Του Σωτήρη Σιδέρη
Αμηχανία στην Αθήνα προκαλεί η απροσδόκητη ενέργεια του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αποκαλύψει ότι στην συνάντηση Καλίν-Μπούρα στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου παρέδωσε στην σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού ένα non paper έξι σημείων με στόχο την έναρξη συνομιλιών και σε βάθος χρόνου, την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Το ανεπίσημο έγγραφο δόθηκε με την προσθήκη ότι η Άγκυρα θα ανέμενε την ελληνική απάντηση, που όμως δεν δόθηκε ποτέ. Σημειώνεται ότι ο Τσαβούσογλου εξέφρασε και την απορία του για τη μη ύπαρξη απάντησης σε Έλληνες αξιωματούχους στα τέλη Ιανουαρίου και τώρα αναγκάστηκε να κάνει δήλωση το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, προφανώς γιατί θέλει να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τα τρία από τα έξι σημεία, που αφορούν την συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών, τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Τα άλλα τρία είναι συναντήσεις Τσαβούσογλου -Δένδια και Παναγιωτόπουλου -Ακάρ, συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στην συνέχεια, η αποφυγή μονομερών ενεργειών και το μορατόριουμ μέχρι τις εκλογές. Στο τραπέζι υπάρχει και το μεταναστευτικό. Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να δηλώσει για ποιόν λόγο δεν απαντά. Οι γνωρίζοντες όμως δεν αιφνιδιάζονται.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι όμηρος της ακροδεξιάς, αλλά και των πρώην πρωθυπουργών Σαμαρά και Καραμανλή που δεν θέλουν “διάλογο με πειρατές” . Πέραν αυτών τον ευνοούσε το πολεμικό κλίμα και οι εθνικιστικές κορώνες που μέσω των ΜΜΕ κάθε βράδυ προκαλούσε ανησυχία. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, απέκρυψε απ όλους την πρόταση της Τουρκίας και δημόσια εργαλειοποιούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για ψηφοθηρικούς λόγους. Επί της ουσίας ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέταξε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό καθώς αρνήθηκε να κάνει το αναγκαίο βήμα προς όφελος της χώρας.
Ο Τσαβούσγλου στη δήλωσή του ανέφερε:
“Ήρθε ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας στο Χατάι και είδαμε πόσο ολέθριος ήταν ο σεισμός στις δέκα επαρχίες, βασικά στις έντεκα, αλλά ειδικά στο Χατάι. Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από τις διάφορες χώρες για την υποστήριξή τους. Οι Έλληνες εξέφρασαν επίσης στην πραγματικότητα την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα. Στο παρελθόν επίσης υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Εννοώ ως γείτονες, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον ως άνθρωποι και τα κράτη όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες κρίσεις, καταστροφές. Ναι, είχαμε διαφωνίες, είχαμε θέματα σε εκκρεμότητα ανά διαστήματα και δυστυχώς είχαμε κλιμακώσεις. Όμως όπως συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια, νομίζω πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μην περιμένουμε άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί». Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι “μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, τα ΜΟΕ σε διμερές επίπεδο στο στρατό και στο ΝΑΤΟ και κατέληξε:“ Κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά”
Αναμένεται μεγάλης κλίμακας αλλαγή στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς η αποκάλυψη Νταβούτογλου οδηγεί απευθείας σε αλλαγή ατζέντας εκ μέρους της Άγκυρας. Όχι αλλαγή πολιτικής, είναι πρόωρο να ειπωθεί, αλλά αλλάζουν οι προτεραιότητες και αυτό δεν είναι άσχετο με τον σεισμό και την ανάγκη της Άγκυρας για δυτική στροφή.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αντίθετα, έχει πλέον πρόβλημα διαχείρισης ενός κορυφαίου εθνικού ζητήματος που μέχρι τώρα το διαχειρίστηκε με το βλέμμα στο κόμμα του και στην κάλπη.
Θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία;