Γιατί τα κόμματα σιωπούν για τον Ευάγγελο Μαρινάκη, ενώ είναι λαλίστατα για κάθε ασήμαντο πολιτευτή, βουλευτή και μικροπαράγοντα; φοβούνται και τι; από την άλλη, η ελληνική δημοσιογραφία καταρρέει μέσα σε κλίμα κοινωνικής απόρριψης και απόλυτης αμφισβήτησης . Αλλά η λειτουργία των ΜΜΕ διέπεται από συνταγματικούς κανόνες, ακριβώς επειδή επιδρά σε πολλαπλά κοινωνικά και πολιτικά επίπεδα και επηρεάζει και την ποιότητα της δημοκρατίας που έχουμε. Αρμόδια να υπερασπιστεί αυτούς τους κανόνες είναι πρωτίστως η ΕΣΗΕΑ, αλλά και κάθε δημοσιογράφος προσωπικά πρέπει να έχει μια στάση αρχής και αξιοπρέπειας. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και πολλών ΜΜΕ έχει ασυλία από το πολιτικό σύστημα και τη Δικαιοσύνη. Εκστομίζει ύβρεις, προκαλεί επεισόδιο στην ΕΠΟ, απαγορεύει την μετάδοση ειδήσεων που τον αφορούν και του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση του Noor 1 που κανείς δεν αναρωτιέται γιατί δεν προχωρά. Και η ΕΣΗΕΑ αντί να ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης μαζί του και να εξαγγείλει πολυήμερη απεργία στα ΜΜΕ ιδιοκτησίας του Μαρινάκη μέχρι να ζητήσει συγνώμη για τη φράση του “όλα τα σκατά μαζεμένα” έξω από την ΕΠΟ είναι κατευναστική. Λάθος . Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός με τέτοιες ανακοινώσεις και ο κατήφορος της ελληνικής δημοσιογραφίας συνεχίζεται…
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ανεκτές προσβλητικές και καταδικαστέες συμπεριφορές απέναντι σε δημοσιογράφους, όπως αυτή του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη κατά την είσοδό του στα γραφεία της ΕΠΟ τη Δευτέρα.
Ο κ. Μαρινάκης εκπροσωπεί έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς συλλόγους της Ελλάδας αλλά και έναν κορυφαίο θεσμικό αθλητικό φορέα, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτης ΜΜΕ με εκατοντάδες εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, και οφείλει να συμπεριφέρεται ανάλογα. Τίποτα δεν του δίνει το δικαίωμα να απευθύνεται σε εργαζόμενους με αυτόν τον ανεπίτρεπτο τρόπο.
Εκτός του Μαρινάκη όμως, όλοι οι ιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ αδιαφορούν για κανόνες, δεοντολογία και πλουραλισμό. Λειτουργούν σαν προέκταση της κυβέρνησης, κάτι που καταγράφεται και στη θέση 108 της Ελλάδας ως προς την ελευθερία του Τύπου. Ο κόμπος λοιπόν φθάνει στο χτένι. Η ΕΣΗΕΑ , πρώτη και μετά όλοι οι δημοσιογράφοι, θα σπάσουν το απόστημα ή θα συνεχίσουν να είναι στη θέση μηδέν (0) της επαγγελματικής αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας;