Του Σωτήρη Σιδέρη
Ημέρα με την ημέρα κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις , στέλνουν , μετά από χρόνια ισχυρά μηνύματα αντίδρασης και μηδενικής ανοχής προς την κυβέρνηση. Η συσσώρευση της δυσφορίας και η τραγωδία των Τεμπών που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, οδήγησαν τον λαό στους δρόμους , τις πλατείες , ακόμη και στα γήπεδα δημιουργώντας ξαφνικά ένα ισχυρό κίνημα από τα κάτω . Είναι μια έκρηξη οργής, αλλά και αιτημάτων, που προβάλλονται μέσα από την αμεσότητα των μηνυμάτων των διαδηλωτών. Η κινηματική εικόνα είναι ταυτόχρονα και ένα ηχηρό χαστούκι στα ΜΜΕ, που υφίστανται μια ακόμη ήττα. Η απαξίωσή τους είναι μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός είναι περικυκλωμένος από τις λάθος επιλογές του, τις εμμονές του και όχι μόνο. Όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο το χειρότερο για τον ίδιο. Μετά τις υποκλοπές και τον βαρύ τραυματισμό του κράτους δικαίου, τα διεθνή ΜΜΕ διασύρουν κυριολεκτικά την κυβέρνηση. Όλα αυτά ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις οδηγούν σε μια νέα σελίδα την πολιτική ζωή της χώρας.
Οι πλατείες της Ελλάδας γέμισαν. Στην Αθήνα όμως ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν εισαγγελέας πότε κατευθύνοντας τις έρευνες εκεί που θέλει, πότε διατάσσοντας επιτροπές που δεν προβλέπονται από το νόμο, πότε βγάζοντας πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. Και διαρκώς χειροτερεύει. Όπως ανακοίνωσε ο Γ.Γεραπετρίτης, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, ο Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας) σχετικά με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του δικτύου και “έδωσε σαφή εντολή για την αποπεράτωση του έργου το ταχύτερο δυνατόν, αίτημα στο οποίο η γαλλική εταιρεία επέδειξε πλήρη κατανόηση”.
Συμβάσεις, ρήτρες και υποχρεώσεις δεν υπάρχουν; τι είναι ο πρωθυπουργός , νομικός σύμβουλος, εργολάβος ; το αδιανόητο συνεχίζεται ως θέατρο του παραλόγου.
Είναι γεγονός ότι έχουμε μια νέα κατάσταση. Η δράση των συνδικαλιστών και υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΣΕ και άλλων φορέων των σιδηροδρόμων που δεν εισακούονταν μέχρι την στιγμή της τραγωδίας, έφερε στην επιφάνεια αιτήματα και διεκδικήσεις , αλλά και νέες δυνάμεις που θα βρούμε μπροστά μας. Οι κοινωνικές αντιδράσεις θα κλιμακώνονται γιατί έχει γίνει κατανοητό πως όσο η κυβέρνηση μένει στη θέση της, τόσο θα επιδεινώνονται τα προβλήματα . Η νεολαία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, δημόσιο και ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικροί επιχειρηματίες είναι θύματα μιας πολιτικής που επί τέσσερα χρόνια στρέφεται εναντίον τους.
Η μετάθεση των εκλογών από τον Μητσοτάκη θα γίνει μπούμερανγκ. Οι συμψηφισμοί δεν θα περάσουν, όπως δεν πέρασαν οι δικαιολογίες για τις υποκλοπές, τα ψέματα για την διάλυση του ΕΣΥ, οι ανοησίες για τη μη καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, οι παγωμένοι μισθοί , η ακρίβεια. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στο στόχαστρο. Η Ελλάδα αλλάζει πολιτική σελίδα είναι εμφανές από τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Η Ελλάδα ενώ βρίσκεται ήδη στα ραντάρ της έντονης κριτικής για το καχεκτικό κράτος δικαίου, τις ανισότητες και για την ροπή προς την ακροδεξιά, ήρθε τώρα η τραγωδία των Τεμπών για να συντρίψει την πλαστή εικόνα που φιλοτεχνούσαν οι επικοινωνιολόγοι του πρωθυπουργού και τα ΜΜΕ. Δεκάδες μεγάλα ΜΜΕ , έντυπα και ιστοσελίδες , αλλά και αξιωματούχοι της ΕΕ δείχνουν ουσιαστικά μια Ελλάδα διεφθαρμένη, παρασιτική και με πολλές υστερήσεις.
«Οργή, θλίψη στην Ελλάδα καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters. «Η δημόσια οργή μεγαλώνει» τονίζει το BBC, ενώ ο Guardian έκανε λόγο για « οργή που αυξάνεται καθώς αξιωματούχοι παραδέχονται προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο».
«Ο πόνος έχει μετατραπεί σε οργή για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες» αναφέρει άρθρο του Reuters που εκτιμά επίσης ότι «μεγάλο μέρος του θυμού έχει στραφεί προς τις αρχές και τις σιδηροδρομικές εταιρείες».
Δημοσιογράφος του Sky News, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μόλις πριν από έναν μήνα, ένα από τα συνδικάτα στους σιδηροδρόμους προειδοποιούσε ότι οι ελλείψεις και οι αστοχίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρό δυστύχημα».
Και πρόσθεσε: «Η πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής των σιδηροδρόμων είπε ότι τα συστήματα σηματοδότησης εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χειροκίνητη λειτουργία, αποδίδοντάς τα όλα σε ανθρώπινο λάθος». Επίσης δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δίκτυο του 19ου αιώνα, για κατασπατάληση πόρων, ενώ κοινός παρανομαστής είναι η οργή που προκλήθηκε στην κοινωνία.
Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης, οι αντιφάσεις της και τα παραδοσιακά στηρίγματα της δεξιάς, βαθύ κράτος, Δικαιοσύνη, πελατειακό σύστημα, διαφθορά θυμίζουν έντονα την περίοδο 1990-93. Όταν δηλαδή η ανοχή και η υπομονή εξαντλήθηκαν και υπήρξαν πολιτικές εξελίξεις.