Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους έπειτα από τις συνομιλίες τους στην Κίνα! Η Ινδία έκλεισε μεγάλη συμφωνία προμήθειας πετρελαίου απο την Ρωσία οχι σε δολάρια, αλλά στα εθνικά νομίσματα των συμβαλλομένων. Και την ίδια ώρα στις ΗΠΑ η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, βάρεσαν “κανόνι”. Οι ειδήσεις αναδεικνύουν τη νέα πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται μετά την απόφαση των ΗΠΑ να πάμε ξανα σ ένα νέο διπολισμό. Με τη Μόσχα και το Πεκίνο να έχουν προσαρμοστεί πλήρως.
Η συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων Ιράν -Σαουδικής Αραβίας είναι μια ανατροπή των ισορροπιων στην Μέση Ανατολή. Η συγκλονιστική αλλαγή όμως βρίσκεται στον ρόλο της Κίνας.Αυτή τη φορά οι ισορροπίες δεν ορίζονται απο την Ουάσιγκτον και την αμερικανική διπλωματία, αλλά απο τους κινέζους. Και αν οι Αμερικανοί και οι ευρωπαίοι ανησυχούν μία φορά για τις συμφωνίες του Ιράν, ανησυχούν δέκα, γιατί αυτή η συμφωνία έγινε στην Κίνα, δηλαδή με την διαμεσολάβηση του Πεκίνου. Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι δήλωσε πως η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών είναι μια "νίκη" για τον διάλογο και την ειρήνη. Η αποκατάσταση των σχέσεων είναι "πολύ καλή είδηση" στον σημερινό ταραχώδη κόσμο, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο Ουάνγκ στο τέλος του διαλόγου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, των οποίων οι σχέσεις είχαν διακοπεί από το 2016. Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον χειρισμό ζητημάτων σε περιοχές ανάφλεξης ανά τον κόσμο σήμερα και θα επιδείξει την "ευθύνη" της ως σημαντικό έθνος, τόνισε ο Ουάνγκ. Να θυμίσουμε επίσης ότι Ιράν και Σαουδική Αραβία ήταν οι μεγάλοι αντίπαλοι στην Μέση Ανατολή και στον ισλαμικό κόσμο γενικότερα. Ήταν μάλιστα η Σαουδική Αραβία που χρηματοδοτούσε το Ιράκ στον πόλεμο κατά του Ιράν από το 1980 έως το 1988.
Η Ινδία προμηθεύεται πλέον τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, παρα το γεγονός ότι η Κίνα έχει αυξήσει και πάλι την ζήτηση της. Το πλέον ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι η συναλλαγή γίνεται με τους όρους Πούτιν, δηλαδή οχι σε δολάρια και όχι μέσω δυτικών τραπεζών. Το 23% των αναγκών της Ινδίας αγοράζεται απο την Ρωσία (πριν απο ένα χρόνο το ποσοστό ήταν μόλις στο 2%), εκτοπίζοντας το Ιράκ. Το επίσης αστείο είναι πως η Ινδία πουλάει και σε δυτικές χώρες το ρωσικό πετρέλαιο, οι οποίες λόγω μέτρων δεν μπορούν να αγοράσουν απευθείας απο την Ρωσία.
Η χρεοκοπία των τραπεζών Silicon Valley και Signature, δείχνει οτι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα. Η χρεοκοπία τους ανησύχησαν και τους Βρετανούς που πούλησαν αυτομάτως τον βρετανικό βραχίονα στην HSBC αντί μιας Λίρας. Ο κίνδυνος που δημιουργείται φαίνεται και απο το γεγονός ότι ο Μπάϊντεν αναγκάζετε να υποσχεθεί ότι και οι καταθέτες θα πάρουν τα λεφτά τους , αλλά και οτι δεν θα υπάρχουν κλυδωνισμοί στην οικονομία. Αναλυτές όμως εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος ντόμινο, δηλαδή οι δυο τράπεζες να συμπαρασύρουν και αλλες. Εκτός απο την Μεγάλη Βρετανία, ανησυχεί φυσικά και η Ευρώπη. Τα γεγονότα είναι ενδείξεις για τις συνέπειες που έχουν οι γεωπολιτικές περιπέτειες που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε όλο τον δυτικό κόσμο.