Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προσπάθησε να απαξιώσει  την διαδικασία   ελέγχου του ευρωκοινοβουλίου στην κυβέρνηση του, για την λειτουργία του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Απέφυγε να παραβρεθεί στην Ακρόαση της ομάδας παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτος Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, της Επιτροπής LIBE, αφήνοντας στο πόδι του , τον ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή. Σε μια διαδικασία που ήταν παρούσα η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, εκπρόσωποι της GRECO, της Κομισιόν και των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα.  Η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται επαρκώς κρίσιμη ώστε να χρησιμοποιηθούν στον λόγο των συμμετεχόντων από διάφορες πολιτικές ομάδες, παραλληλισμοί της χώρας με την Ουγγαρία.

 

Καμία εξήγηση δεν δόθηκε για την 2η κατά σειρά απουσία Τσιάρα από τη διαδικασία κατόπιν πρόσκλησής του (Η πρώτη τον Ιούνιο του ’21, σε αντίστοιχη συνεδρίαση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα). Η ουσία όμως είναι  ότι ο ΓΓ εμφανίστηκε απρόθυμος να απαντήσει ουσιωδώς στα ερωτήματα που του απευθύνθηκαν, επενδύοντας μάλιστα τον λόγο του και με μία δόση εριστικότητας, επιχειρώντας συχνά να ανεβάσει τους τόνους. Οι απαντήσεις του συχνά περιλάμβαναν ανακρίβειες και μισές αλήθειες.

Τα όσα ρώτησαν οι ευρωβουλευτές , αφορούσαν μια βαριά ατζέντα για   την κυβέρνηση.

Δίωξη Τουλουπάκη, διώξεις δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο  Novartis, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, η κατοχή του συστήματος παρακολούθησης  Predator, η δολοφονία του δημοσιογράφου Καραιβάζ , άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει   την ευρωπαϊκή   Οδηγία  για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.  Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάκληση του νομοσχεδίου για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, ο ΓΓ ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει  σ/ν προς διαβούλευση.

Ενημέρωσε επίσης ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή στην Νοβάρτις για τις ζημίες που υπέστη. Εν προκειμένω η εισαγγελέας Τουλουπάκη αναρωτήθηκε αν η αγωγή αυτή θα στοιχειοθετηθεί με τα στοιχεία που συνέλεξε η ίδια στη σχετική δικογραφία κατά τη διάρκεια της έρευνάς της και επεσήμανε την αντίφαση να χρησιμοποιείται η δουλειά της από την ίδια κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζει «σκευωρό»

Για την δολοφονία Καραϊβάζ ο ΓΓ σημείωσε ότι βρίσκεται σε στάδιο αστυνομικής προανάκρισης, δηλώνοντας ότι ούτε η εκτελεστική, ούτε η δικαστική εξουσία εμπλέκονται (αν και της διαδικασίας αυτή πάντα προΐσταται εισαγγελέας).

Ο ΓΓ δήλωσε ότι  εκ της κυβέρνησης, κανένας Έλληνας πολίτης δεν παρακολουθείται. (Όπως ανέφερε οι παρακολουθήσεις γίνονται με εισαγγελική εντολή, και η εκτελεστική εξουσία δεν εμπλέκεται)

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη απο την πλευρά της περιέγραψε με λεπτομέρεια τη δίωξη της σχετικά με την υπόθεση Novartis ,  δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η δίωξη της είναι πολιτική, κάτι που διαφαίνεται από τη διαδικασία και τεκμηριώνεται από έγγραφα τα οποία δήλωσε διατεθειμένη να προσκομίσει.  

Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν τις εμφανείς ανακολουθίες ανάμεσα στις εκθέσεις που διαπιστώνουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τον ρόλο της κυβέρνησης σε αυτές, καθώς και την έλλειψη πειστικών ή ουσιωδών απαντήσεων από τον ΓΓ.

Η υπόθεση έτσι κι αλλιώς έχει και συνέχεια, γιατί το κλίμα είναι βαρύ για την ελληνική κυβέρνηση στο ευρωκοινοβούλιο, όπως έχει προειδοποιήσει πρώτος ο Γ. Κύρτσος

ΥΓ: Το θέμα δεν το κινούν μόνοι οι ερυωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες και πολλών διαφορετικών χωρών

 

Απόψεις

Του Στράτου ΒαλτινούΣτην Πνύκα, εκεί που κάποτε... σείονταν οι κίονες όταν μιλούσαν μεγάλοι και τρανοί άνδρες με τεράστιο πνευματικό εκτόπισμα, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης , μέχρι και στην σύγχρονη... πλήρες κείμενο
Γιώργος Καρβουνιάρης*Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία με στοιχειώδη θεσμική λειτουργία, το φορτίο υποθέσεων από το 2019 μέχρι σήμερα θα είχε ρίξει περισσότερες από μία κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη... πλήρες κείμενο
Του Ερμή Βραχωρίτη Έχουν ξεπεράσει και τον πιο σκοτεινό εαυτό τους. Επί επτά χρόνια ταϊζουν το τέρας της διαφθοράς με την καθεστωτική νοοτροπία που μόνο αντιδημοκρατικά καθεστώτα επιβάλλουν. Θεωρούν την λογοδοσία ελάττωμα... πλήρες κείμενο
Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία