του Σπύρου Σουρμελίδη 

Το μήνυμα του Πούτιν, για τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στα ουκρανικά εδάφη,  απαντήθηκε με ένα ηχηρό "ΟΧΙ" απο το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το Κίεβο.  Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι τα εδάφη που έχει κατακτήσει θα γίνουν ρωσικά, θεωρώντας επίθεση σε ρωσικό έδαφος κάθε προσπάθεια ανακατάληψης τους. 

Ολ αυτά, το Κίεβο και η Δύση τα "διάβασαν" δημοσίως, ως προσπάθεια της Μόσχας για συνέχιση του πολέμου. Και αυτό θα γίνει, θα συνεχιστεί και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας και φυσικά ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η κομματιασμένη Ουκρανία αποφασίσει να μπει στο ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια του Πούτιν να στείλει ένα έμπρακτο μήνυμα προς την άλλη πλευρά ξεκίνησε με την εγκατάλειψη (ήττα αν θέλετε) του Χάρκοβου , του Ιζιούμ και των γύρων περιοχών, στα βορρειοανατολικά της Ουκρανίας.  Η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή έγινε σε λίγες ώρες (κάτι ασυνήθιστο στον συγκεκριμένο πόλεμο). Το Κίεβο ανακοίνωσε μια μεγάλη νίκη, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την περιοχή χωρίς τον φόβο αντεπίθεσης των Ρώσων, η αεροπορικών βομβαρδισμών κα.  Οι αναλυτές στην Δύση άρχισαν να μιλάνε για την ήττα της Μόσχας και για μια νέα φάση του πολέμου.

Μια μέρα μετά ο Πούτιν ανακοίνωσε τρία πράγματα.

Πρώτον, ότι θα γίνουν "Δημοψηφίσματα" στις  περιοχές που ήδη έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, δηλαδή στο Λουκάνσκ, στο Ντονμπάς, (περιλαμβάνεται και η Μαριούπολη) στη Ζαπορίζια και στην Χερσόνα. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε ήδη, άλλωστε τα συγκεκριμένα "Δημοψηφίσματα" δεν έχουν καμία νομιμότητα και εγκυρότητα.  Γεωγραφικά σημαίνει  ότι η Ρωσία έχει καταλάβει τις ανατολικές περιοχές που ήταν έτσι κι αλλιώς αποκομμένες απο το Κίεβο, απο το 2014, έχει αποκλείσει  την Ουκρανία απο την Αζοφική (Μαριούπολη) και βορείως της Κριμαίας απο Ζαπορίζια έως και την Χερσόνα δυτικότερα.  Εδειξε οτι θα αφήσει και το βιομηχανικό Χάρκοβο (που δεν κατάφερε ουσιαστικά να το καταλάβει εξ ολοκλήρου) αλλά και την Οδησσό στην Ουκρανία. Η Οδησσός ειδικά είναι η διέξοδος προς την Μαύρη Θάλασσα.  Έχει πάρει και την Ζαπορίζια, ελέγχοντας το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. 

Δεύτερον, ανακοίνωσε ότι αυτά τα εδάφη η Ουκρανία πρέπει να τα ξεχάσει, θα γίνουν ρωσικά, άρα οποιαδήποτε επίθεση σ αυτά θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Ρωσίας (του ρωσικού εδάφους) . Να θυμίσουμε ότι ούτε η Ρωσία έχει κηρύξει πόλεμο κατά της Ουκρανίας (άρα προσπάθεια ολοκληρωτικής κατάληψης) , μιλάει για "ειδική στρατιωτική επιχείριση".  Ούτε και το Κίεβο  κατά της Ρωσίας (που θα σήμαινε κατάληψη ρωσικών εδαφών), η Ουκρανία διεξάγει πόλεμο απελευθέρωσης εδαφών της.   Επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πιθανή επίθεση κατά πυρηνικών στόχων (Ζαπορίζια) θα απαντηθεί με τον ίδιο τρόπο, άρα με πυρηνικά όπλα. Κάτι που θα είναι καταστροφικό για όλους , όπως φυσικά συμπλήρωσε. 

Τρίτον  ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους Ουκρανούς να περάσουν στην αντεπίθεση. Δείχνοντας ότι έχει εφεδρείες να αμυνθεί κρατώντας τις κατακτήσεις του. 

Οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν ότι θέλει να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις , δεν θέλει να συνεχίσει να καταλαμβάνει ουκρανικά εδάφη, πέρα των περιοχών όπου υπάρχουν ρωσόφωνοι που θέλουν την Ρωσία. Δυτικότερα ο  πληθυσμός είναι εχθρικός , το κόστος για την Ρωσία εξαιρετικά βαρύ και δεν έχει νόημα πλέον.  Σίγουρα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπάρχουν αποτυχίες και μεγάλο κόστος και στο εσωτερικό της Ρωσίας. 

Το ερώτημα είναι το ακριβώς θα γίνει αν η κομματιασμένη Ουκρανία αποφασίσει να μπει στο ΝΑΤΟ; Δεν είναι δηλαδή τόσο απλό να τερματιστούν οι μάχες, αν το Κίεβο δεν αποδεχτεί  να κάτσει στο τραπέζι του διπλωματικού διαλόγου. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο  πάντως πριν καλά-καλά τελειώσει το διάγγελμα Πούτιν, ανακοίνωσαν νέα ενίσχυση προς το Κίεβο. Δυο μέρες μετά και ο Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ, είπε ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ουκρανία με κάθε τρόπο.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έχουν μιλήσει, δείχνοντας  για μία ακόμα φορά την θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Έχουν άλλωστε να αντιμετωπίσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που απειλούνται απο  το ...κρύο και την ενεργειακή φτώχεια.

Ο Πούτιν φαίνεται ότι ενημέρωσε τις χώρες της Ανατολής, στην Σαμαρκάνδη όπου έγινε η Σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι  μίλησε για την ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος, ενώ ο λαλίστατος Ερντογάν μας είπε οτι ο Πούτιν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος και να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις.

Η αναδίπλωση Πούτιν , δείχνει σίγουρα και το κόστος  που πληρώνει η Ρωσία σε ολα τα επίπεδα. Δείχνει την διάθεση του επίσης να μην συνεχίσει τις μάχες γιατί δεν θέλει (ποτέ δεν ήθελε) να καταλάβει το Κίεβο ή την Ουκρανία. δεν θα μπορούσε να κάνει τον κατακτητή στην σημερινή εποχή. Έχει ξεπεράσει μάλιστα τις αντοχές της Ρωσίας να ελέγξει κατακτημένα εδάφη.

Όμως όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και θα υποχρεωθεί και πάλι να περάσει στην επίθεση. Γιατί η Δύση δεν θέλει να του δώσει  καμία διέξοδο  απεμπλοκής απο τον πόλεμο που ξεκίνησε.

Σε οτι αφορά τον οικονομικό πόλεμο Ανατολής _Δύσης αυτός θα συνεχιστεί κανονικά σε κάθε περίπτωση. Και είναι αυτός που θα πληρώνει η ΕΕ, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στα επόμενα χρόνια.

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία