Του Σωτήρη Σιδέρη
Σε επιστημονικό πείραμα εξελίσσεται η λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Αν μάλιστα είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο που προβλέπει ότι θα διακόπτεται η κρατική διαφήμιση και στήριξη σε όσα ΜΜΕ δεν τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας, τα φιλοκυβερνητικά Μέσα θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στη μαύρη λίστα. Ο τρόπος με τον οποίο κάλυψαν ή παρουσιάζουν την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ, είναι μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας , ή απόκρυψης της πραγματικότητας. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ γίνεται μεγάλος αγώνας για την ελευθεροτυπία, αλλά στην Ελλάδα προωθούνται μηχανισμοί λογοκρισίας μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που με την στήριξη των ΜΜΕ απαγορεύει την ενημέρωση και χρηματοδοτεί την συγκάλυψη με πλήθος προνομίων, μας έχει οδηγήσει στη θέση στη θέση 108 και συνεχίζει. Εν προκειμένω, αφού πήραν γραμμή από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης η πλειονότητα των ΜΜΕ θέτει δήθεν το αμείλικτο ερώτημα: πόσο θα στοιχίσουν τα μέτρα Τσίπρα; ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά αλλά η ουσία δεν είναι αυτή. Γιατί το σωστό ερώτημα είναι πόσο μας έχει στοιχίσει η πολιτική Μητσοτάκη, πόσο μας έχουν στοιχίσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τα υπερκέρδη του καρτέλ και όχι η κρατικοποίησή της.
Η απλή λογική λέει ότι με τα υπερκέδη δισεκατομμυρίων των ολιγαρχών αγοράζεις το ποσοστό που απαιτείται για να επανέλθει η ΔΕΗ στο δημόσιο και έχεις και απόθεμα. Αλλά αυτό δεν είναι καν στη συζήτηση γιατί μεταξύ των ολιγαρχών υπάρχουν και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει καν νόημα σε περίοδο εθνικής κρίσης. Ακόμη πιο απλουστευμένα, ο Μητσοτάκης μπορεί να δίνει 15 δις ευρώ σε αδιαφανείς εξοπλισμούς , αλλά ο Τσίπρας δεν μπορεί να δώσει ούτε τα μισά για την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και για να μην κλονιστεί η κοινωνική συνοχή. Πόσο άραγε έχει στοιχίσει στον ελληνικό λαό, το πλήθος των απευθείας αναθέσεων, οι διάφορες καμπάνιες, τα νομοσχέδια υπέρ συμφερόντων;
Ο κώδικας δεοντολογίας που υπάρχει εδώ και χρόνια και αποτελεί βιτρίνα της ΕΣΗΕΑ δεν είναι νόμος για να συγκροτηθεί επιτροπή όπου εργοδότες και άλλοι θα αποφασίζουν τι είναι δεοντολογικό και τι όχι. Μια απλή εντολή να δώσουν οι εργοδότες στους δημοσιογράφους να τηρείται η δεοντολογία και το θέμα έληξε. Αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πότε με απειλές, με εκβιασμούς και την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, τα ΜΜΕ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη άλλαξαν τρόπο συμπεριφοράς και λειτουργίας. Οι εκδότες εφημερίδων που είναι , οι περισσότεροι και ιδιοκτήτες καναλιών είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιες ειδήσεις θα προβληθούν, ποια πρόσωπα θα προσκληθούν , ποιοι υπουργοί και βουλευτές θα προβάλλονται, ποιοι θα δίνουν συνεντεύξεις.
Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα επί δύο χρόνια δεν πήγε κάμερα στα νοσοκομεία, δεν πήγε σε χώρους εργασίας, δεν πρόβαλε ποτέ αιτήματα και δικαιώματα. Ποτέ δεν υπήρξε ένα έστω δελτίο ειδήσεων όπου θα προσκληθεί ένας υπουργός και δίπλα του να είναι ο σκιώδης υπουργός της αντιπολίτευσης και ένας συνδικαλιστής για να κάνουν ερωτήσεις, να ελέγξουν και να απαιτούν απαντήσεις. Ένα ολόκληρο σκηνικό αποσιώπησης και εξευτελισμού κάθε έννοιας δεοντολογίας έχει στηθεί από το 2019, οπότε αποτελεί κορυφαία έκφραση κυνισμού να νοιάζεται η κυβέρνηση για τον κώδικα δεοντολογίας. Και η ΕΣΗΕΑ να δηλώνει ότι συμφωνεί με της αρχής με το νομοσχέδιο. Απίστευτο λάθος.
Η δεοντολογία και η ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και δεν έχει δικαίωμα κανένας ιδιοκτήτης και καμία κυβέρνηση να νομοθετεί με πρόσχημα τη δεοντολογία. Είναι η κατάρρευση της ελευθερίας και όχι κίνηση υπέρ της ελευθερίας. Οπότε αν θέλει η κυβέρνηση να υπερασπιστεί την ελευθερία και την δεοντολογία ας αποσύρει το νομοσχέδιο και η ΕΣΗΕΑ να βγει από το καβούκι της .
Είμαστε σε τραγική κατάσταση ως προς τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Δεν είναι ιδεοληψία είναι διεθνές ζήτημα αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Και τόσοι οργανισμοί και οργανώσεις υπέρ των ελευθεριών δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Είναι οργανώσεις υπεράσπισης της δημοκρατίας όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά παντού στον κόσμο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που αντιπολιτεύεται τη δημοκρατία και έχει ως συμμάχους τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και πλήθος πρόθυμων, ακόμη και δημοσιογράφων.
Προφανώς η εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ τους ενόχλησε . Γιατί τα όσα παρουσίασε αφορούν τη πλειονότητα του λαού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν απευθύνθηκε τυφλά στο κοινό και στους ψηφοφόρους. Κυρίως, οι θέσεις του, είχαν έντονο σοσιαλδημοκρατικό περιεχόμενο που απευθύνονταν σε αρκετά σημεία στην αριστερή κοινωνική βάση του κόμματος που ψήφισε το 2019 και αμέσως μετά αδρανοποιήθηκε και υπερβαίνει το 10%. Αν αυτό το ποσοστό, που όπως πιστεύεται θα επανέλθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει τη δυναμική για την πρώτη θέση στις εκλογές.
Γι αυτό και όλη αυτή η επιχείρηση αποδόμησης. Αυτή η αλλαγή θα γίνει ορατή σύντομα.