Ποιο κόμμα μπορεί να ζητάει την ψήφο των πολιτών για να είναι...δεύτερο; Κανένα. Το διευκρίνισε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, του οποίου μια αποστροφή για την αριθμητική των συνεργασιών οδήγησε αρχικώς στο συμπέρασμα ότι υποστηρίζει την λεγόμενη κυβέρνηση των ηττημένων. Φαίνεται όμως ότι οι δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν και αυτός εξήγησε ότι η συζήτηση ήταν ...θεωρητική. Αυτά λέγονται την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, καλώντας και ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζοντας πάντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτος για να προκύψει η προοδευτική διακυβέρνηση.
Είναι μια κάποια αδυναμία (για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλο χαρακτηρισμό) του ΣΥΡΙΖΑ, να εκφέρονται διάφορες απόψεις τις πιο κρίσιμες ώρες. Και όχι κατά ανάγκη λόγω κάποιας σκοπιμότητας ή θεμελιακής διαφοροποίησης. Έτσι ο κ. Τσακαλώτος είπε (ΕΡΤ) ότι αν το άθροισμα των τριών κομμάτων είναι 48%-49%, δεν μπορεί να θεωρηθεί μειοψηφία. Την ίδια περίπου ώρα ο κ. Δραγασάκης δήλωνε, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν πρέπει να την αφήσει αχρησιμοποίητη.
Την επομένη και οι δυο εξήγησαν ότι η θέση τους είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα. Ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές...Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα. Για αυτό όλοι παλεύουμε για αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο».
Ο κ. Δραγασάκης εξήγησε επίσης ότι ήταν μια θεωρητική συζήτηση και ότι εκείνο που τόνισε είναι η ευθύνη του ΣΥΡΖΑ για την αξιοποίηση της εντολής που θα λάβει μετά τις εκλογές.
Παρ ολ αυτά παραμένει το ερώτημα: Άνθρωποι με τέτοια διαδρομή στην πολιτική δεν αντέχουν να πειθαρχήσουν σε μια τακτική ούτε τρείς βδομάδες; Και μάλιστα πριν από τις εκλογές;
Η συμμετοχή του Ευάγγελου Αντώναρου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις από όσους δεν βλέπουν θετικά το άνοιγμα στην κεντροδεξιά. Ηρθε η επίθεση Μητσοτάκη κατά Αντώναρου για να φανεί η ανησυχία της ΝΔ για τον συμβολισμό αυτής της συμμετοχής.
Στην ομιλία του στην Δράμα ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι έχει στρατηγική. Και ότι μέσα στην στρατηγική του είναι και το κάλεσμα σε ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς. Εχουν λοιπόν σημασία τα όσα είπε για την ΝΔ , τις θέσεις της οποίας παραποιεί ο κ. Μητσοτάκης:
«Πρέπει το Μέγαρο Μαξίμου να είναι σύμβολο δημοκρατίας και όχι η έδρα μιας Ανώνυμης Εταιρίας. Διότι πιστεύω -και θα συναντήσετε, είμαι βέβαιος, και πολλούς συντηρητικούς συμπολίτες μας εδώ στη Δράμα, και πρέπει να κουβεντιάσετε μαζί τους-, πιστεύω ότι οι περισσότεροι από αυτούς αισθάνονται ντροπή μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Αισθάνονται ντροπή που βλέπουν η δημοκρατία ν’ αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι ένα κόμμα με το οποίο έχουμε μεγάλες διαφορές, η Νέα Δημοκρατία, αλλά το σεβόμαστε, είναι ένα κόμμα που το’ 74 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταπολίτευση. Ένα κόμμα με το οποίο έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά πιστεύουμε πάντοτε ότι βρισκόταν σ’ αυτό το ευρύτερο δημοκρατικό τόξο και έπαιξε έναν θετικό ρόλο στη χώρα.
Είναι δυνατόν αυτό το κόμμα της μεταπολίτευσης σήμερα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, είναι δυνατόν σήμερα να εκφράζεται από πρωτοκλασάτους υπουργούς, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της Ακροδεξιάς; Είναι δυνατόν αυτό το κόμμα να είναι ο κ. Πλεύρης, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας του Παπαδόπουλου, της ΕΠΕΝ και να μας κάνει και μαθήματα δημοκρατίας δήθεν για την Ακροδεξιά; Και είναι δυνατόν αυτό το κόμμα μ’ αυτή την ιστορία, να έχει οδηγήσει σε αυτή την πρωτοφανή καταρράκωση του κράτους δικαίου με τις παρακολουθήσεις;
Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχουν πολλοί συντηρητικοί συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν αισθάνονται καθόλου ευχάριστα με όλο αυτό. Και καταλαβαίνουν ότι πλέον μετατρέπεται η κυβέρνηση από κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας σε κυβέρνηση μιας Ανώνυμης Εταιρείας: «Μητσοτάκης Α.Ε.».
Πρέπει λοιπόν η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από αυτό το καθεστώς, πριν να είναι πολύ αργά και πριν η χώρα οδηγηθεί σε νέε οικονομικές και κοινωνικές τραγωδίες. Δεν υπάρχει, πιστεύω, κανένας Έλληνας που να μην καταλαβαίνει ότι η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων, η διαφθορά, η εσκεμμένη άγνοια, η ανικανότητα και η οικογενειοκρατία, ο κομματισμός και η περιφρόνηση της πλειοψηφίας δεν μπορούν να προαναγγείλουν τίποτα θετικό, τίποτε καλό». Ο κ. Τσίπρας καλεί ευθέως και ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς να ψηφίσουν για να φύγει ο Μητσοτάκης.
Ας περιμένουμε να δούμε αν θα προκύψουν διαφωνίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ....