Γκρίζα εικόνα , για μια ακόμη φορά, δίνουν το Μέγαρο Μαξίμου και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας , ο οποίος έστω και με μισόλογα και με το βλέμμα στις κάλπες, τάχθηκε υπέρ της έναρξης συνομιλιών με την Τουρκία, αλλά μάλλον μετά τις εκλογές. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το κλίμα μετά τις εκλογές. Είναι λογικό, οι δύο κυβερνήσεις να δώσουν βάρος στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά κάποια βήματα μπορούν να γίνουν και τώρα. Ωστόσο το πρόβλημα για την Αθήνα δεν είναι αυτό. Είναι η άρνηση του πρωθυπουργού να πάρει θέση, να απαντήσει στην πρόταση έξι σημείων της Τουρκίας καθώς προσποιείται ότι δεν υπάρχουν καν προκαλώντας υπόνοιες ότι αποκρύπτει βασικά πράγματα από τον λαό, τη βουλή και τα κόμματα.
Κυρίως όμως ο Μητσοτάκης υποτάσσει πλήρως την εθνική ατζέντα στην κομματική και νοιώθει άβολα καθώς εκμεταλλεύονταν πλήρως τους πολεμικούς τόνους, προ σεισμού για να συσπειρώνει το κόμμα του και τώρα με την ύφεση, κινείται αμήχανα, προκαλώντας προβληματισμό. Ο Δένδιας δήλωσε ότι “αυτό που θα μπορούσε ίσως να γίνει είναι κάποια έναρξη ξανά των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή πιθανόν μία επανέναρξη των διερευνητικών”. Είναι ίδια η θέση του πρωθυπουργού;
Ο Υπουργός Εξωτερκιών παραδέχθηκε στον Σκάι - και πέρασε απαρατήρητο- ότι στο τωρινό διαφορετικό κλίμα είναι πιο εύκολο να ασκήσει η κυβέρνηση εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, πρόσθεσε “είμαστε σε παραμονές εκλογών και στις δύο χώρες. Αυτό γενικά δεν βοηθάει για μεγάλες κινήσεις.Όμως, ξαναλέω, και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο. Αυτό που χρειάζεται με μεγάλη προσοχή αυτή τη στιγμή είναι να προφυλάξουμε αυτό το πολύ βελτιωμένο κλίμα το οποίο υπάρχει”.
Δεν μπορεί να καταλάβει και ο πλέον καλοπροαίρετος, αν ο Δένδιας προτίθεται να κάνει τις κινήσεις του και να ξεκινήσει μια διαδικασία επαφών τώρα ή έκανε τη δήλωση απλά για να καταγραφεί η άποψή του. Σε κάθε περίπτωση όμως , αυτό που καταγράφεται είναι η σύγχυση που επικρατεί στην κυβέρνηση ως προς το τι θέλει να γίνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα, ούτε στα θέματα που δέχεται προς συζήτηση ο Δένδιας, γιατί ο Πρωθυπουργός έχει την δική του ατζέντα. Οπότε ο ΥΠΕΞ φορτώνει ακόμη πιο αρνητικά τη θητεία του στο ΥΠΕΞ.
Οι ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν δεν φαίνονται διατεθειμένες να πείσουν ούτε την Αθήνα, ούτε κυρίως την Άγκυρα και προφανώς δίνουν έμφαση στην Τουρκία που έχει πιο σύνθετες ανάγκες, οικονομικές, πολιτικές και διεθνείς. Για την Ουάσιγκτον προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η σταθερότητα του αντιρωσικού μετώπου. Μετά το σεισμό, κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς θα κινηθεί η Ουάσιγκτον έναντι του Ερντογάν, οπότε υπάρχει έδαφος για διαβουλεύσεις. Οι συνομιλίες Ελλάδας -Τουρκίας θα μπορούσαν να ωφελήσουν και την Αθήνα και την Άγκυρα , δεδομένου ότι στην πρόταση έξι σημείων δεν υπάρχει αναφορά σε νησιά και γκρίζες ζώνες και το θετικό κοινωνικό κλίμα θα επιδρούσε επίσης θετικά. Εννοείται πως η Τουρκία δεν έχει αλλάξει θέσεις , αλλά το να ξεκινήσει ένας διάλογος χωρίς γκρίζες ζώνες είναι θετικό.
Μετά τις εκλογές όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μάλλον καταιγιστική κινητικότητα, με τη διαφορά ότι τότε δεν θα ξέρουμε πως θα διαμορφωθεί το κλίμα. Γι αυτό και θα ήταν προτιμότερο, τα πρώτα βήματα να γίνουν τώρα.