Σαφείς κόκκινες γραμμές , τόσο για τα όρια και το περιεχόμενο της συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ, αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και για την επιθετικότητα της Τουρκίας, έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του συνάντηση με το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Τσούνη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξουν σημαντικές παράμετροι των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ώστε να διακρίνονται από αμοιβαιότητα και αλληλοσεβασμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσίπρας επανέλαβε τη διαφωνία του με τη συμφωνία για τις βάσεις , αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης στον πόλεμο της Ουκρανίας, κυρίως όσον αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε έμμεσα , αλλά με σαφήνεια την δυσφορία του στην πολιτική του ΝΑΤΟ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προανήγγειλε αλλαγή στάσης εντός της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας΄και ο Τζώρτζ Τσούνης , συνομίλησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.
Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε το νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια.
Υπογράμμισε την ανάγκη οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με την πρόσφατη επ´ αόριστον αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τη μεριά των ΗΠΑ για τη στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από τη πλευρά της Τουρκίας.
Διατύπωσε την έντονη αντίθεσή του με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και μάλιστα βαρέως οπλισμού που προέρχεται από κρίσιμες στρατιωτικά θέσεις στα νησιά και στη μεθόριο της χώρας.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι σε περίπτωση που προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία, υπάρξουν υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας, θα είναι αρνητική.
Τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και να παγώσουν την πώληση των F16 στη γείτονα, καθώς δεν μπορεί οι ΗΠΑ να δίνουν αεροσκάφη στην Τουρκία προκειμένου να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Τέλος επεσήμανε την ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία για να ανοίξει τους διαύλους με την Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και να επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης.