Ένα μικρό προεκλογικό δώρο φαίνεται ότι θέλει να κάνει ο Λευκός Οίκος στον Ερντογάν, ειδικά μετά την αλλαγή ισορροπιών στην Μέση Ανατολή, με την προσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας με πρωτοβουλία της Κίνας. Ετσι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ειδοποίηση στο Κογκρέσο για πώληση στην Τουρκία κάποιων εξαρτημάτων των F16. Και την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Ερντογάν , Ιμπραχίμ Καλίν δήλωνε οτι «η Τουρκία δεν έχει σκοπό να μπει σε μια πολιτική διαμάχη με την Ελλάδα. Η ατζέντα μας είναι ήδη ξεκάθαρη. Είμαστε απασχολημένοι εδώ».
Έχει σημασία ότι η Αγκυρα δια του Καλίν κατεβάζει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο την ρητορική της. Εξηγεί ότι «υπάρχουν κάποια βάρη που μας έφερε η γεωγραφία και μας επέβαλε η ιστορία. Δεν μπορείς να κάνεις ένα βήμα χωρίς να τα αντιμετωπίσεις αναδρομικά, ας πούμε, χωρίς να περάσεις από μια διπλωματική θεραπεία, χωρίς να λύσεις αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες που μας επέβαλε η γεωγραφία, υπάρχουν τα νησιά, υπάρχει η στενότητα της γεωγραφικής περιοχής, υπάρχουν κάποιες πρακτικές από το παρελθόν, υπάρχει το Κυπριακό. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτή τη σχέση με όλα αυτά. Μερικές φορές αυτό μετατρέπεται σε στρατηγικό πλεονέκτημα, μερικές φορές μπορεί να σε φέρει αυτόματα σε σημείο ρήξης».
Στην επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου για την έγκριση της πώλησης εξαρτημάτων στην Τουρκία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων των μαχητικών F-16, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται για ένα μικρό πακέτο εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ραντάρ και αναβάθμιση λογισμικού ηλεκτρονικών συστημάτων και θα έχει συνολικό κόστος 259 εκατομμύρια δολάρια. Να διευκρινίσουμε ότι το τουρκικό αίτημα, εφόσον υλοποιηθεί, δεν αφορά το μεγάλο πακέτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά και στην αναβάθμιση των F-16. Για το μεγάλο πακέτο γίνεται συζήτηση εδώ και ένα, ενάμιση χρόνο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Κογκρέσο. Μία από τις προϋποθέσεις που θέτει το Κογκρέσο είναι να μην απειλεί η Άγκυρα ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Και επίσης να δεσμευθεί ότι τα F-16 ή και τα F-35 δεν θα χρησιμοποιούνται για απειλές κατά της Ελλάδας. Γι αυτό και έχει κάποια σημασία η τακτική Καλίν, ο οποίος έριξε αμέσως τους τόνους , θέτοντας ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση των διαφορών που προκαλούν ...η γεωγραφία και η ιστορία.