Η Τουρκία δεν έχει εισβάλλει ακόμη στη Βόρεια Συρία γιατί έχει δεχθεί προειδοποιήσεις από την Ρωσία και το Ιράν ότι θα σταθούν στο πλευρό του Άσαντ και των Κούρδων με στρατιωτικά μέσα, κάτι που προκαλεί πανικό στην Άγκυρα. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των διεργασιών του τελευταίου διαστήματος που οδήγησαν τους Κούρδους στο να αλλάξουν θέση, καθώς οι ΗΠΑ τους “πούλησαν” για μια ακόμη φορά. Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ έκλεισαν το μάτι στην Άγκυρα στη σύνοδο της Μαδρίτης, δίνοντας το ΟΚ στον Τούρκο πρόεδρο για την εισβολή και τη δημιουργία μας νέας ζώνης με κατάληψη πόλεων και χωριών. Οι Κούρδοι μη έχοντας τη δυνατότητα να πολεμήσουν κατά ενός υπερεξοπλισμένου κράτους δέχθηκαν την θέση της Μόσχας ότι δεν θα διεκδικήσουν ανεξαρτησία στη Βόρεια Συρία και επίσης θα δεχθούν να μείνουν ως αυτόνομη περιοχή στη Συρία του Άσαντ. Ευρισκόμενος σε κρίσιμη θέση ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Τεχεράνη στις 19 Ιουλίου, για να συζητήσει με του Ιρανούς και τους Ρώσους τις εξελίξεις. Από την συνάντηση αυτή, μπορεί να προκύψει , είτε μια νέα πολεμική κρίση που θα διαχυθεί σε όλη την περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες, είτε μια μικρή “Γιάλτα”. Ό,τι και να γίνει η Ελλάδα οφείλει να έχει στραμμένη την προσοχή της στις συνομιλίες αυτές.
Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση θα γίνει στις 19 Ιουλίου. Ερντογάν και Πούτιν είχαν χθες Δευτέρα 11 Ιουλίου τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της Συρίας, του πολέμου στην Ουκρανία και για την επισιτιστική κρίση.
Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει αυθημερόν επίσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στο Ιράν, ενώ το Κρεμλίνο, μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι στην Τεχεράνη θα βρεθεί και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου οι Πούτιν και Ερντογάν πέραν των άλλων « κατά τη συζήτηση σχετικά με τη διευθέτηση του συριακού προβλήματος, τονίστηκε η σημασία της τριμερούς – με τη συμμετοχή Ιρανών εταίρων – κοινής εργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα". Η διαδικασία της Αστάνα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης των τριών χωρών που αφορά και το κουρδικό και συνέρχεται όταν πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.
Αν η συνάντηση αποτύχει και η Μόσχα δεν συναινέσει στην τουρκική εισβολή, τότε είναι βέβαιο ότι θα προκύψει αστάθεια που θα επηρεάσει την διεθνή κατάσταση. Μονομερή κίνηση η Τουρκία δεν έκενε ποτέ. Δηλαδή δεν εισέβαλε ποτέ σε περιοχή χωρίς να έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους οι Ρώσοι ή οι ΗΠΑ. Οι Κούρδοι που πολέμησαν σκληρά τον ISIS είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι θα στήριζαν το αίτημά τους για την δημιουργία κουρδικού κράτους . Και επειδή πολέμησαν και επειδή ήθελαν την Συρία μικρότερη και χωρίς τον Άσαντ. . Όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η Μόσχα δεν στήριξε ποτέ το αίτημα για ανεξαρτησία , αλλά αντιπρότεινε μια μορφή ομοσπονδίας που αρχικά είχαν απορρίψει οι Κούρδοι. Αλλά τώρα βλέποντας ότι κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, στράφηκαν αναγκαστικά προς τη Ρωσία.
Αν οι ΗΠΑ θελήσουν να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη Συρία μεταξύ Ρωσίας , Τουρκίας και Ιράν ίσως σπρώξουν τα πράγματα στα άκρα και να έχουμε μια τεράστια κρίση στην περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση , αν και αυτή την στιγμή φαίνεται εξωπραγματικό, μπορεί να δούμε Ρωσία και Τουρκία να πολεμούν ο ένας εναντίον του άλλου με την εμπλοκή και της Τεχεράνης . Οπότε αναγκαστικά η Τουρκία θα στραφεί προς τη Δύση και αυτό ίσως αποβεί εις βάρος της Ελλάδας διπλωματικά τουλάχιστον. Οι ΗΠΑ θέλουν να καταπονήσουν τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα ίσως αναζητά μια ευκαιρία για να δείξει ότι είναι υπερδύναμη και ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και σε δεύτερο μέτωπο.
Το Ιράν στηρίζει την πολιτική Άσαντ όχι γιατί συμπαθεί τους Κούρδους, αντίθετα θα ήθελε να τους εξαφανίσει από τη γη καθώς έχει περίπου 3.000.000 στο έδαφός της και κάποια στιγμή θα διεκδικήσουν την δική τους αυτονομία ή ανεξαρτησία από την Τεχεράνη. Αν όμως οι Κούρδοι της Συρίας ενταχθούν στο συριακό κράτος με ευρεία αυτονομία , αυτό το βολεύει. Άρα από μέρα σε μέρα οι σύμμαχοι μπορεί να γίνουν εχθροί και οι εχθροί φίλοι.