Αθόρυβα και αποτελεσματικά εξελίσσεται μια μεγάλη διπλωματική αντεπίθεση της Κίνας έναντι των ΗΠΑ και μάλιστα στην Κεντρική Αμερική. Πολλές χώρες διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ύπαρξη μιας μόνο Κίνας. Το Πεκίνο, οικοδομεί τον δικό του μέτωπο έναντι της πολιτικής των ΗΠΑ να υψώσουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ Πεκίνου -Ταϊβάν. Είναι άλλωστε γνωστή η θέση της Κίνας ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν , όπως την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας για να συρθεί σε μια πολεμική κρίση και να ακολουθήσει στην συνέχεια πολιτική κυρώσεων και απομόνωσης. Ήδη , σύμφωνα με πολλούς αναλυτές , οι ΗΠΑ καθυστέρησαν τόσο πολύ, ώστε το Πεκίνο και η Μόσχα κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο, ενώ ταυτόχρονα οικοδομούν πολύπλευρες συμμαχίες. Ταυτόχρονα η ηγεσία της ΕΕ και ευρωπαικές χώρες σπεύδουν στο Πεκίνο γνωρίζοντας ότι νέα κρίση , μετά την ανατροπή των σχέσεων με τη Ρωσία και το ενεργειακό πρόβλημα, μπορεί να τινάξει στον αέρα και τις οικονομίες τους και την ΕΕ.
Η Ονδούρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεγκουσιγκάλπα. «Η κυβέρνηση της Ονδούρας αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο μίας Κίνας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή στις 15 Μαρτίου, όταν γνωστοποίησε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα να χειριστεί τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα. Η αναγνώριση της Κίνας από οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεπάγεται την de facto διακοπή των σχέσεών της με την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα κινεζική επαρχία.
Ως εκ τούτου, η Ταϊβάν έχει πλέον διπλωματικές σχέσεις μόνο με 13 χώρες στον κόσμο.
Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι το αποτύπωμα της Κίνας αυξάνεται στην Κεντρική Αμερική, η οποία υποστήριζε άλλοτε αποφασιστικά την Ταϊβάν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την επέκταση της επιρροής του Πεκίνου στην πίσω αυλή τους.
Η Κόστα Ρίκα (το 2007), ο Παναμάς (το 2017), το Ελ Σαλβαδόρ (το 2018) και η Νικαράγουα (το 2021) διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ταϊβάν και σύναψαν σχέσεις με την Κίνα.
Ενδεικτική της αύξησης της ισχύος και της επιρροής του Πεκίνου είναι οι αντιδράσεις εντός της Ευρώπης . Οι μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες της Κίνας στη Μέση Ανατολή με κορυφαία εξέλιξη την διαμεσολάβηση μεταξύ Ιράν -Σαουδικής Αραβίας και η ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας με την Ρωσία, επιδεικνύοντας μάλιστα απόλυτη αδιαφορία έναντι της ΕΕ και των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση στις ευρωπαικές πρωτεύουσες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ταξιδέψει στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό να δεσμεύσουμε την Κίνα στο πλευρό μας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία, να μην χρησιμοποιήσει ασφαλώς χημικά ή πυρηνικά όπλα και να σταματήσει τη σύγκρουση, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτευχθεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, δηλαδή η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας», είπε ο Μακρόν, αλλά προφανώς υποκρίνεται γιατί η επίσκεψη Σι στη Μόσχα προς τελείως διαφορετική κατεύθυνση ήταν. Επίσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στις Βρυξέλλες για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας.
Κατά τη διάρκεια σχετικών συζητήσεων που είχαν το περασμένο φθινόπωρο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν να θέλουν να βρουν τον δικό τους δρόμο απέναντι στην Κίνα, χωρίς να ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ.
Ακόμη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Πεκίνο για να συναντήσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως το κινεζικό σχέδιο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους υπουργούς του. Η συνάντηση αυτή με τον κινέζο ηγέτη θα δώσει επίσης την ευκαιρία στον Σάντσεθ «να εξηγήσει το όραμά μας για την ευρωπαϊκή προεδρία», συνέχισε ο Μπολάνιος. Ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός θα είναι μόλις ο δεύτερος ηγέτης χώρας της ΕΕ που θα μεταβεί στην Κίνα έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 πριν από τρία χρόνια, μετά τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Σάντσεθ θα μεταβεί στο Πεκίνο αφού συμμετάσχει στο Φόρουμ του Μποάο για την Ασία (BFA) στο νησί Χαϊνάν. Αυτή η περιοδεία του Ισπανού πρωθυπουργού στην Κίνα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης. «Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και αυτό θα είναι ασφαλώς ένα από τα θέματα» που θα θίξει ο Σάντσεθ με τον κινέζο πρόεδρο, δήλωσε ο Μπολάνιος. «Είναι ουσιώδους σημασίας να πάρει τέλος αυτή η σύγκρουση και η Ρωσία να αναγνωρίσει πως πρόκειται για μια απολύτως αδικαιολόγητη επίθεση», πρόσθεσε ο Φέλιξ Μπολάνιος, ο οποίος θεωρείται δεξί χέρι του Σάντσεθ.
Ωστόσο εντός της Ισπανίας οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Σάντσεθ πηγαίνει στο Πεκίνο γιατί η ισπανική κοινή γνώμη ανησυχεί από τον έντονο φιλοαμερικανισμό και θέλει να “πουλήσει” στο εσωτερικό της χώρας την εικόνα μιας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής. Όπως και να έχει το πράγμα, είναι φανερό ότι η πίεση των ΗΠΑ για διακοπή των σχέσεων με το Πεκίνο βρίσκει πολλές αντιδράσεις στην ΕΕ που καταλαβαίνει πως αν συρθεί πάλι από την Ουάσιγκτον οι ευρωπαικές οικονομίες θα καταρρεύσουν...