Μόνο πανηγυρικούς κανονιοβολισμούς δεν έριξε η κυβέρνηση για τη δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στην Ελλάδα γιατί έχει τους ρωσικούς S-300, θέμα που έθεσε η Τουρκία σε μια προσπάθεια συμψηφισμού για τους δικούς της S-400 , τις τουρκορωσικές σχέσεις και να εγείρει θέμα στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ επικαλούνται νομικούς λόγους, αλλά και γιατί η Ελλάδα πήρε το ρωσικό οπλικό σύστημα από την Κυπριακή Δημοκρατία με την άδεια των Αμερικανών, καθώς όταν η Λευκωσία τους αγόρασε προκλήθηκε κρίση με την Τουρκία και την πίεση των ΗΠΑ. Όμως , η Αθήνα , όπως και η Άγκυρα που κάνει τη δύσκολη, αποκρύπτουν την άλλη μισή αλήθεια. Ότι στο παρασκήνιο, η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ρητά και το θεωρεί αδιαπραγμάτευτο ότι θα πουλήσει f-16 στην Τουρκία γιατί αυτό είναι το δόγμα της και αυτό θα κάνει. Φυσικά αυτό το γνωρίζουν οι πάντες από το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας . Απλά το ελληνοεβραϊκό λόμπυ κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει την Τουρκία, και η ελληνική κυβέρνηση γκρινιάζει για επικοινωνιακούς λόγους. Το ίδιο κάνει και με τη Γερμανία που θα πουλήσει τα υποβρύχια και ό,τι άλλο ζητήσει η Άγκυρα.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως ακριβώς θα εξελιχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις , αλλά και οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σε περίπτωση που οι Ρεμπουμπλικάνοι κερδίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και έχουν καθαρή υπεροχή σε Βουλή και Γερουσία. Πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ουάσιγκτον, καθώς το Ρεμπουμπλικανικό Κόμμα συσπειρώνεται πάλι γύρω από τον Τραμπ, ενώ η ένταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ θα χτυπήσει κόκκινο. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων πόσο θα επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Δεύτερο ερώτημα είναι πως θα επηρεαστεί ο Λευκός Οίκος και το Στέητ Ντηπάρτμεντ σε περίπτωση επικράτησης των Ρεμπουμπλικάνων
Εκτιμάται ότι σε περίπτωση ήττας των Δημοκρατικών , ενδέχεται , τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, η αμερικανική πολιτική να στραφεί προς την Άγκυρα και το δόγμα Μητσοτάκη περί προκεχωρημένου φυλακίου να δοκιμαστεί. Γιατί αν υπάρξει αμερικανική στροφή προς την Τουρκία, τότε η δυσφορία στην Αθήνα θα γίνει εμφανής. Πέραν αυτών , ο μεν Μητσοτάκης στην Ελλάδα έχει ήδη αποδυναμωθεί πολιτικά , ο δε Μπάιντεν θα υποστεί μια μεγάλη δοκιμασία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, που μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος και δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον Τραμπ. Οπότε κανείς δεν ξέρει πως θα δράσουν οι ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας και πως θα συζητήσουν με την Ευρώπη το θέμα του πολέμου και την κρίση στην Ταϊβάν, αλλά και περιφερειακά ζητήματα όπως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ:
«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της Συμμαχίας"