Του Στράτου Βαλτινού
Απρεπής διπλωματικά και προκλητική πολιτικά , σαν να απευθύνονταν σε προκεχωρημένο φυλάκιο του Κιέβου, ήταν η στάση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του και της στρατιωτικής ηγεσίας , κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρεζνίκοφ έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του στο υπουργείο Άμυνας. Οι δηλώσεις του κρίνονται ως απαράδεκτες και οφείλονται αποκλειστικά στην συμπεριφορά της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου που απέφυγαν, ως να τελούν υπό την πολιτική επήρεια του Κιέβου, να υπογραμμίσουν στον φιλοξενούμενό τους ότι η Ουκρανία οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα για την ολόπλευρη στήριξη που της παρέχει στον πόλεμο με την Ρωσία. Επίσης, όφειλε να θυμίσει στον φιλοξενούμενό της ότι οφείλει να σεβαστεί τις ανησυχίες της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι μιας χρήσεως και αφορά μόνο το Κίεβο, αλλά παγκόσμιος κανόνας που οφείλουν όλοι να εφαρμόζουν.
Η συμπεριφορά ακόλουθου της ουκρανικής πολιτικής καταδεικνύει και το γεγονός ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απέφυγε να μιλήσει ευθέως για την τουρκική απειλή δηλαδή την περιέγραψε γενικά, αλλά απέφυγε να την κατονομάσει , δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις. Ο Έλληνας υπουργός όχι μόνο όφειλε να αναφερθεί αναλυτικά στην κρίση του Αιγαίου, χωρίς αυτό να ανατρέπει το μορατόριουμ, αλλά ταυτόχρονα όφειλε να αφήσει και σαφείς υπαινιγμούς για την στρατηγική συνεργασία Ουκρανίας -Τουρκίας. Οι αναφορές σε πραγματικές απειλές και στο διεθνές δίκαιο, σε καμία περίπτωση δεν απειλούν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Ρεζνίκοφ μιλούσε για συνεργασία με την Ελλάδα , ενώ δεν υπάρχει καμία αμοιβαιότητα, κάτι που χαρακτηρίζει τις συνεργασίες, αλλά μονομερής στήριξη της Ουκρανίας από την Αθήνα. Ο Ουκρανός υπουργός μάλιστα προέβη και σε μια διπλωματική απρέπεια. Αντί να δείξει έστω τυπική κατανόηση προς την Ελλάδα για τις απειλές της Τουρκίας, είπε ότι “είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να υπάρχει απειλή από γείτονα χώρα και ξέρω ότι μας υποστηρίζετε ακριβώς επειδή γνωρίζετε..” Είναι μια εκτροπή από τον πολιτικό ορθολογισμό, στα όρια της απρέπειας γιατί αποφεύγει να δηλώσει κατανόηση προς την Ελλάδα , αντίθετα είναι προκλητικός απαιτώντας απόλυτη κατανόηση -προσήλωση της Αθήνας στην Ουκρανία. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει πλήθος αν και αδιευκρίνιστο αριθμό οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών αρμάτων στο Κίεβο ενώ συμμετέχει απολύτως στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων των δύο υπουργών αποδεικνύει του λόγου του αληθές:
Η δήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Με μεγάλη μου χαρά σε υποδέχομαι στην Αθήνα και του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Θα ήθελα να ξεκινήσω αμέσως, λέγοντας ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της σκληρής και απρόκλητης επιθετικής ενέργειας και του πολέμου κατά της Ουκρανίας στέκεται αμερόληπτα στο πλευρό της Ουκρανίας και του Ουκρανικού λαού.
Από την πρώτη ημέρα, η Ελλάδα απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και προσέφερε την στρατιωτική βοήθεια που μπορούσε να προσφέρει. Συνεισφέραμε στην Ουκρανία και τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορέσετε να υπερασπιστείτε την πατρίδα σας.
Εφαρμόσαμε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το σημαντικό κόστος που συνεπάγετο αυτό για την πατρίδα μας, και δεν μετανιώνουμε για αυτό.
Καταδικάσαμε την παράνομη ενέργεια της Ρωσίας εναντίον του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας. Επρόκειτο για μια ξεκάθαρη επιθετική πράξη, καθώς και σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής σας ακεραιότητας, και των κυριαρχικών σας δικαιωμάτων. Αποτελεί αναμφίβολα απειλή της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.
Η αντίδρασή μας στην Ρωσική εισβολή ήταν ταχεία και αποφασιστική, καθώς έχουμε πολύ ξεκάθαρη και σταθερή στάση εναντίον κάθε είδους αναθεωρητισμού, είτε πρόκειται για αμφισβήτηση βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται με την απόπειρα αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και μεταβολή του status quo.
Θεμελιώδης επιδίωξή μας πρέπει να είναι η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, κυρίως βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Ωστόσο, άμεσος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε βοήθεια, στην μάχη για την εδαφική σας ακεραιότητα.
Θα ήθελα σήμερα να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Ουκρανικό λαό, οι οποίοι έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υφίστανται τα αποτελέσματα της επίθεσης, αλλά και να αποτίσουμε φόρο τιμής στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που μάχονται με ανδρεία και αυτοθυσία για τη νίκη.
Κε Υπουργέ, αγαπητέ Oleksii,
Σε καλωσορίζω στην Ελλάδα, αναμένω να συζητήσουμε περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης των αμυντικών μας δεσμών, και παροχής κάθε δυνατής υποστήριξης προς την Ουκρανία, σε αυτό το πολύ σημαντικό, το κρίσιμο στάδιο του πολέμου.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, αυτή είναι η ξεκάθαρη στάση μας, όπως είπα, εξ αρχής.
Καλώς ήρθατε στην Αθήνα.
Η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας
Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελληνική Δημοκρατία.
Είχα έρθει κάνοντας τουρισμό πριν από πολλά χρόνια, τώρα όμως σας επισκέπτομαι επισήμως και είμαι υπερήφανος που έχω αυτήν την επιλογή.
Ήταν πολύ συγκινητική η τελετή υποδοχής πριν λίγο. Είχα την ευκαιρία να τηρήσω ενός λεπτού σιγή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατανοώ πλήρως αυτό που εκπροσωπεί (…).
Είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να υπάρχει απειλή από γείτονα χώρα και ξέρω ότι μας υποστηρίζετε ακριβώς επειδή γνωρίζετε.
Περιμένω να συζητήσουμε, πέραν της τρέχουσας κατάστασης στο πεδίο, και τα σχέδιά μας. Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε και τα μελλοντικά θέματα, καθώς μετά από αυτόν τον πόλεμο, μετά από τη νίκη της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο, μαζί με τους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες.
Η Ελλάδα υπήρξε ένας πάρα πολύ καλός εταίρος και είμαι βέβαιος ότι σε διμερές επίπεδο θα συνεχιστεί αυτή τη συνεργασία. Ιδιαιτέρως θα συνεχιστεί με το Ναυτικό καθώς είχαμε πολύ καλή εμπειρία, είστε φημισμένοι στη θάλασσα. Ο Αρχηγός μας του Ναυτικού θα ήθελε να συζητήσει μαζί σας στρατηγικές ιδέες (…) και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλή συνεργασία.
Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι, και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε με τις συζητήσεις.