Επιστροφή στη διπλωματία με πυρήνα την αλλαγή φιλοσοφίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό στοιχείο της είναι η ελληνοκεντρική εξωτερική πολιτική, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θέτει ως προτεραιότητα την συμμαχική πολιτική, όπως απαιτεί το δόγμα που προκεχωρημένου φυλακίου. Ένας συνδυασμός ενεργειών που αποσκοπεί στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων μέσα από την ενεργητική διπλωματία, την θεσμική διασύνδεση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και την αλλαγή της ποιότητας των σχέσεων με τους Συμμάχους, αποτελεί μια νέα διπλωματική προσέγγιση που αξίζει της προσοχής όλων. Υπό το πρίσμα αυτό ο Τσίπρας θεωρεί ότι η άνευ ανταλλαγμάτων ενσωμάτωση της χώρας στα δόγματα των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, δεν αποδίδει, ούτε διασφαλίζει ειρήνη και ανάπτυξη , αυτό είναι γνωστό ήδη, οπότε η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει αμοιβαία επωφελής με μια νέα προσέγγιση.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται όλο και πιο έντονος προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξωτερική πολιτική, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη από γεωπολιτική άποψη θέση. Η πλήρης στοίχιση της κυβέρνησης με τα αμερικανικά συμφέροντα, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας και σε διπλωματικό επίπεδο και πολλοί φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα ίσως δούμε ιστορικές αλλαγές στην πολιτική της Μόσχας και στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα , η άρνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία, έχει αποδειχθεί ότι εξελίσσεται αρνητικά στις διμερείς σχέσεις και τα εθνικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα , ένα σμήνος ΜΜΕ , αναλυτών που πρόσκεινται στη ΝΔ και μελών της κυβέρνησης συντηρεί ένα άνευ προηγουμένου πολεμικό κλίμα που οδηγεί σε όλο και περισσότερους εξοπλισμούς, που με τη σειρά τους οδηγούν σε αδιέξοδα και διπλωματικά και οικονομικά
Ειδικότερα ο Α. Τσίπρας σημείωσε:
«Αυτό που λέμε είναι η βάση για μία νέα πρόταση αντίστοιχη με τη διασύνδεση της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Δεν αξιοποίησε μία θετική συγκυρία προώθησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την πίεση και την στήριξη της ΕΕ. Χάθηκε μία ευκαιρία. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως κάνει πάντα η συντηρητική παράταξη δεν έχει την ευελιξία να πάρει την ευθύνη επίλυσης των κρίσιμων θεμάτων. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο ότι η Τουρκία αποκατέστησε τις σχέσεις της και διεκδικεί ρόλο ειρηνοποιού και διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο θέσεις αρχής αλλά και σχέδιο. Δεν γίνεται να συνεχίζουν άλλοι και όχι η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων στην περιοχή. Δεν γίνεται να εξαντλείται η εξωτερική πολιτική στη χώρας στην απόσπαση δηλώσεων ή σε ταξιδιωτική διπλωματία. Αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός, και μόνο κέρδος δεν μπορεί να έχει η χώρα. Όποιος το βλέπει σαν πεδίο πρόσκαιρων κερδών πλανώνται οικτρά.
Ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι casus belli, είναι άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος με άνοιγμα της συζήτησης για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Λιβύη, και ναι και με την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος και πίεση στην Τουρκία με την βοήθεια των εταίρων να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιστρέψει στον διάλογο για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με σαφείς κόκκινες γραμμές».