Του Σωτήρη Σιδέρη
Έντονες είναι οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία σχετικά με την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, καθώς οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν να εισέρχεται στη βουλή με κάποια άνεση. Όμως δεν έχουν κοπάσει οι βεβαιότητες και οι όρκοι με επίκεντρο το θάνατο του τέως βασιλιά, ότι η Δημοκρατία δεν απειλείται. Είναι αντίφαση και μάλιστα κραυγαλέα να λέμε ότι η Δημοκρατία δεν απειλείται από τον έναν, αλλά απειλείται από τον άλλον. Ή έχει γερά θεμέλια ή είναι ευάλωτη σε κάθε κρίση. Η απειλή όμως θα υπάρχει είναι το κόμμα Κασιδιάρη ή κάποιο άλλο που θα του μοιάζει θα είναι στη βουλή ή θα μείνει εκτός. Το γεγονός ότι στα σχολεία έχει ισχυρή επιρροή είναι το πρόβλημα κατά την άποψή μας. Ήδη η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δικές τους προτάσεις, άρα η συζήτηση θα είναι έντονη. Πέραν αυτών υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Η δημοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν απέτυχαν να κάνουν ιδεολογικούς αγώνες και να οδηγήσουν του νεοναζί στο ιστορικό περιθώριο. Το μείζον είναι να μην πιστεύει η κοινωνία στη Χρυσή Αυγή ακόμη και από ένα μικρό ποσοστό. Επίσης η ιστορία της χώρας έχει αποδείξει ότι οι απαγορεύσεις λειτουργούν αντίστροφα. Άρα υπάρχουν υπέρ και κατά.
Όλοι συμφωνούμε ότι οι νεοναζί δεν πρέπει να είναι στη βουλή. Αλλά ο τρόπος που αυτό επιδιώκεται προκαλεί διλήμματα και ερωτήματα. Υπάρχει το ενδεχόμενο η απαγόρευση να επιδράσει σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση και οργισμένοι πολίτες από την κυβέρνηση ή γενικότερα από το πολιτικό σύστημα να κάνουν αντάρτικο στα συστηματικά κόμματα με τρόπο που προς το παρόν δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Σχετικά με την στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε να παρατηρήσουμε:
Η ΝΔ και κυρίως ο πρωθυπουργός , δεν νοιώθουν ότι απειλείται καν η Δημοκρατία. Οι υποκλοπές και τα σκάνδαλα το επιβεβαιώνουν ότι κάθε τους κίνηση υπαγορεύεται από ιδιοτελή κίνητρα. Ο Μητσοτάκης θέλει την απαγόρευση, γατί έχει μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων προς το κόμμα Κασιδιάρη. Όταν ανέβηκε η ΝΔ στην εξουσία, χρησιμοποίησε την Συμφωνία των Πρεσπών για να κάνει μέτωπο και με την ακροδεξιά με στόχο την εξουσία. Τώρα που η πορεία προς την πτώση είναι ολοφάνερη προσπαθεί να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της προς τα ακροδεξιά. Αν τελικά απαγορευθεί το κόμμα Κασιδιάρη, υπάρχει και ο Βελόπουλος πιθανόν και άλλο κόμμα από άλλον νεοναζί. Δηλαδή η ΝΔ ίσως κερδίσει ελάχιστα, ίσως όμως χάσει περισσότερα εξαιτίας των αντιδράσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ , όπως και το ΚΚΕ που έχουν νωπή την ιστορική μνήμη γνωρίζουν ότι οι απαγορεύσεις είναι ο προθάλαμος της εκτροπής. Πολλά μπορούν να συμβούν από παράνομη δράση κόμματος και πολλά μπορεί να αποδοθούν στο παράνομο μηχανισμό της Χρυσής Αυγής που σίγουρα θα υπάρχει. Οπότε τι συμφέρει τη Δημοκρατία;
να έχει μια Χρυσή Αυγή και ακροδεξιά μπροστά της, να είναι ορατή και να την αντιμετωπίζει ιδεολογικά και θεσμικά ή να είναι παράνομη και να δρα στο σκοτάδι;
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που θα καταθέσει θέλει ο τελικός νόμος να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας από τη ΝΔ, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
• Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.
Αυτή η τελευταία φράση είναι το κλειδί. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται , το ΚΚΕ ακόμη περισσότερο ότι μπορεί αύριο ένας ακροδεξιός να θέσει ζήτημα απαγόρευσης του ΚΚΕ ή άλλων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και κινήσεων που δεν αποδέχονται αυτό το πολιτικό σύστημα και θέλουν την ανατροπή του. Τι θα συμβεί; αν και η Αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική είναι πιο νομοταγής και από τη ΝΔ, τα μίση θα ζωντανέψουν.
Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη και δεν είναι εύκολη. Πάντως η άνοδος ακροδεξιών, ρατσιστικών και φασιστικών δυνάμεων εγείρει προβλήματα παντού. Κατά την άποψή μας αυτά τα προβλήματα οξύνονται από τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που πλέον καταστρέφουν τις κοινωνικές ισορροπίες, λεηλατούν πόρους και ενισχύουν τις ανισότητες. Υπό αυτό το πρίσμα οι ιδεολογικοί αγώνες, τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στη Δημοκρατία από τις απαγορεύσεις. Κυρίως όμως η Αριστερά , φυσικά και η ΝΔ, οφείλουν να αλλάξουν το νόμο για τα ΜΜΕ για να σταματήσουν να ικανοποιούν χαμηλά ένστικτα, ρατσιστικά πρότυπα και να αποσιωπούν σκόπιμα τις ευθύνες της ΝΔ.
Ας ξεκινήσουμε από τα σημεία αυτά και ας σκεφθούμε πολλές φορές τι θα προκαλέσει , θετικά ή αρνητικά ένας νόμος για την απαγόρευση κομμάτων, έστω και ναζιστικών. Αλλά να γίνει ο νόμος θα πρέπει να στηριχθεί από όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, πρωτίστως από τη ΝΔ, που βρίσκεται σε γκρίζα συνοριακή ζώνη με την ακροδεξιά.