Του Στράτου Βαλτινού


Ο Μητσοτάκης υπόσχεται αξιοκρατία για την επόμενη τετραετία, αφού η ολοκλήρωση της πρώτης τετραετίας ήταν μια παράσταση για την ψυχή του πελατειακού συστήματος. Υπόσχεται ανάπτυξη που δεν μπορεί να έχει η Ελλάδα, αυξήσεις μισθών των εργαζομένων που αποστρέφεται. Το μόνο που δεν τολμά να υποσχεθεί , είναι το κράτος δικαίου γιατί γνωρίζει ότι τα ψέματα έχουν σύνορα. Τι παρατηρούμε και ενώ ξεκίνησε η επίσημη προεκλογική εκστρατεία με ένα κενολόγο διάγγελμα; Επαναλήψεις λέξεων που επί τετραετία έχασαν τη σημασία τους, για το ΕΣΥ, την παιδεία, το μέλλον , τη νέα γενιά. Άρνηση γεγονότων όπως ότι το κόμμα του χρεοκόπησε τη χώρα, ότι διέλυσε το σύστημα υγείας, ότι παρέδωσε την παιδεία σε ιδιωτικά συμφέροντα, ότι διέθεσε πόρους για να υπηρετηθούν καρτέλ.  Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ σαν να κυβερνά η αντιπολίτευση, αποσκοπεί σε  ανούσιες αψιμαχίες που προκαλούν αποστροφή στο εκλογικό σώμα. Μακριά από αιτήματα, πραγματικά προβλήματα, ρεαλιστικά διλήμματα για την επόμενη ημέρα. Με ενέσεις  πομποδών λέξεων που έχουν χάσει την αξία τους, ακριβώς γιατί τις χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπαίνουμε στην αρένα των εκλογών, με το εκλογικό σώμα να νοιώθει ήδη  κόπωση. Η ΝΔ νομίζει ότι αυτό την βολεύει, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι η κόπωση αφορά την ίδια και όχι τους άλλους.

 

Σκόρπιες λέξεις αντί για πρόγραμμα


Αντί για παρουσίαση προγράμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει σε κάθε του εμφάνιση προθέσεις, τίτλους χωρίς πολιτικό αντίκρισμα, επικοινωνιακά τρυκ , αλλά προγραμμα συνολικό, συνεκτικό και ανά τομέα της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνικής πολιτικής, όχι. Είναι άφαντο δηλαδή το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής του για την επόμενη τετραετία, γεγονός συνηθισμένο για τη ΝΔ που έχει μάθει να λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία και όχι ως πολιτικός οργανισμός που δεσμεύεται έναντι των ψηφοφόρων του.


Με το διάγγελμά του το Σάββατο 22 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα και παρουσίασε μια υπερβατική Ελλάδα που έχει κατακτήσει την ευημερία και ετοιμάζεται , λίγο πολύ για διαστημικές αποστολές. Κάθε λέξη για την οικονομία, την κοινωνία και την εξωτερική πολιτική, αποτελούν διαστρέβλωση της πραγματικής κατάστασης και μια ακόμη στιγμή εγωπάθειας. Η φράση του ότι “είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των στιγμών, καθώς η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη…”, δείχνει άνθρωπο αποκομμένο από την λογική και την πραγματικότητα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ


Όπως ήταν επόμενο η αντιπολίτευση του επιτέθηκε με οξύτητα. Ο  Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για την διαφθορά , την αναξιοκρατία , τις υποκλοπές , την ακρίβεια κλπ για να καταδείξει ποιος είναι το πραγματικό τέρας που κυβερνούσε επί 4 χρόνια, απαντώντας στον πρωθυπουργό για τα περί τερατογένεσης μιας κυβέρνησης συνεργασίας.  Σε άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον Μητσοτάκη τονίζοντας ότι:
“η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το χρέος, άφησε 37 δις στα δημόσια ταμεία, αναβάθμισε την ελληνική οικονομία και έδωσε τη δυνατότητα να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές.Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομία έταξε ένα πράγμα το 2019: Επενδυτική βαθμίδα.
Και τελικά άφησε το δημόσιο χρέος 44 δις μεγαλύτερο. Το ιδιωτικό 40 δις μεγαλύτερο, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 10 φορές μεγαλύτερο και την επενδυτική βαθμίδα όνειρο απατηλό.Θα τη φέρει και αυτή η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα, όπως έφερε και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια”.

Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:


Συμπολίτες μου,
Μόλις παρέδωσα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγούμαι και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Με την ουσιαστική ολοκλήρωση, δηλαδή, της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί και όπως πράγματι συμβαίνει.
Γνωρίζετε καλά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πέρασε και ξεπέρασε αυτά τα χρόνια η πατρίδα μας: πρώτα, τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.
Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο. Γιατί με μία συνετή διαχείριση η πολιτεία στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, 50 φόρους και εισφορές. Αυξάνοντας, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, τις συντάξεις. Και ανεβάζοντας τον βασικό μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ.


Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ωστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας.
Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της.
Ελληνίδες, Έλληνες,


Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των στιγμών, καθώς η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην ήπειρο. Καταγράφοντας, παράλληλα, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της.
Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Με άλλα λόγια η Ελλάδα απαντά στις διεθνείς προκλήσεις και κατακτά τις εθνικές διεκδικήσεις.
Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία.


Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο.
Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη. Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο.
Συμπολίτες μου,
Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου με αφορμή τη σημερινή θεσμική διαδικασία. Με την ειλικρίνεια που σας μιλώ εδώ και 4 χρόνια. Και με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έμεινα πιστός στο καθήκον μου. Δίχως να κρύβομαι πίσω από τις άσχημες στιγμές, που πρέπει να γίνονται όλο και λιγότερες. Και επιμένοντας στις καλές, που οφείλουμε να τις κάνουμε περισσότερες.
Τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες το 2023 είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα. Ώστε, σήμερα, να αισθάνομαι πιο έμπειρος και πιο σίγουρος. Γιατί γνωρίζω καλύτερα τα προβλήματα. Κυρίως, όμως, γνωρίζω καλύτερα τις δυνατότητες του τόπου. Αυτές που μας οπλίζουν όλους με μία νέα αυτοπεποίθηση.
Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, σάς κοιτώ στα μάτια και δηλώνω αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί. Σταθερά, Τολμηρά και Μπροστά!

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία