της.
Πλέον κανένας Έλληνας δεν ξέρει τι θα κάνει ο Μητσοτάκης με την Τουρκία, αν επανεκλεγεί, την στιγμή που Ευρωπαίοι, ΗΠΑ, Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν για προετοιμασίες ενός διαλόγου που θα ταράξει την Αθήνα, καθώς είναι απροετοίμαστη.
Κανένας Έλληνας δεν ξέρει ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο μείζον θέμα της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας -ΕΕ.
Κανένας Έλληνας δεν ξέρει ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ποιο είναι το νήμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, που πάει το Κυπριακό.
Κανένας Έλληνας δεν ξέρει ποια είναι η ευρωπαική πολιτική της ΝΔ, καθώς επίκεινται έντονες διεργασίες για κατάργηση του βέτο που δεν συμφέρει την Ελλάδα, ποιο είναι το μέλλον ασφάλειας της Ευρώπης, που πάρει η “Στρατηγική Πυξίδα”. Ποια είναι τέλος πάντων η ελληνική εξωτερική πολιτική. Άφαντη….
Όσο για την Άμυνα είναι ντροπιαστικός ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται ο πρωθυπουργός . Συνέχιση των εξοπλισμών στα όρια της χρεοκοπίας, ποιος αποφασίζει και ποιο είναι το όριο, ποια είναι η στρατιωτική διπλωματία, ποια είναι η στάση της Ελλάδας στην PESCO, της ΕΕ, ποιες είναι οι διεργασίες στα πολεμικά μέτωπα.
Από πολλές απόψεις και έχοντας κατά νου το μετεκλογικό σκηνικό σε Ελλάδα και Τουρκία, πολλοί Έλληνες ακαδημαικοί και διπλωμάτες αντιμετωπίζουν με δέος τις προκλήσεις της χώρας. Ουσιαστικά , η Ελλάδα βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού. Ένα βήμα μπροστά ή λάθος βήμα πίσω μπορεί να αποβεί μοιραίο .
Ο ρόλος των ΜΜΕ που προσφέρουν απόλυτη ασυλία μέσω της σιωπής τους και της παντελούς απουσίας κριτικής στην κυβέρνηση είναι εθνικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά, εγκληματικός.