Του Στράτου Βαλτινού
Σημεία των καιρών: Ταυτόχρονα και κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση ενεργοποιεί δύο βραχίονες του κράτους , την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ για να προβάλλει διαδοχικά δύο πολύ αμφιλεγόμενες υποθέσεις. Πρώτο κρούσμα η κατάσκοπος της Ρωσίας που κανείς δεν έμαθε , ούτε θα μάθει τι ακριβώς κατασκόπευε και φυσικά δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον κανενός, εντός και εκτός Ελλάδας. Αφού η κατασκοπία ήταν για γέλια, ανέβασαν επίπεδο. Δεύτερο κρούσμα οι καταιγιστικές πληροφορίες για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας μέσα στην Αθήνα από ένα δίκτυο με ασαφή κίνητρα, ανύπαρκτη οργάνωση και με συλλήψεις δύο πακιστανών από τα χωράφια της Ζακύνθου και της Σπάρτης, χωρίς να κατασχέσουν όπλα, αέρια, εκρηκτικά, τίποτα. Το να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές τέτοιου είδους απειλές είναι αυτονόητο καθήκον και επιβεβλημένη η διεθνής συνεργασία. Αλλά όπως φαίνεται το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι όλες αυτές οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται ως θρίαμβοι της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ παρά τα αναπάντητα ερωτήματα. Η κρίση εντός της ΕΛ.ΑΣ αλλά και εντός της ΕΥΠ φαίνεται ότι είναι τόσο βαθιά, που πρέπει να μας ανησυχεί.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ και ιδιαίτερα του γραφείο του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, που επίσης είναι αντιμέτωπος με την λαική κατακραυγή, έσπευσε να ανακοινώσει ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, η περιβόητη Μοσάντ βοήθησε τις ελληνικές αρχές για την υπόθεση.
«Μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε αποκαλύπτοντας πληροφορίες για τη δομή, τις μεθόδους και τις συνδέσεις με το Ιράν» λέει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι οι δύο Πακιστανοί «ήταν μέλη ενός μεγαλύτερο ιρανικού δικτύου που επιχειρεί από το Ιράν και σε πολλές χώρες».. Αν είχε επιχειρήσει ή αν ήταν δίκτυο με δράση θα βούιζε ο κόσμος όλος. Αλλά ούτε η ανακοίνωση του Νετανιάχου βοηθά να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Το γεγονός πάντως ότι συλλαμβάνονται κάποιοι με την κατηγορία ότι ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα, μάλιστα τυφλό, με πολλούς νεκρούς, αλλά να μην κατάσχεται το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο είναι περίεργο. Οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες με κάποιον συμπατριώτη τους πακιστανό στο Ιράν δεν είναι καθόλου πειστικές.
Οι δύο που συνελήφθησαν είναι ηλικίας, 29 και 27 ετών και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα σε εστιατόριο στου Ψυρρή στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών. Αφού ετοίμαζαν καιρό το χτύπημα που είναι τα εργαλεία του τρόμου;
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ είναι τεράστιο. Πρώτα με την πράκτορα με τα … πλεκτά που του ξέφυγε μάλιστα και έτσι κι αλλιώς στερείται σοβαρότητας τώρα με το ασαφές τρομοκρατικό χτύπημα , δημιουργούνται υπόνοιες ότι κάτι συμβαίνει. Δεν αποκλείεται κάποιοι να ετοίμαζαν κάτι. Αλλά οι κρατικές υπηρεσίες δεν είναι πολιτικά κόμματα να κάνουν διακηρύξεις που να είναι γεμάτες ασάφειες και κενά, όταν μάλιστα πρόκειται για ζητήματα δημόσιας ασφάλειας. Έχουν καθήκον, πριν ανακοινώσουν κάτι να έχουν συλλέξει όλα τα στοιχεία και να είναι σε θέση να πείσουν τους πολίτες.
Καλό για τη χώρα και για τη δημοκρατία είναι, οι εν λόγω υπηρεσίες να μείνουν εκτός προεκλογικής εκστρατείας. Δεν μας έφθαναν τα χίλια μύρια προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, τα υπουργεία, τα ΜΜΕ, τα νοσοκομεία, τα ΑΕΙ, την κρίση στον τομέα του πολιτισμού, τα σκάνδαλα, έχουμε τώρα και παιχνίδια με την δημόσια ασφάλεια. Αν όμως κάποιος το διαβάζει ανάποδα, είναι ένα παιχνίδι φόβου ώστε να πείσουν τους πολίτες ότι προστατεύονται από Ρώσους και Ιρανούς ή Πακιστανούς τρομοκράτες. Αλλά θα πέσει στο κενό και αυτή η προσπάθεια.