Απεγνωσμένες κινήσεις που αποσκοπούν στην πρόκληση ανησυχίας στην κοινή γνώμη με προφανή στόχο να παρέμβει στην συνέχεια η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί υποτίθεται την ομαλότητα, καταγράφηκαν την Δευτέρα 30 Μαίου, εμπλέκοντας κατά τρόπο τραγελαφικό το υπουργείο Άμυνας. Μια ολόκληρη επιχείρηση , ουσιαστικά ένας πρωτότυπος επικοινωνιακός πειραματισμός κατέληξε σε μια μελοδραματική αναδίπλωση, αλλά ουσιαστικά η κυβέρνηση εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
Στην αρχή κύκλοι του υπουργείου Άμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βουλή, ισχυρίστηκαν ότι θα εκδηλωθούν «προσπάθειες αποσταθεροποίησης» της χώρας μέσω τουρκικού «δακτύλου», στο Αιγαίο και τον Έβρο. Ειδικότερα ανέφεραν ότι , «το καλοκαίρι, μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση» και για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Άμυνας «προετοιμάζεται για κάθε τύπου απειλή από όποιους και αν προέρχεται». Γιατί όμως αυτές οι υποτιθέμενες απειλές, προφανώς της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, μόνο πειραγμένοι εγκέφαλοι ή πολιτικοί σε απόγνωση μπορούν να το σκεφθούν.
Αφού προκλήθηκε αναστάτωση, παρενέβησαν εκ νέου κύκλοι του υπουργείου Άμυνας για να αποκαταστήσουν την ηρεμία επισημαίνοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε διαρκή ετοιμότητα για κάθε απειλή ασφαλείας και ότι τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται με την πραγματικότητα». Κάτι δεν πάει καλά στο υπουργείο Άμυνας εδώ και καιρό . Τέτοιο άδειασμα της πολιτικής ηγεσίας είναι σπάνια...
Αυτού του είδους διαρροές καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια χειριζόμενη πολύ σοβαρά ζητήματα με παιδαριώδη επιπολαιότητα. Και είναι γενικευμένη πλέον η αντίληψη εντός της κυβέρνησης να ασκούν εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας. Αν η κυβέρνηση όμως έχει τέτοιου είδους πληροφορίες ή ενδείξεις, οφείλει γραπτώς και προφορικώς να ενημερώσει την διεθνή κοινή γνώμη.
Κυρίως μιας και ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να απαιτήσει σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου και να απαιτήσει επίσης την δρομολόγηση πολιτικών ασφάλειας εκ μέρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ φυσικά. Επειδή όμως πρόκειται για επικοινωνιακό πειραματισμό και όχι για πολιτική, οι συνέπειες προκαλούν αυτόν τον ανυπόφορο τραγέλαφο που σήμερα αναστατώνει την Ελλάδα, αύριο όμως, τα πράγματα να είναι χειρότερα. Πόσο μάλλον καθώς η Τουρκία είναι σαφές ότι κλιμακώνει τις απειλές της και οι προβλέψεις είναι ότι θα έχουμε δύσκολο καλοκαίρι.
Αν η κυβέρνηση έχει κατά νου να αξιοποιήσει αυτή την ρευστότητα για να προκαλέσει εκλογές, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Γιατί θα εμπλέξει κατά τρόπο αδιανόητο σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν σοβαρούς και σωστά υπολογισμένους χειρισμούς με την εσωτερική αντιπαράθεση, ενδεχόμενο που μόνο κακό θα κάνει στη χώρα.
Το αν η κυβέρνηση νοιώθει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της δεν είναι λόγος να αναστατώσει όλο τον λαό. Ευθύνη της είναι να τα διαχειριστεί και αν αδυνατεί να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να αναζητήσει στηρίγματα. Σημειωτέον ότι ενώ η κρίση εντείνεται, ουδέποτε συνεδρίασαν τα αρμόδια όργανα , όπως το ΚΥΣΕΑ για να συζητήσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση.
Διαφορετικά, είναι όλοι τους υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί.