Δείχνοντας ξεκάθαρα τον στρατηγικό της προσανατολισμό, η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί στο Κογκρέσο την πώληση νέων και τον εκσυγχρονισμό παλιών F-16 μια συμφωνία που φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 20 δις δολαρίων. Η εξοπλιστική παράνοια καθιστά από μόνη της διακεκαυμένη ζώνη το Αιγαίο, πόσο μάλλον που η διπλωματία είναι καθηλωμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο οποίος υποτάχθηκε πλήρως στη γραμμή Σαμαρά δηλώνοντας στην Κομοτηνή ότι “ δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο», αναφερόμενος στην Τουρκία. Η ελεγχόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι χρυσωρυχείο για τις ΗΠΑ, μόνο που αυτή τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου πλέον. Ταυτόχρονα όμως, οι ΗΠΑ, δεν συνδέουν την συμφωνία με την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά με την υπογραφή της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ήττα εξωτερικής πολιτικής και όχι τακτικής Μητσοτάκη να ποντάρει στα επικοινωνιακά τρικ και όχι σε ένα εθνικό σχέδιο. Όλα αυτά εκδηλώθηκαν μέσω του ελληνοαμερικανικού λόμπι και είχε ως εκφραστές τους Ζεμενίδη και Μενέντεζ.
Ο Μενέντεζ σταθερός στη θέση του είπε ότι θα αντιδράσει και ότι πρέπει η Τουρκία να μην απειλεί τους συμμάχους των ΗΠΑ. Η στάση αυτή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους σχεδιαστές της αμερικανικής στρατηγικής, γιατί και η Τουρκία ικανοποιείται και η Ελλάδα νομίζει ότι έχει στρατηγικούς συμμάχους. Για την Ελλάδα όμως είναι μια πολιτική ήττα, γιατί αποδεικνύει ότι για μια ακόμη φορά, η ενσωμάτωση της χώρας στην στρατηγική της Ουάσιγκτον άνευ διαπραγμάτευσης οδηγεί και σε ήττες και σε ταπεινώσεις. Και κατασπατάληση πόρων γιατί τα λόμπι στοιχίζουν ακριβά μάλιστα. Αντί να υπάρξει ένα πολιτικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας , η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών που δεν έχει κανένα αντίκρισμα.
Πέραν του ότι ήταν και ένα λάθος πεδίο. Στην Τουρκία πουλάνε όπλα οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία, η Κίνα και άλλες χώρες και θα ήταν αδιανόητο να καταφέρει η Ελλάδα το παραμικρό. Ελλάδα και Τουρκία επιδίδονται σε μια κούρσα εξοπλισμών χωρίς προηγούμενο. Το κενό στη διπλωματία, ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ο εγκλωβισμός της Ελλάδας σε μια μονοσήμαντη πολιτική, δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για το μέλλον και των διμερών σχέσεων και το ελληνικό πρόβλημα χρέους, φυσικά και για την τουρκική οικονομία. Στην ουσία πρόκειται για υπερεξοπλισμούς δύο χωρών που έχουν ανάγκη από διάλογο και όχι από στρατιωτικά δόγματα. Εγκλωβισμένες είναι και οι κοινωνίες των δύο χωρών καθώς και στις δύο όχθες του Αιγαίου, μέσω των ΜΜΕ κυριαρχεί η απειλή, ο φόβος και η ενοχοποίηση του άλλου.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Steet Journal ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία (μια συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων), μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα (πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια). Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα διευκρίνισαν ότι η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και όχι φυσικά αν τα αεροσκάφη θα πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Άλλωστε αμερικανικά αεροπλάνα και πλοία βομβάρδισαν στην Κύπρο, υπήρξε τότε ένα εμπάργκο όπλων που μετά από λίγα χρόνια αποσύρθηκε. .
Η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στην διπλωματική ακινησία. Διπλωματικοί παράγοντες προβλέπουν ότι μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, θα εκδηλωθούν διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση του ενεργειακού γρίφου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει έντονη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα, η επόμενη κυβέρνηση θα διαχειριστεί σε σύντομο χρόνο έναν τεράστιο όγκο εκκρεμών προβλημάτων , χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική.
Ο πρωθυπουργός δεν άγγιξε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Δεν είχε πρόβλημα να κάνει διάφορες συναντήσεις, να δίνει υποσχέσεις που ποτέ δεν τήρησε για διάλογο. Και τώρα αποκαλύπτεται ότι αυτή ήταν η επιλογή του. Στην Κομοτηνή , την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Τουρκία «κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της” και ότι “βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση», πράγμα απολύτως ψευδές. Πρόσθεσε ο πρωθυπουργός:
«Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, πιστοί στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στη συνθήκη της Λωζάνης. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Είμαστε δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο».
Δεν υπάρχει διάλογος, δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες, νέες ιδέες, αλλά τα προβλήματα είναι βουνό. Πως θα λυθούν αν όχι με διάλογο ; υπάρχει πουθενά στον κόσμο δόγμα εθνικής ασφάλειας χωρίς διπλωματία; προφανώς ο πρωθυπουργός περιμένει ένα νεύμα από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα....