Νέος χαρακτήρας, νέες εσωκομματικές ισορροπίες και πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα για την επιρροή του στην κοινωνία. Αυτά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν απο το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σφραγίζει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα , για το πώς θα πορευτεί απο δω και πέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα κόμμα που θα εκφράζει τους μισθωτούς αλλά και τα μεσαία στρώματα, αυτή τουλάχιστον είναι η επιδίωξη. Το σίγουρο είναι ότι θα προκύψει ένα κόμμα με διαφορετική εσωτερική λειτουργία, η ηγεσία του οποίου θα εκλέγεται ολοκληρωτικά απο τη βάση του, τόσο ο Πρόεδρος όσο και η κεντρική του επιτροπή. Και αυτό παρά την έντονη διαφωνία γνωστών και ιστορικών στελεχών του (Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Ε. Τσακαλώτος , Δ. Παπαδημούλης, Π. Σκουρλέτης κα) που εκφράζονται ενιαία ως “Ομπρέλα”.
Η επισφράγιση αυτών των χαρακτηριστικών θα συμβεί στις 15 Μαΐου, τότε που σε ανοικτή κάλπη τα 60.000 μέλη του θα εκλέξουν τον Πρόεδρο αλλά και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Και αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά σε ένα κόμμα και μάλιστα σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Ο τρόπος εκλογής της ΚΕ, θα αλλάξει όλες τις εσωκομματικές ισορροπίες , θα σπάσει σταθερές κομματικές τάσεις ή θα τις αναπροσαρμόσει εκ των πραγμάτων. προσδίδονται χαρακτηριστικά ενός κόμματος που θέλει να συμπεριλάβει την συμμετοχή μεγάλου μέρους και των ψηφοφόρων του ακόμα , ανθρώπνω που θα έχουν χαλαρή σχέση με τα κομματικά δρώμενα, σε αντίθεση με τηνσ τενή σχέση που έχουν τα μέλη του σήμερα.
Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας αυτά τα νέα χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει εκτός από τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας , εκτός από τις λαϊκές δυνάμεις, τα μεσαία στρώματα και την υγιή επιχειρηματικότητα. Ναι βεβαίως τους μισθωτούς πάντα, αλλά τώρα και τα μεσαία στρώματα και την υγιή επιχειρηματικότητα. Που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο εχθρός της επιχειρηματικότητας, θέλει όμως κανόνες στο επιχειρείν.
Δεν είναι τυχαίο ότι απο το βήμα του Συνεδρίου ο Α. Τσίπρας εξήγησε αυτή τη σχέση με τα μεσαία στρώματα, αναγνωρίζοντας ότι κατά την διακυβέρνηση του ο ΣΥΡΙΖΑ, φορολόγησε υπέρμετρα τη μεσαία τάξη, αν και αυτό έγινε λόγω των πιέσεων των δανειστών.
Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους μικρομεσαίους και την μεσαία τάξη . Μια συζήτηση που πολλές φορές πήρε ένα επιφανειακό χαρακτήρα, π.χ. αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή αν θα μείνει κόμμα της Αριστεράς. Η ουσία είναι τι θέλει και τι μπορεί να εκφράσει, αν μπορεί με τρόπο πειστικό να εκφράσει πολύ περισσότερα στρώματα απο τα όσα εκφράζει ως σήμερα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να επανεξετάσει απόψεις, θέσεις και πολιτικές. Γιατί τώρα μιλάμε για ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει και θέλει να κυβερνήσει ξανά.
Σε ότι αφορά την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας με την σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας, προχώρησε σε ριζικές αλλαγές. Θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα να δοθούν τα «κλειδιά» του κόμματος στα μέλη και στην κοινωνία με ανοικτές διαδικασίες , όλοι να ψηφίζουν και να ψηφίζουν ακόμα και με ποιόν θα συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς περιστροφές η καταστατική αυτή αλλαγή είναι ριζική, προσδίδει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ισορροπίες αλλάζουν, οι δυνατότητες των κορυφαίων στελεχών ή ομάδων στελεχών (τάσεων) περιορίζονται έντονα. Το βάρος των αποφάσεων μεταφέρεται στον Πρόεδρο του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα πιο ανοικτό κόμμα, ακόμα και οι τοπικές του οργανώσεις δεν θα έχουν τις δυνατότητες που είχαν ως τώρα.
«Χωρίς τα σύνδρομα της ιδιοκτησίας της αλήθειας και μακριά από το να αναπαραγάγουμε τον γραφειοκρατικό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας παρουσιάζοντας την νέα λειτουργία.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε ότι πρέπει να πάψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ασχολούνται με το πολιτικό βιογραφικό του καθενός που θέλει να πλησιάσει η να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι οι λέξεις κλειδιά στο τι θα εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μένει να δούμε την εφαρμογή και την αποδοχή φυσικά.
Με τις καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας , δηλαδή εκλογή Προέδρου και ΚΕ απο όλα τα μέλη του κόμματος διαφώνησαν 14 στελέχη με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, τα οποία και πρότειναν ο πρόεδρος και η ΚΕ να εκλέγονται απο το Συνέδριο και όχι απο το σύνολο των μελών. Με την πρόταση της δεν ετέθη αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα. Προτάθηκε όμως να μείνουν οι δομικοί συσχετισμοί , ο εσωκομματικός χαρακτήρας, ως έχουν.
Την τροπολογία υπέγραψαν : Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρους, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Ράνια Σβίγκου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.