Νέες κραυγές από την πολεμοκάπηλη Ευρώπη ακούγονται μέχρι το στενό της Ταϊβάν, καθώς ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από το πολεμικό ναυτικό των κρατών - μελών της ΕΕ να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν. Όμως η Ελλάδα δαπανά δισεκατομμύρια για την αγορά αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και όχι την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στην Ταϊβάν, αλλά δυστυχώς τα μείζονα αυτά ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής είναι άφαντα από το δημόσιο διάλογο.
Ο Μπορέλ δεν λέει τίποτα παραπάνω απ όσα του υπαγορεύουν οι ΗΠΑ, αλλά και λίγο πολύ, όσα προβλέπονται στην “Στρατηγική Πυξίδα” ένα κείμενο στρατηγικής της ΕΕ που έχει υπογράψει ασμένως η Ελλάδα και στο οποίο έχουμε αναφερθεί δεκάδες φορές επικριτικά στο Omegapress.gr. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ναυτική παρουσία της ΕΕ μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, αλλά όχι στην Μεσόγειο ή το Αιγαίο, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ κάτι τέτοιο, δεν διατύπωσε ποτέ κανένα σχετικό αίτημα. Τι θα κάνει λοιπόν η Ελλάδα που ξοδεύει δις για την ασφάλειά της;
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche. Ο Μπορέλ υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι «κρίσιμης» σημασίας για την Ευρώπη και ότι η ΕΕ πρέπει να είναι «ιδιαίτερα παρούσα σε αυτό το θέμα, το οποίο μας απασχολεί από οικονομική, εμπορική και τεχνολογική άποψη».
«Για τον λόγο αυτό ζητώ από το πολεμικό ναυτικό των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν προκειμένου να καταδείξει τη δέσμευση της Ευρώπης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτή την απολύτως κρίσιμη περιοχή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Μπορέλ «η Ταϊβάν αποτελεί αποφασιστικό μέρος της στρατηγικής μας περιμέτρου για τη διασφάλιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», είχε σημειώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, έπειτα από μία επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε πως αρνείται «μια λογική συνασπισμών» στο ζήτημα της Ταϊβάν και κάλεσε την Ευρώπη να μην «είναι ακόλουθος» των ΗΠΑ ή της Κίνας.
Αν ισχύει η λογική του Μπορέλ ότι δηλαδή η Ευρώπη πρέπει αν στείλει στόλο στο στενό της Ταϊβάν για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο η Κίνα που έχει συμφέροντα στη Μεσόγειο ή στα βαλκάνια; ή απλά η πολεμοκάπηλη Ευρώπη σύρεται σε ένα ακόμη μέτωπο χωρίς να γνωρίζει καν τι μπορεί να συμβεί εξαιτίας των ενεργειών της , όσον αφορά την παγκόσμια ειρήνη;
Η Ελλάδα δαπανά δισεκατομμύρια για την αγορά αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και όχι την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στην Ταϊβάν. Επειδή όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τον εαυτό της προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ, τα άλλα κόμματα , αλλά και τα ΜΜΕ και ανεξάρτητοι σχολιαστές οφείλουν να αντιδράσουν. Πρόκειται για μια εθνικά επικίνδυνη πολιτική την οποία η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει. Από την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα μας όχι μόνο δεν κέρδισε τίποτα, αντίθετα έχει υποστεί και οικονομικές συνέπειες εξαιτίας των κυρώσεων προς την Ρωσία.
Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για όλα αυτά και απλά θέλουν να κάνουν τον διμέτωπο πόλεμο κατά της Κίνας. Μια νέα κρίση όλο και πλησιάζει και καλό θα είναι η χώρα μας να αποφύγει τις επιπλοκές.